Bönförvaring och påverkan på shottider

Jag köper ett par hundra gram kaffe i stöten från Gringo, och jag vakuumförpackar kaffebönorna i 250-gramspåsar och lägger i frysen. När det är dags att fylla på kaffe tar jag fram en påse och låter den tina ett par timmar och för över innehållet till en "lufttät" burk från Clas Ohlson (https://www.clasohlson.com/se/Forvaringsburk-plast-Airtight,-stapelbar/p/44-5290-3).

Jag upplever att det är en markant skillnad på tiden för varje shot beroende på hur länge kaffet legat i sagda burk och jag tolkar det som att det "åldras" (i brist på bättre ord). Jag måste mala finare och finare i takt med att bönorna blir äldre.

Hur gör expertisen för undvika sånt här? Mindre mängd ute i stöten? Bättre lufttät burk? Gillar läget? :)
 

Spook39

Active member
Jag är ingen expert, men jag vakuumpackar och fryser i mindre mängd och sen förvarar jag även de öppnade påsarna i frysen och tar fram dagligen. Jag tinar innan jag mal.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ett intressant experiment kan vara att frysa in direkt i en behållare, för att jämföra med det vakuumpackade. Idén bakom det är att bönorna håller sig bättre med så lite syre som möjligt även i frysen, men om du lyckas dra ur koldioxid också borde de åldras snabbare när du väl har öppnat förpackningen.

Jag har planerat att testa det själv, men än så länge är jag bara relativt säker på att vakuumpackat i vanlig plast är bättre som utgångspunkt än halvdan burk i frysen.

Mindre mängd ute i stöten? Bättre lufttät burk?
Ja, som du är inne på är den där inte optimal. Silikon är ett av de sämre materialen för packningen, plus att du får in mer och mer luft i takt med att du tömmer den.

Det finns många sätt här, t.ex. de som bara skopar upp bönor direkt ifrån frysen. Min favoritmetod är att enkeldosera i de här behållarna:

Får plats lagom till ett stort dubbelskott, struntar i att tina om jag ska använda allt på en gång, annars låter jag det ligga framme lite först. Ganska osäker på vikten av att tina, men var med på att malningen påverkas av temperaturen.
 
...och vips har jag beställt centrifugrör. Jag är inte HELT övertygad om att det var en strålande idé att ramla ner i kaffeträsket, men det är rätt roligt :p
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag går så långt att jag skakar rören för att fylla så mycket det går - har lyckats välja rätt i blindtest flera gånger, mer syre gör att det håller en aning sämre även i frysen under loppet av några månader. Sämre förpackning gör ibland ganska stor skillnad, särskilt vanskligt med ventiler eller dåliga packningar (värt att frysa oavsett om det ska sparas).

De där rören i PET är de bästa jag har hittat, även om glas/metall borde vara bättre så länge man får till bra försegling. Gillar att de kan återanvändas, inte alls ömtåliga eller kalla. Absolut bäst är sannolikt vakuumpackat i Mylar, men det går bara att återanvända begränsat antal gånger (eftersom man klipper bort en bit varje gång).

Hade helst haft en fristående frys som håller lägre temperatur. De jag har hemma har gemensam inställning med kylskåpen, så behöver prioritera att gurkan inte ska frysa ;) dessutom "frostfri", dvs. att den inte håller lägsta möjliga temp hela tiden.
 

Forumstatistik

Trådar
14,912
Inlägg
157,574
Medlemmar
19,541
Senaste medlemmen
zetch
Topp