Dagens espresso - BILDTRÅD

Bjarne

Well-known member
Du bor ju i Stockholm - kom förbi vårt baristajam på fredag! Alltid trevligt att utbyta erfarenheter med andra kaffenördar, prova nya bryggmetoder och leka med stor kommersiell utrustning. :)

Strålande förslag av Mayhem. Det är så man lär sig saker och kommer fram till lösningar o sanningar! :). Jag skulle nog föreslå att ta med kvarnen också. Silvia är ju känd för att vara en kinkig dam, och malningen kan vara en del av problematiken du upplever.

SJälv ska jag till Gotland med min fru på weekendtrip. Hoppas ni får en härlig kaffehelg!
 
Känns som om jag efter en termin med en isomac giada + inox (som att svära i kyrkan) är på rätt väg eller vad säger ni?
Skulle klippt den tidigare vilket man ser på blondningen.
Kaffe: Musetti (den brune), ekonomin tillåter ej annat för tillfället
 

Bilagor

  • IMG_0382.JPG
    IMG_0382.JPG
    61.6 KB · Visningar: 111

djneo

Well-known member
Snyggt Johan... trevliga mottafläckar...


Känns som om jag efter en termin med en isomac giada + inox (som att svära i kyrkan) är på rätt väg eller vad säger ni?
Skulle klippt den tidigare vilket man ser på blondningen.
Kaffe: Musetti (den brune), ekonomin tillåter ej annat för tillfället
 

hne

Well-known member
Håller med Bjarne!
Det är betydligt svårare att få till "snygg" crema med de bönorna du nämnde. Köp färska specialbönor från Åre, J&N eller liknande så blir det förhoppningsvis andra bullar.

Men man kan få till det med "enklare" kaffe också. Gjorde en liten test med blå musetti från willys.
Den ena är naken i trippelkorg och den andra slarvigt gjord i vanlig dubbel. Ganska stor skillnad!

Men men bara det smakar bra så :)

Snyggt!
Har gjort lite försök med högre temperaturer nu och det verkar faktist hjälpa.
Jag återkommer ikväll med ny bild med nya bönor också. Kan inte ta ledigt från jobbet för att leka med kaffemaskiner i eftermiddag, tyvärr.
 

hne

Well-known member
Snyggt!
Har gjort lite försök med högre temperaturer nu och det verkar faktist hjälpa.
Jag återkommer ikväll med ny bild med nya bönor också. Kan inte ta ledigt från jobbet för att leka med kaffemaskiner i eftermiddag, tyvärr.

Okej, blev kanske inte "ikväll", men här är iaf lite utlovade bilder. Inte perfekt, men ganska mycket bättre:

picture.php

Klart mörkare crema med lite marmorering och så, fast den rann alldeles för sakta med de nya J&N FTO-bönorna.

picture.php

Bättre fart på den här, fast nu var det nog lite för låg temp igen. Smakade iaf välda gott - jord med ett lätt inslag av hassel och mörk choklad.
 

hne

Well-known member
Min FTO blev inte lika snygg som den Esperanza jag fick mig till livs på Swedenborgsgatan 7 (nån slags spiralmönster i creman), men OJ vad söt och god den blev efter 1.5h uppvärmning med lite snålspolningar med jämna mellanrum. Så man vill gurgla kaffet för att inte låta smaken förgås! Jag höll på glömma fota den för att den såg så smarrig ut, så här kommer ett par bilder på en dubbel J&N Espresso FTO som kanske inte är snyggast i tråden, men iaf var kollosalt god. 5cl på ganska precis 25 sekunder, slätstruken original-dubbelkorg (silvia 09) malt på 0 i prof inox, lite ovanligt hårt tampat på någonstans runt kanske 18kg:

picture.php


picture.php


Inspiration är viktigt i sökandet efter perfektion :D
 

hne

Well-known member
Jag lyckades inte riktigt återupprepa gårdagens resultat idag på morgonen, men klart bättre än det mesta jag fått på café:

picture.php




Efter att ha smakat hällde jag i lite av skummet som blivit över efter en krokigt hälld cappu:

picture.php


Koppen rymmer just så pass 8cl innan den blir svår att lyfta. Det var oväntat svårt att hälla snyggt i en så liten kopp...
 

henrico

Well-known member
Cremabomb...

En morgonespresso med waxholm Milano.. Cremabomb så det står härliga till, helt galet rent ut sagt.. :)
 

Bilagor

  • photo.jpg
    photo.jpg
    63.8 KB · Visningar: 102

GLC

Well-known member
Man tröttnar aldrig att se ett naket skott :)

Dock såg det ut som att det var lite dåligt åtdraget portafilter, en del dropp längs sidorna.
 

runeo

Well-known member
Man tröttnar aldrig att se ett naket skott :)
Dock såg det ut som att det var lite dåligt åtdraget portafilter, en del dropp längs sidorna. .
Jo, i den egne maskinen när man för sin inre syn ser kanalerna och skiktningarna i pucken redan i blonderingen av skottet.

Originalhandtaget till Silvia V3 är tätt, medlevererat nakenhandtag ger läckage, nakenhandtag E61 från Kaffecomp. (detta) ger läckage. Men de e lungt!

Däremot så känns det som ett lyckat Silvia skott börjar med en perfekt optimering av avståndet från kaffet till spridarfiltret efter tamping och åtdragning av handtaget.
Enda (riktiga) anledningen till att jag otrohetstittar på bl.a.IZZO Vivi. Nån som har bra eller dåliga tips/kommentarer om ovanstående?
 
Senast ändrad:

runeo

Well-known member
Man tröttnar aldrig att se ett naket skott :)
Dock såg det ut som att det var lite dåligt åtdraget portafilter, en del dropp längs sidorna.

Hej igen.
Droppet är Silvia specifikt, när man kör med nakenhandtag.

Sen sist har jag skaffat en Giotto Evo och med samma handtag och filter och med en tiondel i åtragningsmomentet så är det läckagefritt!

Du kan kolla de två första skotten i 13.5 cl glas med J&N Espresso FTO.
Blev en Ristretto och sen en lite stor dubbell. 18.5g i ett Synesso filter.
I glaset
 

at

Active member
Hej igen.
Droppet är Silvia specifikt, när man kör med nakenhandtag.

Sen sist har jag skaffat en Giotto Evo och med samma handtag och filter och med en tiondel i åtragningsmomentet så är det läckagefritt!

Du kan kolla de två första skotten i 13.5 cl glas med J&N Espresso FTO.
Blev en Ristretto och sen en lite stor dubbell. 18.5g i ett Synesso filter.
I glaset

Var har du köpt ditt "nakenhandtag" till Giotton?
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,469
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp