Vilka mandelskorpor?

Agathorn

Well-known member
Har tidigare bara sett mandelskorpor i espressoaffärer osv och där har dom varit rätt dyra (60 kr för en liten påse, och uppåt). Men idag såg jag till min stora förvåning att dom säljer dom här på Maxi, "Ica Selection" och så en större påse som såg italiensk ut. Relativt billiga också 25-30 kr ungefär vill jag minnas.

Har någon provat Icas skorpor? Omdömen? Eller har ni tips på andra goda skorpor/kakor som passar bra ihop med en god espresso?

EDIT: Icas egna mandelskorpor smakar bra men var klart sega. Mandelskorpor ska väl vara hårda/krispiga?
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Jag tycker många varianter är alldeles för porösa och sockriga, de smakar inte så mkt mandel utan bara sliskigt sött.
Jag har fått för mig att det är de billigaste varianterna som har den karaktären, men det kan vara ren fördom.
Så jag är också intresserad av en prisvärd, hårdkrispig och klart mandelsmakande sort.

Tips!?
 

Agathorn

Well-known member
Jag tycker många varianter är alldeles för porösa och sockriga, de smakar inte så mkt mandel utan bara sliskigt sött.
Jag har fått för mig att det är de billigaste varianterna som har den karaktären, men det kan vara ren fördom.
Så jag är också intresserad av en prisvärd, hårdkrispig och klart mandelsmakande sort.

Tips!?

Icas smakade faktiskt rätt mycket mandel så på den fronten var dom helt ok! Ifall dom är ovanligt söta eller ej vet jag inte, tycker dom var lagom söta. Men huga så sega! Kanske torka dom lite i ugnen ... humm där sa jag något :)
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Kör på :)

Har faktiskt provat att göra själv, och de blir jättegoda. Morsan höll på et tag också. Men tyvärr är det svårt att lyckas lika bra varje gång. Jag tycker det var svårt att få dem tillräckligt hårda. Men det är väl bara att köra extra längre i ugnen. Smaken var det i alla fall inget fel på.

Ett recept jag hittade på nätet
Till 75 skorpor:
200 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
7 dl vetemjöl (420 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 stor citron

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rosta mandeln med skal 5-10 minuter. Passa noga. Hacka den grovt.
3. Rör smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och citronskal. Rör ner det i smeten. Blanda samman till en deg.
5. Forma 3 längder på mjölat bord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk samtidigt värmen till 80-100°.
6. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma. Lägg tillbaka dem på plåten och torka dem mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de känns torra.
 

Agathorn

Well-known member
Kör på :)

Har faktiskt provat att göra själv, och de blir jättegoda. Morsan höll på et tag också. Men tyvärr är det svårt att lyckas lika bra varje gång. Jag tycker det var svårt att få dem tillräckligt hårda. Men det är väl bara att köra extra längre i ugnen. Smaken var det i alla fall inget fel på.

Ett recept jag hittade på nätet
Till 75 skorpor:
200 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
7 dl vetemjöl (420 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 stor citron

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rosta mandeln med skal 5-10 minuter. Passa noga. Hacka den grovt.
3. Rör smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och citronskal. Rör ner det i smeten. Blanda samman till en deg.
5. Forma 3 längder på mjölat bord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk samtidigt värmen till 80-100°.
6. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma. Lägg tillbaka dem på plåten och torka dem mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de känns torra.

Tackar för receptet! Ska bara samla energi och baka dom, inte varje dag jag bakar direkt ;)
 

peterparnes

Well-known member
jag bakar också mina själv och jag läste någonstans att klassiska biscotti inte ska ha fett i sig alls men de ska vara lite sega. Här är mitt recept.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Slag i saken...

Här kommer resultatet av morgonens baktag!

Smaken, perfekt, jag såg till att rosta mandlarna först, då blir det godare.

Konsisten, perfekt, hårda och krispiga. Jag torkade dem 15 minuter per sida för att vara säker.

Sötma, okay, på gränsen till för söta enligt min mun

Förtydligande. Det var alltså Peterparnes recept ovan jag provade. Inte det jag sjävl postade tidigare.
 

Bilagor

  • Mandelskorpan 1.jpg
    Mandelskorpan 1.jpg
    108.2 KB · Visningar: 28
  • Mandelskorpan 2.jpg
    Mandelskorpan 2.jpg
    110.5 KB · Visningar: 31
  • Mandelskorpan 3 mini.jpg
    Mandelskorpan 3 mini.jpg
    71.8 KB · Visningar: 29

Daniels

Member
Kör på :)

Har faktiskt provat att göra själv, och de blir jättegoda. Morsan höll på et tag också. Men tyvärr är det svårt att lyckas lika bra varje gång. Jag tycker det var svårt att få dem tillräckligt hårda. Men det är väl bara att köra extra längre i ugnen. Smaken var det i alla fall inget fel på.

Ett recept jag hittade på nätet
Till 75 skorpor:
200 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
7 dl vetemjöl (420 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 stor citron

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rosta mandeln med skal 5-10 minuter. Passa noga. Hacka den grovt.
3. Rör smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och citronskal. Rör ner det i smeten. Blanda samman till en deg.
5. Forma 3 längder på mjölat bord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk samtidigt värmen till 80-100°.
6. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma. Lägg tillbaka dem på plåten och torka dem mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de känns torra.

Härligt recept!
Ett tips är att försöka få tag på Italienska ekologiska mandlar!
Smakar så otroligt mycket mer, ljuv mandelsmak, annvänder alltid dessa då jag gör tryfflar med mandel...

//Daniel
 

Agathorn

Well-known member
För att gå tillbaka lite till ämnet: Är det någon som kan tipsa om mandelskorpor att köpa/beställa som är riktigt goda?
 

osks

Well-known member
Jag testade Peters recept igår och det blev mycket lyckat!

Gjorde även ett försök tidigare i veckan, men att glömma mandlarna i sina mandelskorpor ger ett ganska tråkigt resultat...
 

Forumstatistik

Trådar
14,704
Inlägg
155,908
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp