Zassenhaus, var och vilken ?

Marv

Well-known member
Är litet sugen på att skaffa en manuell kvarn för att få färskt kaffe på jobbet.
Var hittar jag Zassenhauserkvarnar och vilken av alla modeller skall man ha ?
 

[SH]

Well-known member
Marv sa:
Var hittar jag Zassenhauserkvarnar och vilken av alla modeller skall man ha ?
JA Sunqvist är relativt nybliven representant för Zassenhaus så alla som säljer exempelvis Global-knivar borde kunna ta hem en Zassenhaus-kvarn. Har själv funderat på att skaffa en sådan men jag har ingen koll på om det finns en massa olika modeller osv.
 

treefinger

Well-known member
Zassenhaus verkar ha tagit fram lite ny design på deras kaffekvarnar. Är väl bara att gå in på deras hemsida och kolla?
 

Marv

Well-known member
treefinger sa:
Zassenhaus verkar ha tagit fram lite ny design på deras kaffekvarnar. Är väl bara att gå in på deras hemsida och kolla?

man kan tycka det, men deras hemsida är mest design och litet info. Dessutom är den bara på tyska :evil:
 

zix

Well-known member
Den turkiska kvarnen skiljer sig från de andra genom att ha ett inverterat malverk. Förstås för att man ska komma åt att ställa in malningsgraden på undersidan av cylindern (den övre halvan). Malverket till den turkiska är stål, inte keramiskt.

Den nya cylindriska kvarnen ser mycket ut som en pepparkvarn. Kanske är det då ett keramiskt malverk? Verkar intressant, men har inte kunnat testa den.
 

niad

Well-known member
Jag har hittat Zassenhaus 156 på en tysk nätfirma som verkar vara den som kallas Espresso också lite varstans på nätet. Den finns i ljust trä, mahogny och svart (den har jag sett med namnet Espresso på). Jag tror jag beställer en svart, de tar dryga 60 Euro med frakt, gör den ett bra jobb så borde det bli perfekt i sommarstugan. Kolla bilden, det är den jag lurar på.

 

Marv

Well-known member
Hittade en beg Zassenhauser som var i mycket gott skick (Knappt använd) för 160kr 8) .
Vid ett första test verkar den kunna mala tillräkligt fint för espresso. Jag hade tänkt att ha den på jobbet för att tillsammans med en pressobryggare ersätta den vidriga kaffeautomaten.
 

zix

Well-known member
Lycka till då!
Jag kan även rekommendera aeropressen för jobb-kaffe. Den är bra på så sätt att det blir väldigt lite spill och slabb. Man får en nästan helt torr kaffepuck som man bara trycker ut rätt ner i soporna. Man behöver egentligen inte tvätta ur den efteråt heller, en snabb avtorkning räcker. Att det sen är godare än presso gör ju inte heller något. Iallafall tycker jag så.
 

Marv

Well-known member
zix sa:
Lycka till då!
Jag kan även rekommendera aeropressen för jobb-kaffe. Den är bra på så sätt att det blir väldigt lite spill och slabb. Man får en nästan helt torr kaffepuck som man bara trycker ut rätt ner i soporna. Man behöver egentligen inte tvätta ur den efteråt heller, en snabb avtorkning räcker. Att det sen är godare än presso gör ju inte heller något. Iallafall tycker jag så.

Tack för tippset, skall ta en titt på den..
 

Marv

Well-known member
zix sa:
Lycka till då!
Jag kan även rekommendera aeropressen för jobb-kaffe. Den är bra på så sätt att det blir väldigt lite spill och slabb. Man får en nästan helt torr kaffepuck som man bara trycker ut rätt ner i soporna. Man behöver egentligen inte tvätta ur den efteråt heller, en snabb avtorkning räcker. Att det sen är godare än presso gör ju inte heller något. Iallafall tycker jag så.

Vilken typ av kaffe skulle du rekomendera till denna ?
 

zix

Well-known member
Allt som du tycker funkar med presson. Allt som du tycker funkar med mokakannan. Och allt som du tycker är gott i bryggkannan. Det skojiga med aeropressen är att du kan pröva väldigt många olika sorter, och att du kan anpassa bryggningen till bönan. Stor skillnad i resultat!
Till exempel:
en Kenya AA med lite svalare vatten än vanligt, kanske 80-85°.
En etiopisk moka med lite varmare vatten men ganska kort extraktionstid, säg 10-20 sek.
En kraftigt rostad java, svalare vatten, medellång extraktion.
 

marran

Well-known member
nu har jag köpte en beg zassenhaus för 250kr.
som jag förstår har alla förutom turkiska samma malverk, bara olika träkonstruktion.

Hursomhelst tycker jag den funkar bra, är min första kvarn så jag har inte så mycket att jämföra med. Lite klurigt att ställa malningsgrad, man gör det med en mutter på axeln. Problemet är väl att det är lite vertikalt spel, så malningsgraden varierar beroende på vilken teknik man vevar med (fort, långsamt, trycka ner rep. inte trycka ner veven).

Dessutom är maskinen jag använder en Severin för 700 spänn, så jag tror inte kvarnen är begränsningen. Dock kom jag upp i mycket längre extraktionstider med kvarn jämfört med färdigmalet, 20-30s jämfört med runt 10-15s. Smaken är ju helt annan också, otroligt att båda kom ur samma maskin faktiskt.

Ett annat problem jag märkt av såhär efter att ha malt till några shots är att kvarnen väger för lite. Hade den vägt ett par kilo så hade den stått still när man vevar, nu måste man lägga mycket energi på att få den att hålla sej still.

Sen är väl den lilla lådan man får ut kaffet i inte den bästa konstruktionen, det är svårt att få kaffet från lådan till filterhållaren utan att spilla en massa.
Jag funderar lite på att plocka ut kvarnverket och bygga in det i en större träbit, typ en 15-20cm diameters stock, kasnke 20-30cm hög, där man sen sätter in filterhållaren och mal rakt ner i den, borde vara betydligt smidigare och dessutom lättare att dosera så man inte mal i onödan.
Med gummifötter under bör den stå still dessutom.
 

lupoo

Well-known member
marran sa:
Ett annat problem jag märkt av såhär efter att ha malt till några shots är att kvarnen väger för lite. Hade den vägt ett par kilo så hade den stått still när man vevar, nu måste man lägga mycket energi på att få den att hålla sej still.

Skall man inte sitta som en liten gumma med kvarnen i knäet och gnola samtidigt som man maler sitt kaffe?:) Det har jag i alla fall sett på film...
 

treefinger

Well-known member
Jo, så jobbar jag med min kvarn. Det är det bästa sättet jag kommit på, upplever det inte som problematiskt direkt.

Att det skulle göra någon skillnad i malningsgrad beroende på hur fort man maler har jag inte märkt på min kvarn.
 

marran

Well-known member
jag har inte heller märkt det, men när jag tittade ner i kvarnen samtidigt som jag vevade på lite olika sätt såg jag att det påverkade höjden på stålet.

Sitta ner?
jag vill ju stå vid diskbänken, som en riktig barista ;)
 

johey

Well-known member
Får jag inte lika bra espresso om jag maler det med en "Original" som med en "Espresso"? Ni skriver att det är samma malverk. Vad är då skillnaden?
 

treefinger

Well-known member
Samma kvarn, annorlunda text på kvarnen bara. Sedan så är Espressovarianten lite smalare i designen medan original-kvarnen är mer kvadratisk.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp