Erfarenheter av DF64 med SSP?

Jonken

Well-known member
Nu såg jag inte din fråga, men tänkte att det kunde vara lite språkförbistring. Version två har alltid haft texten ;) eller så var det till och med den första versionen de fick i handen.
 

basiecally

Well-known member
Ja, så tänkte jag med. Att de inte tog hem Cast förrän det fanns en V2. Nåväl, får se vad de ska ha för dem när nästa leverans kommer hem. HB känns ju spontant som det bättre stället att köpa dem från nu iaf, prismässigt. Har frågat om beläggningar på dem med, både från CMSale och HB.
 

basiecally

Well-known member
Nu har jag beställt 64mm Cast från Home Barista! Det blev 2500 till sist, de skulle märkligt nog ha 32 euro i frakt för nåt som väger några hundra gram… Har betalat 20 euro för 25kg från Tyskland innan…

Nåväl, de hade dem i lager och det skiljer nån hundralapp mot CMSale, som inte har dem i lager. Dessvärre ingen uppgift om coating från HB än men mtp pris och bild på hemsidan tror jag att det här är ”silver knight”. Verkar även vara den som finns tillgänglig från SSP nu.
 

basiecally

Well-known member
Jaha, nu fick jag ett mail från HB att de hade haft en”server issue” och grejerna faktiskt inte alls fanns i lager. Beställdes torsdags. Känns lite oproffsigt måste jag säga… Västgötaklimax.
 

Dan.

Active member
Tack för alla uppdateringar!
Har varit så nära flera gånger att klicka hem mp skivorna från HB men är orolig att den blir alldeles för ren och "ihålig" i smakerna så har nästan bestämt mig för cast för bättre balans.
Då får man fundera ett tag till då om dom ändå inte har dom, inget svar när dom har dom i lager?
 

basiecally

Well-known member
Nej, hörde av mig till CMSale nu igen men de är på nån kaffemässa och är borta en vecka. Frågade HB om det var så att de hade haft dem i lager men att de var slutsålda eller om de bara inte fått in dem än men inget svar. De har ju tagit betalt för dem så jag hoppas innerligt att jag får tillbaka vartenda öre. Har läst en del tråkiga upplevelser om HB sen innan ang. DF64 och hur de har svarat folk som fått skadade SSPskivor efter HB har gjort "marker test" och slitit bort all beläggning. Ganska dryga. CMSale har hittills varit personlig och bra i mailkontakt. Tror jag ska undvika HB framöver faktiskt.

Tyvärr har inte min andra favoritsäljare av reservdelar SSPskivor, lamacchinadelcaffe i Italien. Annars hade jga lätt beställt av honom.
 

Dan.

Active member
Hört något från Homebarista?, har du fått tillbaka pengarna?.Ser att dom har cast burrs i lager igen, men kan man lita på dom?
 

Dan.

Active member
Tack för uppdatering👍
Härligt, hoppas inte du behöver 20kg bönor som jag läste att någon behövde innan dom blev vettiga.
 

basiecally

Well-known member
Sådär! Har provat dem lite grann idag efter att ha justerat in dem. Inga problem överhuvudtaget att mala fint nog, upplever att jag till och med får mala grövre än med mina italmill. Har lyckats choka min Mondiale även med ljusrost. Håller på att mala in dem nu men skillnaden är redan väldigt tydlig jmf med italmill. Den lilla beskan i eftersmaken bleknar i jämförelse med originalskivorna.

Blev även en intressant insikt i hur DF64 samlar på sig damm. Fanns en hel del bakom kvarnskivorna. Dock har mitt 3Dprintade utkast hållit sig förvånansvärt fritt från uppbyggt damm. Trots att det är FDMprintat. Jag har petat upp en ätpinne några gånger sen jag satte dit den men inte tagit isär och dammat ur utkastet.

Ett observandum är att det finns några tiondels millimetrar spel mellan de cirkulära referensytorna på kvarnen. Jag använde en vippindikator för att centrera den roterande kvarnskivan (eftersom jag har tillgång till en) men vet inte om det spelar så stor roll.
 

Bilagor

  • C85457C7-3458-4730-B90B-6CF19C73E70E.jpeg
    C85457C7-3458-4730-B90B-6CF19C73E70E.jpeg
    1.7 MB · Visningar: 13
  • 1EE2CCA6-F0F2-4D01-8826-2E2735E403C1.jpeg
    1EE2CCA6-F0F2-4D01-8826-2E2735E403C1.jpeg
    1.1 MB · Visningar: 9
  • 93A0F909-5591-40DC-9233-A17D2CE27CE9.jpeg
    93A0F909-5591-40DC-9233-A17D2CE27CE9.jpeg
    1.6 MB · Visningar: 9
  • D91A44A7-328D-494B-80C5-6BFF1491A96B.jpeg
    D91A44A7-328D-494B-80C5-6BFF1491A96B.jpeg
    1.3 MB · Visningar: 9
  • FC23F215-681B-4613-9630-13B57A932ADF.jpeg
    FC23F215-681B-4613-9630-13B57A932ADF.jpeg
    1.7 MB · Visningar: 12
  • DC02BF9C-A3F2-45A7-9443-2BD1756AFD8C.jpeg
    DC02BF9C-A3F2-45A7-9443-2BD1756AFD8C.jpeg
    1.6 MB · Visningar: 10
  • 60B8EEC5-43FC-48BE-897B-92F16D8EBE27.jpeg
    60B8EEC5-43FC-48BE-897B-92F16D8EBE27.jpeg
    879.9 KB · Visningar: 10
  • 6C9EA6C1-C9D7-49DF-86AD-5E613FBD67EE.jpeg
    6C9EA6C1-C9D7-49DF-86AD-5E613FBD67EE.jpeg
    347.8 KB · Visningar: 10

basiecally

Well-known member
Falskt larm, försökte med verkligt ljusrostat kaffe från Slöing idag och måste mala finare. Kaffet jag testade med innan var från Big Lake och han har en tendens att rosta rätt mycket mörkare har jag märkt...
 

Zeidler

Member
Sådär! Har provat dem lite grann idag efter att ha justerat in dem. Inga problem överhuvudtaget att mala fint nog, upplever att jag till och med får mala grövre än med mina italmill. Har lyckats choka min Mondiale även med ljusrost. Håller på att mala in dem nu men skillnaden är redan väldigt tydlig jmf med italmill. Den lilla beskan i eftersmaken bleknar i jämförelse med originalskivorna.

Blev även en intressant insikt i hur DF64 samlar på sig damm. Fanns en hel del bakom kvarnskivorna. Dock har mitt 3Dprintade utkast hållit sig förvånansvärt fritt från uppbyggt damm. Trots att det är FDMprintat. Jag har petat upp en ätpinne några gånger sen jag satte dit den men inte tagit isär och dammat ur utkastet.

Ett observandum är att det finns några tiondels millimetrar spel mellan de cirkulära referensytorna på kvarnen. Jag använde en vippindikator för att centrera den roterande kvarnskivan (eftersom jag har tillgång till en) men vet inte om det spelar så stor roll.
Hej,

Låter mycket lovande att du har typ har kvar samma malspann som innan.
Är också lite sugen på att prova ett nytt utkast. Vilket utkast har du printat? Kör du utan de-clumper nu?
 

basiecally

Well-known member
Var nog trots allt samma spann. Fortsatt lite väl lång extraktionstid på 9,5. Total choke på 5.

Använder ett utkast från en tråd på home-barista, ”Hacking the DF64 chute”. Det är designat för SLApeint men går bra att göra på 0,05mm lagerhöjd på en FDMprinter. Ingen clump crusher alls nu.

Har labbat lite mer nu, en ljusrostad natural men får fortfarande enormt mycket syra både på espresso och pourover. Kommer nog ta lite tid att bygga upp en känsla för hur mycket och när jag ska justera med de här nya skivorna.
 

Jonken

Well-known member
Hur långa skott drar du? Om du är känslig för syran kan det hjälpa med 1:3+ (visserligen utvinner du ännu mer då, men får i alla fall lägre koncentration). Eller prova "blooming espresso" med den där lite för fina malningsgraden för att dämpa det hela.

Nu vet jag inte hur stor skillnad det är mot SSP unimodal v1, men med de brygger jag vanligtvis 1:2 utan större krusiduller, typ 6-8bar på 20-30sek utöver lite pre-infusion. Så länge bönorna är utvecklade ordentligt (dvs. i alla fall poppade) brukar det bli en intensiv och fräsch syra, utan att för den delen smaka vinäger - snarare lemonad.
 

basiecally

Well-known member
Jag kanske bara inte är beredd på vad jag får i väg av syra. Det kanske ska vara så. Jag har bara lite svårt att hitta frukttonerna som jag vet finns i kaffet via V60, i espresson. Syran tar överhanden.

Jag har testat både 1:2 och 1:3 men inte så många av varje. Som sagt tror jag att jag har en ganska omfattande inkörsperiod på de här malskivorna, färdighetsmässigt. Får inte så mycket kanalbildning dock så puck prep måste vara okej åtminståne. Men sen har jag testat flera olika kaffen parallellt för att se hur de beter sig med olika rostningar och det gör kanske inte inlärningskurvan mindre brant.

Tack för tipsen! Blooming espresso är nog nåt jag ska kika mer på. Tänkte nog testa nåt i stil med Slayer shot med. Brukar ha min preinfusion på ca 2 bar men Slayershot är väl mer på 0,5 om jag fattar det rätt. Och sen upp till 9 bar. Det mesta nu brygger jag på 6 bar vid fullt bryggtryck. Tycker att jag får en mildare smakprofil med mer av det "juiceiga" i kaffet snarare än hård beska och bett.
 

basiecally

Well-known member
Körde en kombo av bloom som nog närmade sig 30s. Sen 1:3. Fick ut nåt som var mindre surt och mer syrligt, syra som en delsmak snarare än dominerande. God! Men går säkert att få ännu bättre.
 

Jonken

Well-known member
Ytterligare något att prova kan vara att ändra vattnet, t.ex. såhär:
Han har flera videor man kan kolla in om ämnet.

Jag har bara lekt med det för bryggkaffe, men det kan verkligen göra stor skillnad i hur man uppfattar kaffet. Har för mig att @samosmrke skrev om att man lika gärna kan droppa i efter bryggningen, praktiskt om man vill prova variabeln för sig.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,468
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp