varför smakar oftast kaffet i maskiner äckligt? (t. ex pressbyrån och liknande)

sannispannisen

Well-known member
jag köpte precis en jura impressa c5 för 8000.

visserligen är den mest lämpad för espresso, men ja även kaffe.

det är ju supergott kaffe.
däremot när man går till pressbyrån eller andra kiosker och större kedjor så smakar det skitäckligt.

varför?

jag tror inte dom tänker att det ska vara så billigt som möjligt heller, men varför smakar inte kaffet där likabra som min jura?

dum fråga kanske. men deras maskiner kostar väl över 10.000 kan jag tro ialalfall.
 

iZappa

Well-known member
Hjemmebakt brød smaker oftest best ;)

Men man skal heller ikke se bort i fra at renholdet ikke er like bra der som hjemme hos deg. Ferske bønner må også tas med.
 

iceaway

Well-known member
Deras maskiner är väl förmodligen gjorda för att kunna göra stora mängder kaffe, snarare än gott kaffe. Och så använder dom sig säkert inte av lika bra/färska råvaror som man gör hemma, samt att det säkert fuskas en del med rengöringen.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Men visst har ni märkt att Pressbyrån, 7-11, Mc Donalds osv satsar mer och mer på kaffet. Tycker att de senaste åren har automatkaffet blivit mycket bättre med t.ex. nymalda bönor. Saknar dock Japan där man kunde köpa en hyffsad canned coffee i princip överallt :)
 

MrBean

Well-known member
Ett av problemen är nog de dagliga skiftningarna i temp/luftfuktighet i lokalen. Och att det oftast inte är finmalet nog, tycker nästan alltid det är läskigt ljusgult crema som kommer från första droppen :/
Har man turen att någon annan precis kört maskinen, sekunderna innan, kan koppen bli lite bättre... enda fördelen med att vara 2a ;)
 

Mangan

Well-known member
Ännu äckligare tycker jag att det blir när man går på café, där baristan 9 av 10 gånger överextraherar och lämnar en med en skapelse som man får pynta med socker för att överhuvudtaget mäkta med.

Får jag välja mellan café och McDonalds, så blir det givet McDonalds som vinner. Kanske ett mått på kvalitén på kaffebarerna här i K-D, men... :D
 

rhide

Well-known member
Personligen tror jag att största problemet är rengöringen - den har mycket mycket större betydelse än jag först trodde. Det där med kvadrat som luupo säger kanske inte är så dumt ... :)
 

kinesen

New member
Rengöringen. Helt klart är det rengöringen som är den största boven. I en del fall är det förstås också fråga om den som sköter spakarna, dvs kunskapen hos den personen.
Jag håller helt med Mangan. Det blir McD som vinner. Men även här har jag gått på riktiga nitar. Om inte apparaten är ordentligt rengjord kan det smaka "odrickbar sk-t" som jag sa vid ett tillfälle och fick pengarna tillbaka.
Men en av de godaste lattarna jag druckit på senaste tiden var på McD i Ludvika. Även den andra halvan av familjen tyckte att den var oväntat!!! god för att vara ett automat kaffe serverat av en tjej som bara hade att trycka på en knapp.
Kan det vara kombinationen ren maskin och bra vattenkvalite som gjorde det? Inte vet jag, men de flesta sk lattehak( inte haken men de som arbetar där) som jag har varit på borde ta tur upp dit och smaka på hur det ska smaka istället för det där som man tyvärr alltför ofta, blir serverad av de sk kunniga.
 

iZappa

Well-known member
Også er det stor forskjell på de forskjellige produsentenes maskiner. Bare fordi en maskin koster 100.000,- og ser fancy ut betyr ikke det at den er bygd på espressoens premisser. Mange av firmaene som lager super-automatiske har ikke drevet med espressomaskiner i generasjoner som mange andre fabrikanter. Dermed blir det mange kostnadsbesparende deler og merkelige løsninger som bidrar til dårlig kaffe.

Et eksempel på idiotiske løsninger er feks å sette en latterlig dårlig kvern inni en maskin til 20.000. En kvern som har 6 instillinger og kvernesteiner som er støpt og ikke dreid (eller hva det nå heter). Dette ser man også på enkelte enda dyrere maskiner også (ikke bare Jura :lol: ). Plast, plast, plast, plast og plast er noe andre har valgt å satse på. Mens thermoblock isteden for to kokere er en annen ting. The list goes on....

Det finnes en del gode super-automatiske også. Det er det innvendige som teller. Ikke bare i kjærligheten, men også med kaffemaskiner. Det vet vel alle som har en Oscar ;)

(Neida, den var ikke bra. Jeg synes faktisk Oscar er snygg)
 

sannispannisen

Well-known member
HAHAHAH

jag håller också med om MC donnalds, den är helt okej, ja om man jämför med pressbyron eller OK eller så....
men max macchiato nere i halmstad var riktigt god.
var på landet och hälsade på några, man kan ju inte ta med sin espressobryggare..men jag blev räddad!!!
 

Maestro Andreas

Well-known member
Jag brukar alltid ta med mig en moka och eller presso bryggare när jag åker till svärmor eller något annat espressolöst ställe. Tar inte alls mycket plats och på det sättet får man alltid en ok shot.
Smart va :)
 

lupoo

Well-known member
Sist åkte 1 st espressomaskin, 1 st kvarn, 2 st presskannor (1,0 o 0,35) 2 st skummkannor, och lite olika bönsorter med på resan. Tog inte så stor plats men uppskattade mycket:D .
 

Musicman

Well-known member
...håller med - får börja packa ner hela maskinparken till västkusten nästa vecka. :) Vilket lyxproblem...:cool:

Musicman
 

iZappa

Well-known member
Skulle ønske alle maskiner kom med slike kofferter. Ikke bare Elektra MC L og MCSA. Da hadde det vært lettere å ta med maskinen på tur ;-D

elektra_S1CB_medio.jpg


http://www.elektrasrl.com/casa-accessories.shtml
 

lupoo

Well-known member
Da hadde det vært lettere å ta med maskinen på tur ;-D
Ja Ni norrmän är så underbara, jag kan riktigt se er ”gå på tur vid hytten på ski” med en fin låda med maskinen i på ryggen.:D

Imorgon reser jag med familjen till Danmark för en tur till LEGO-land. Då har jag bara med mig:
1 st kvarn, 2 st presskannor samt 2 olika sorters kaffebönor. Den lite lättare packningen:cool:
 

Forumstatistik

Trådar
14,702
Inlägg
155,902
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp