Club Social - Sundsvall

GLC

Well-known member
Jo, det blev inte mer kaffe den dagen iaf. Däremot morgonen därpå körde jag hårt med Lassekongo's Guatemala bönor. Riktigt gott!
 

wesaft

Well-known member
Ser ut att ha varit en rolig träff med mycket kaffestissighet efteråt :)
Kul med bilder.
Så ni körde en del med nakenfilter?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag hade en ruggig huvudvärk som fick botas med två alvedon då jag kom hem.

Men detta måste vi ju göra igen, det var ju asatrevligt!
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
@Calobra: Kul med fler bilder! Jag fastnade nästan inte, iaf inte på närbild...

Ska kolla ifall jag kan hitta något också om flödesbaserade pumpar också... Vi kollar väl det innan vi hoppar vidare i planerna på den ultimata espressomaskinen?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Efter vår lilla träff har jag utvecklat ett svårt behov av dina Kenyabönor LasseKenya, förlåt - LasseKongo. Gick dock inte hem hos frun. Får ta ett litet privat snack med dig om mer bönor.

Japp, det tycker jag att du ska... aha, jag trodde du skulle ha ett privat snack med frugan :lol:

Det vore som sagt trevligt, prata på du!
 

Calobra

Alnö Kaffehus
LasseKongo
Vissa fastnar aldrig på bild...
De har ett sjätte sinne som får dem att vända sig bort då slutaren arbetar. Du kanske är sån. Har du fastnat tidigare på bilder eller har det alltid varit så?:lol:

I morgon ska jag en sväng till Stockholm. Då ska jag köpa lite roliga bönor tänkte jag. Sedan kan vi väl höras om ett besök...
 

GLC

Well-known member
Blir det rostnings-jam så är jag helt klart intresserad! Med koffein i kroppen så ligger Härnösand inte långt bort alls! ;)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Självklart kör vi lite rostning... Nästa vecka passar inte särskilt bra för min del men därefter är jag öppen för förslag. Antar att det är ok att ta det en vardagskväll i så fall?

Ikväll blir det fotboll, Sundsvall - Norrköping. De lär väl få bita i gräset dock, men med motivation kan man komma långt, fast antagligen inte tillräckligt ikväll...
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Dags igen....

Nu kör vi rostningsjam...
Tisdag 16 oktober i Härnösand.
Intresserade - upp med handen!:coffee:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Ok, jag säger som så att enbart rosta en hel kväll blir för trist. Så mitt förslag är att jag inför kvällen också har rostat lite spännande sorter som vi kan provkoppa. Dessutom så tycker jag det vore trevligt med fler espressomaskiner, min polerade gris finns naturligtvis med men...

Så, är det några önskemål angående bönor att koppa? De som är självklara enl mig är Guatemalan och Abessinien Moccan (som inte var från Jemen alltså), sedan gissar jag att kamerunsk robusta är ett givet kort liksom Old Brown Sulawesi och Monsooned Malabar.
Eller? Fler önskningar?
 

Boris

Well-known member
Hejsan på er, klyktattare! ;)

Tyvärr måste jag avstå denna gång. :( Jag hoppas att det blir fler tillfällen framöver.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
LasseKongo -
hur går det? Har du förrostat något åt oss än? Det är väl i morgonkväll som det smäller!
Club Social Sundsvall - del II
:lol:

Ser fram mot att dricka lite kaffe igen.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Hehe, körde tre sorter igår. Hade tänkt köra fler men hade besök av elektrikern (visst är det märkligt, de jobbar bara kvällar och helger verkar det som... Det är väl OB tillägget som hägrar... ;)). Så det blir till att rosta ikväll också, inte optimalt för espresso men för koppning/brygg fungerar det utmärkt dock.

Kan nämna att det ligger lite Guatemala, Yirgacheffe samt Abessinisk (Etiopisk) Mocca och gottar till sig just nu. Funderar på att köra robustor, några fler central- sydamerikanare och Old Brown Sulawesi till kvällen.

Inget önskemål pöjkar??
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Monsooned Malabar som du tidigare sa verkar ju spännande. Etiopisk Harrar likaså samt den Kenya jag sist föll pladask för.
Annars så är det ju du som vet bäst vilka som platsar i en startfemma.
Kanske borde plocka med maskinparken? Ditt PIDmonster får väl arbeta sig glödig annars.
;)
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Att man kan rosta i en popcornmaskin har man ju hört. Hur är det tvärtom? Kan någon lägga ut en testrapport på hur det går att poppa i en GENE?
 

GLC

Well-known member
Tjena grabbar.

Osäker på att jag kan komma på tisdag, kört ihop sig med jobbet :(

Återkommer när jag vet mer säkert!
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Tråkigt GLC, men shit happens...

All förstärkning av hårdvara är välkommen, en polerad gris är en gris hur man än polerar...

Malabar, jo det tar vi. Harar, kanske det finns lite prover vi kan testa.

Sedan blir det till att prova den omtalade kaffebryggaren Aeropress, det kom hem ett gäng nu idag.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Clud Social Sundsvall del II

Då jag körde upp till Härnösand efter jobbet var jag lite småsömnig. Fem timmar senare samma väg tillbaka var kroppen koffeinmättad och ögonen behövde liksom inte blinka längre.

Club Social Sundsvall :cool: hade haft sitt andra jam. Pga lite olyckliga avhopp blev vi inte så många – Hej LasseKongo! Men vad gör väl det med flytande vänner från jordens alla hörn.

Från min utgångspunkt fanns det hur mycket som helst att lära sig ur råvaruutvalet för kvällen. LasseKongo hade förrostat en hel del för att få smakerna att sätta sig. Men eftersom det var ett rostningsjam så körde vi ändå igång ett par satser. Ljusrostat Yirgacheffe och hardcorerostad Mocca fattades så vi parallellkörde CR100 och Genemaskinen. Dofterna förvånade mig då det mer luktade tekokning än kaffe. Dimman i rummet gjorde dock intryck. Lite som att jobba i hamburgerkök…

Själva provningen startade vi med att provköra aeropressen. Designen ger vibbar av en bröstpump om du frågar mig. Men visst ger den gott kaffe. Slår den presskannan? Njae, tveksamt.

Så dags för stora kaffetesten - från soft till hardcore. Utfört med presskannan.
För mig som aldrig tidigare smakat Yirgacheffen var det en överaskning. Kaffe men ändå inte. En sån blommig, örtig upplevelse. Smaken fick mig att associera till Paraguay och Uruguay där man ser folk nästan maniskt dricka sin maté och terreré. Eftersom vi hade tre rostningsgrader att testa kände även jag tydligt hur smakerna kom mer till sin rätt med ljusrostat.

Efter denna mjuka start kände jag för att helt byta kurs och den Kamerunska Robustan kom i koppen. Som ett slag i magen ungefär upplevdes den. Själv tycker jag att Robustan ger en bränd och stark smak som jag tycker om och uppskattar i espresson. Som presskaffe – lite fel. :cool:

Guatemalan kändes trygg och säker. Ett säkert kort och lätt att tycka om, men lite för fegt i min smak. Då uppskattade jag både Old Brown Sulawesi och Indian monsooned Malabar mer. Bägge dessa kändes kompletta i hela smakspektrat. Sticker inte ut någonstans och fyller upp överallt. Givna baser i blandningar skulle jag säga från min novisposition.

Redan som presskaffe insåg man att den lätt överrostade Etiopiska Moccan var ett antal snäpp tyngre än sina medkombatanter. Svårt att förstå hur så mycket krutrök från helvetet kan komma in i en och samma böna.
Vid det här laget började koffeinet visa verkan. Händerna stabila men torson vibrerade invärtes. :cool:

Hursomhelst är vi bara tvungen att köra espresso på några av sorterna. Nu börjar dock intrycken snurra ihop sig i en enda koffeindimma. Svårt att i efterhand skilja ut intrycken.
Några viktiga iakttagelser följer dock…
Robustan växte ut i sin fulla blom som espresso. Istället för ett slag i magen var det nu mer som en mjuk elefantfot i bröstet. Helt klart i min smak. Nötig och lite kärv. Men fan så koffeinstinnnnnnnnnnnnnnnnnnn man börjar bli.
Yirgacheffen som espresso………………..tvi tvi tvi - ge mig vatten.
Moccan – ja vad ska man säga. Presskaffet ger espressostyrka, espresson blir en ristretto. Pang i kalufsen - det smäller till av kraft och smak. :eek:hmy:

Blir inget mer kaffe när jag kommer hem – nöjer mig med en macka och mjölk. Min utvecklingskurva gjorde igår ett hopp.

Club Social Sundsvall planerar redan för nästa möte.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp