• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Avkalkningsfest! (vid ändring till/från sommartid)

hne

Well-known member
Jag hade tänkt köra ikväll, jag. Min R58 börjar både pysa lite väl mycket genom vacuumbrytare (såpass att jag märkbart ofta behöver fylla på tanken) och gå på högre bryggtryck än normalt, så det behövs en hel del översyn och jag tycker mig inte ha tid till helgen.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

Jacob

Well-known member
Förutom ett evigt gnissel i E61-gruppen som bara försvinner tillfälligt vid avkalkning, smakar vattnet från maskinen illa. En skum mineralisk bitterhet. Avkalkade här om dagen med 1,5 msk citronsyra till 1,5 L vatten. Smakar ännu mer bittert nu. Tror det är illa med den. Kanske luckrade jag upp beläggningen som nu avger mer smak än innan.

Hur som. Vågar man köra nåt starkare i den eller är det att montera isär och lägga i syrbad som gäller? Det är en Bezzera Unica.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 

Kaffeboxen

Member
Tackar för påminnelsen!

Utfört i helgen en vecka för tidigt... (eller egentligen blir väl avkalkningen aldrig för tidigt!)
 

Mayhem

Well-known member
Hmm, tydligen hög tid att avkalka Linean då den automatiska påfyllningen av ångkokaren inte gick igång idag (dvs sannolikt avlagringar på sensorn som sticker ner i kokaren).

Vilket preparat är det som gäller idag? Citronsyra och i sådana fall hur mycket? Eller ska man kosta på sig något kommersiellt preparat specifikt ämnat för espressomaskiner?

Min Linea har rostfria kokare och grupp så de tål väl det mesta, men mycket av ledningarna i maskinen är koppar eller om det kanske är mässing…
 

Jonken

Well-known member
Citronsyra kan orsaka en hårdare avlagring, särskilt i trånga utrymmen.. så det är inte idealiskt att använda även om det är billigt och effektivt i övrigt. Ättika är bättre men luktar ju pyton.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Citronsyra kan orsaka en hårdare avlagring, särskilt i trånga utrymmen.. så det är inte idealiskt att använda även om det är billigt och effektivt i övrigt. Ättika är bättre men luktar ju pyton.

På vilket sätt skulle citronsyra orsaka hårdare avlagringar? De flesta köpemedel brukar ju innehålla citronsyra.
 

Brunabönor

Well-known member
Har ju använt olika tabletter i mina kannor hemma, tycker inte att de är särskilt effektiva, men när jag övergick till att ta ättika så var det som natt och dag.
Nu har jag till och med testat att återanvända denna ättikblandning och inga problem alls. Har 4 st kokare hemma och kommer köra blandningen en 3:e gång snart som jag bara häller tillbaka i flaskan.

Så länge det funkar ser jag inte varför jag inte ska göra så här, men effekten avtar väl, men när vette fasiken..
 
Topp