Dagens espresso - BILDTRÅD

mts

Well-known member
Mmmm... härliga Åre Pop...
DSC_6763.jpg
 

Agathorn

Well-known member
Härliga tigerstripes! Nouva Point kopparna är ju så sjukt härliga att hålla i/dricka ur också!
 

GLC

Well-known member
Gott, riktigt jävla sjukt gott.

4497691662_7d4815b415.jpg


Filmade även den nakna extraktionen, dock första filmningen nånsin så vänster visste inte riktigt vad höger gjorde etc, så vi får väl se om jag lägger upp den nånstans :)
 

lolgun

Well-known member
Första gången jag har försökt att fånga den gäckande första droppen, men det gick inte med balansen av 1 son på knä, point and click kamera på handen och att avvakta maskinen samtidigt.

Oh well, inte så dåligt iaf.

P1010705.jpg

P1010703.jpg

P1010704.jpg

P1010706.jpg
 

Andreas_ace

Active member
Dagens espresso.
Hade dock hoppas på lite mer intensiv färg.
Kaffe bönor Caffe Mauro de Luxe

rsz_1.jpg



Detta var i slutet precis innan avstängning.
rsz_2.jpg


Slut resultat, Tog 22sek från on/Off.
Ca 2cl / kopp. Dock stora koppar
rsz_3.jpg
 
Morgonstund har Sweet Holy Moses i mun

Dagens morgonristretto...

Väldigt trevlig kopp, lång extrahering precis som SHM gillar det och helt klart överdoserad för att mynna ut i en enkel.

Blir nog en till innan lunch :coffee:
 

Bilagor

  • Screen_dump 2010-04-16 at 09.35 .jpg
    Screen_dump 2010-04-16 at 09.35 .jpg
    36.9 KB · Visningar: 62
  • Screen_dump 2010-04-16 at 09.35  1.jpg
    Screen_dump 2010-04-16 at 09.35 1.jpg
    38.3 KB · Visningar: 59
  • Screen_dump 2010-04-16 at 09.33 .jpg
    Screen_dump 2010-04-16 at 09.33 .jpg
    32.6 KB · Visningar: 58

baristashopen

Active member
Espresso-godis

Jag gjorde en lätt överdoserad på Sweet Holy Moses (SHM) cirka 30 sek

Maskin Dalla Corte Mini
Kvarn: Compak K6 Silenzio
Malningsgrad: Fin
Portafilter: Naket 21g portafilter (trippelfilter)
Kaffe: SHM - rostningsdatum 7/4
Espressokopp: Cafelat

Den var söt, fyllig och god :D med helt ok tigerstripes

/Erik på Baristashopen.se
 

Bilagor

  • tigerstripes.jpg
    tigerstripes.jpg
    32.1 KB · Visningar: 69
  • tigerstripes-grind.jpg
    tigerstripes-grind.jpg
    110.1 KB · Visningar: 44
  • tigerstripes-closeup.jpg
    tigerstripes-closeup.jpg
    35.4 KB · Visningar: 57

hne

Well-known member
Crema, vilka variabler?

Ni verkar (nästan) alla få väldigt fin mörk crema med era maskiner. Hur gör ni?

Jag har provat allt möjligt: enkel- och dubbelfilter (original silvia), varierad dos (mellan två skopor och struket med dubbelfilter), varierad malningsgrad (mellan original-finaste och ytterligare 4 snäpp mer finmalet på min Inox), olika tamptryck (10-16kg, mätt med tampmattan på badrumsvåg), olika extraktionstid (10-70s med varierande volym såklart), olika bönor (zoegas espresso della casa, kahls mörkrost decaf och nu senast kahls fair trade-espresso) men allt jag får till är som på bifogad bild.

Inte så att det smakar illa, men det blir aldrig som på bild. Inte ens när jag fotar resultatet. :unsure:

Bifogad bild är -1.5 på kvarnen, struket mått, 14.9kg tamp och glasen rymmer 4cl, så strax i överkant volymmässigt. Bönorna har vid det här laget förvarats i sluten påse i kylskåp i två veckor.

Några idéer på hur jag kan få mitt i övrigt goda kaffe att bli lite snyggare?
 

Bilagor

  • espresso_-1.5_struket_14.9kg_20s.jpg
    espresso_-1.5_struket_14.9kg_20s.jpg
    81.1 KB · Visningar: 79

ask2

Well-known member
Är det rätt temp på vattnet?
Och så skulle jag köpt lite bättre/färskare bönor också.

Bra bönor som inte är för gamla/Rätt malgrad som ger ok extraktionstid/och så rätt temperatur på vattnet. Då borde du få resultat som liknar det som de flesta lägger upp här.
 

PF013

Well-known member
Du har tagit upp alla variabler utom de två viktigaste... Temperaturen påverkar färgen starkt (ljus crema = låg temperatur). Hur tempsurfar du?

Och sen den andra viktiga parametern är kaffets färskhet (och här pratar vi om dagar från rostning). De kaffen du räknar upp är väl inte direkt kända för att vara nyrostade... ;)

Edit: ask2 hann före!
 

kafferic

Active member
En annan parameter som påverkar espressons skönhet är koppens form.
Jag brukar extrahera mina espresso i rörstrands filippa-k koppar som har platt botten med skarp kant mot raka väggar. Där blir det jämn färg utan nåon som helst marmorering.
Men när jag gör cappuccino så extraherar jag ner i klassisk cappu-kopp med mjuk övergång mellan botten och väggar och då blir det vacker marmorering på espresson.
 

hne

Well-known member
Är det rätt temp på vattnet?
Och så skulle jag köpt lite bättre/färskare bönor också.

Bra bönor som inte är för gamla/Rätt malgrad som ger ok extraktionstid/och så rätt temperatur på vattnet. Då borde du få resultat som liknar det som de flesta lägger upp här.

Hm. Får hoppas det är tempen som är fel så jag slipper försöka få tag på bra bönor mitt i långhelg. Trodde det skulle räcka med 20min förvärmning och sedan spola genom ett par koppar med silvian.
Verkar stämma överens med http://kaffeinformation.se/templates/FullPage.aspx?id=878 också.

Tack för snabbt svar.

edit: eller så får jag se långhelg som en extra god anledning att sitta på balkongen och dricka gott kaffe på extrafina bönor.
 

Bjarne

Well-known member
Ni verkar (nästan) alla få väldigt fin mörk crema med era maskiner. Hur gör ni?

Inte så att det smakar illa, men det blir aldrig som på bild. Inte ens när jag fotar resultatet. :unsure:

Några idéer på hur jag kan få mitt i övrigt goda kaffe att bli lite snyggare?

Du får ursäkta om jag är lite för ärlig, men jag tycker nästan du fokuserar på lite fel saker om utseendet är viktigare än smaken?! :)

Jag har märkt att låter jag espresson stå så blir creman lite mörkare. microbubblorna spricker också, vilket sabbar latteart om den får stå för länge....men...
Det är ju för smaken som vi skapar kaffe, eller hur? Du säger ju att det är gott, så då borde du väl vara nöjd? ;)

Kamerors exponering går inte alltid att lita på, förutom av några få med kunskap - men om du besöker några forummedlemmar och ser med egna ögon att det är mörkare, då stämmer det kanske. Smaken är viktigast ändå tycker jag, och det har du ju lyckats med redan :lol:

Såg först nu hur creman blev. Ja, jag skulle tro att värmen + färskheten i kaffet är de två stora variablerna. Sen vet jag inte hur snabbt det rinner ut. Jag har kört Silvia så det ser ut som att mörk chokladsås rinner fram ur spouten. Får du de s.k. "mussvansarna" när du kör? - tunna smala strålar...
 

hne

Well-known member
Du får ursäkta om jag är lite för ärlig, men jag tycker nästan du fokuserar på lite fel saker om utseendet är viktigare än smaken?! :)

Jag har märkt att låter jag espresson stå så blir creman lite mörkare. microbubblorna spricker också, vilket sabbar latteart om den får stå för länge....men...
Det är ju för smaken som vi skapar kaffe, eller hur? Du säger ju att det är gott, så då borde du väl vara nöjd? ;)

Kamerors exponering går inte alltid att lita på, förutom av några få med kunskap - men om du besöker några forummedlemmar och ser med egna ögon att det är mörkare, då stämmer det kanske. Smaken är viktigast ändå tycker jag, och det har du ju lyckats med redan :lol:

Såg först nu hur creman blev. Ja, jag skulle tro att värmen + färskheten i kaffet är de två stora variablerna. Sen vet jag inte hur snabbt det rinner ut. Jag har kört Silvia så det ser ut som att mörk chokladsås rinner fram ur spouten. Får du de s.k. "mussvansarna" när du kör? - tunna smala strålar...

Hade jag inte velat ha ärlighet hade jag inte postat!

Det är smaken som är det viktiga, det håller jag med om! Med det sagt vill jag bara påminna om att man även äter/dricker med ögonen. Latte art blir bättre med mer kontrast.

Provade uppvärmningen nu igen: Slå på, vänta 15min.
Första 2dl: 80°C
Ytterligare 2dl: 85°C
Runt halvlitern: 89°C

Blir ny uppvärmningsprocedur för morgonkaffet hädanefter. Inge mer kaffe idag dock, har redan dragit 10 shots.
 

ask2

Well-known member
Håller med Bjarne!
Det är betydligt svårare att få till "snygg" crema med de bönorna du nämnde. Köp färska specialbönor från Åre, J&N eller liknande så blir det förhoppningsvis andra bullar.

Men man kan få till det med "enklare" kaffe också. Gjorde en liten test med blå musetti från willys.
Den ena är naken i trippelkorg och den andra slarvigt gjord i vanlig dubbel. Ganska stor skillnad!

Men men bara det smakar bra så :)
 

Bilagor

  • IMG_0839_640x480.JPG
    IMG_0839_640x480.JPG
    33.5 KB · Visningar: 89
  • IMG_0840_640x480.JPG
    IMG_0840_640x480.JPG
    30.5 KB · Visningar: 70

Forumstatistik

Trådar
14,666
Inlägg
155,716
Medlemmar
19,363
Senaste medlemmen
IsseBisse
Topp