Varför köpa en apparat för 4½tusen när det finns billigare?

Frodo

Member
Hej!
Jag skall främst ha en apparat till cappuccino.

Jag behöver argument för och emot att köpa en apparat för 4400:- som t ex Rancilio Silvia när det finns andra för ½-priset.

Samma fråga har jag när det gäller kvarnen, vad vinner man med att köpa t ex Rancilio Rocky för 2500:-

Tacksam för synpunkter.
 

lupoo

Well-known member
En fråga som har dykt upp många gånger...
Sök runt på forumet för det finns ganska mycket skrivet i dessa frågor (sökfunktionen är super)

En av de bästa "oneliners" som jag har sett i denna fråga är

"Köper Du kvalite så gråter Du bara en gång"

Mycket sanning i denna lilla rad ;)
Sen är det ju tycke och smak och att det inte finns någon "riktig" sanning heller...

Sök Läs Begrunda
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Varför köpa dyrare grejer när det finns billigare?

Egentligen ganska enkelt, det är ju som med allt annat. För mer pengar får du bättre grejer, bättre kvalitet, bättre resultat.

Varför skulle man annars köpa dyrare grejer? Inte är det för att man ska kunna visa prislappen till polarna och skryta (jag försöker nästan dämpa vad jag har betalat för mina kaffegrejer, de tycker jag är tokig! :lol: )

För mer pengar får du:

- en snyggare apparat (förhoppningsvis)
- en som gör godare kaffe
- en som kan göra fler på rad utan att behöva "vila"
- en som kan skumma mjölk på "rätt sätt"
- en som kan både skumma och brygga samtidigt
- en som får fram fiiin crema
- en kvarn som kan mala tillräckligt finmalet, så du kan få fram fiiin crema och gott kaffe.

Eller något sådant, allt beror på hur pass mycket pengar (och tid) man vill lägga ner. Uppe i toppen har du dyra dyra grejer som klarar av allt ovanstående, lite längre ner får du plocka bort någon rad här och där, och i botten av prisläget på budget budget modellerna kan du troligen stryka alla rader som står ovanför. Men den är ju billig. ;)
 

zix

Well-known member
Ett automatiskt svar från mig till alla som vill göra mest mjölkbaserade kaffedrinkar: du vill nog ha en H/X (en med värmeväxlarfunktion, så att du alltid har både ångtemperatur och kaffetemperatur i kokaren). Med en enkokar-maskin (t.ex. som alla Gaggiamodeller upp till Classic och även Rancilio Silvia) lär du snabbt tröttna på att stå och vänta på ångtemperatur för varje gång du ska göra kaffe. Eller så lär du dig att dricka kaffe utan mjölk...
Är det ny maskin vi pratar om så kan vi raskt lämna prisskiktet runt 5000. H/X-maskiner börjar på cirkus tiotusen och fortsätter uppåt. Och sen är det kvarnen, där vi börjar på omkring 2500 oavsett vilken espressomaskin vi tänker oss.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
På kul kollade jag hur pass billiga maskiner det finns och.... hittar på Onoff :
en AFK Espressomaskin ESP 2 MC för 479:- :shock:

Undrar vad man egentligen räknar med att få för de pengarna? :?
 

Frodo

Member
zix sa:
Ett automatiskt svar från mig till alla som vill göra mest mjölkbaserade kaffedrinkar: du vill nog ha en H/X (en med värmeväxlarfunktion.............H/X-maskiner börjar på cirkus tiotusen och fortsätter uppåt. Och sen är det kvarnen, där vi börjar på omkring 2500 oavsett vilken espressomaskin vi tänker oss.

10-tusen är lite för häftigt.

Jag efterlyser konkreta argument för och emot att lägga ut 4.4-tusen för en maskin och inte allmänna påståenden som "Köper Du kvalite så gråter Du bara en gång".
 

cango

Well-known member
10-tusen är lite för häftigt.

Jag efterlyser konkreta argument för och emot att lägga ut 4.4-tusen för en maskin och inte allmänna påståenden som "Köper Du kvalite så gråter Du bara en gång".

Jo 10000 kan vara magstarkt. Finns bra begagnat oxå.


"Köper Du kvalite så gråter Du bara en gång" - är ett konkret argument, faktiskt. Men, INGEN kan övertyga dig med konkreta argument om du saknar den erfarenhet dessa konkreta argument kan ge dig. Har du stått och svurit över en billigares maskins nackdelar, så är en dyrares (mer kompetent) maskins fördelar konkreta argument nog. Men man kanske måste varit med om det. Eller inte. Jag köpte en Giotto (beg), och ångrar inte en sekund. Nästa stopp är väl en med direkt vattenintag, men då måste jag flytta först... :)
 

lupoo

Well-known member
cango sa:
"Köper Du kvalite så gråter Du bara en gång" - är ett konkret argument, faktiskt. Men, INGEN kan övertyga dig med konkreta argument om du saknar den erfarenhet dessa konkreta argument kan ge dig.

Tack cango, huvudet på spiken :D . Rådet jag kan ge är att inhämta kunskap, lära sig mer. Även vara lite kritisk till vad man läser. Till sist så är Du själv som sätter ribban och bestämmer vad som är gott ;)
 

mårris

Well-known member
om man ska vara objektiv, så för att få en bra espresso krävs en maskin som kan hålla en jämn och korrekt temperatur (sen finns det massa andra parametrar, men vi fokuserar på temperaturen - som är superviktig och som det är svårt att uppnå med en billig maskin).

ju större vattenvolym du värmer upp, desto lättare är det att hålla temperaturen på vattnet konstant (eftersom maskinen trycker in kallvatten i ena änden av en kokare/hetvattenbehållare - och ut i andra änden kommer varmvatten som ska ner genom kaffet i filterhållaren). därför är en större kokare att föredra (=dyrare maskin).

ju mer metallgods i du har i handtaget och där du fäster handtaget, desto större stabilitet får du under bryggningen - känn därför på tyngden i ett krupps-handtag (som dessutom har massa plast som inte ackumulerar värme) och ett gaggia eller e-61 handtag - så förstår du. det är skillnad.

vad gäller ånga så är det klart att en kokare som rymmer 1 dl kommer att värmas upp snabbare, men producera mindra ångkraft, än en på 3 dl. osv. osv.

däremot kan man inte vara säker på att man automatiskt får en bättre maskin om man lägger på ett par tusen - dom pengarna kan lika gärna gå till design- och varumärkeskontot som till mekaniska förbättringar.

var detta lite mer objektivt?
 

Björn

Well-known member
Frodo sa:
zix sa:
Ett automatiskt svar från mig till alla som vill göra mest mjölkbaserade kaffedrinkar: du vill nog ha en H/X (en med värmeväxlarfunktion.............H/X-maskiner börjar på cirkus tiotusen och fortsätter uppåt. Och sen är det kvarnen, där vi börjar på omkring 2500 oavsett vilken espressomaskin vi tänker oss.

10-tusen är lite för häftigt.

Jag efterlyser konkreta argument för och emot att lägga ut 4.4-tusen för en maskin och inte allmänna påståenden som "Köper Du kvalite så gråter Du bara en gång".

Så mycket konkreta argument kommer du nog inte att få. Enkel mänsklig psykologi säger att någon som köpt en 10.000-kronorsmaskin inte kommer att säga att det går lika bra med en 2.000-kronors, så fungerar vi helt enkelt inte. Däremot är det förstås så att en dyrare maskin sannolikt håller högre kvalitet. Kvalitet kan dock yttra sig som att den håller länge, eller tål mycket användning, vilket inte behöver vara relevant för alla.

Själv har jag en Krups som kanske kostade ett par tre tusen när det begav sig, men jag har använt ett par Gaggiamaskiner bland annat, tämligen frekvent. Trots att jag alltså så att säga smakat på det fina livet är jag fullt nöjd med min Krups. Dock, skulle jag köpa en maskin idag, eller om min Krups skulle lägga av, kanske jag skulle vara sugen på någonting litet vassare, kanske framför allt en maskin som ser bättre ut. :) Men det skulle i så fall bero på att plånboken kändes tjock snarare än på någon djup personlig övertygelse.
 

Björn

Well-known member
mårris sa:
om man ska vara objektiv, så för att få en bra espresso krävs en maskin som kan hålla en jämn och korrekt temperatur (sen finns det massa andra parametrar, men vi fokuserar på temperaturen - som är superviktig och som det är svårt att uppnå med en billig maskin).

Apropå det, så läste jag idag på http://www.jbcoffeehouse.se/products/coffee/knowledge.html. Där påstås att av de 25 sekunder en espresso skall ta att göra, kommer alla smakämnen från de första 5-6 sekunderna, och "resten är vattenutvinning". Skall man ta detta på orden borde temperaturen inte spela så stor roll, så länge den är riktig under de första 5-6 sekunderna, det vill säga 0,5-1 centiliter för enkel respektive dubbel espresso.

Men temeperaturhållningen borde ju rimligen gå att mäta, och tester av Råd&rön-typ borde kunna ge vägledning.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Mmmm, men jag kan säga att det går lika bra med en Mondiale med vattenbehållare som med en som är direktkopplad till vatten och avlopp. Det är ju inte lika smidigt och bekvämt, men kaffet i sig blir lika bra.

Och det fast det var väl typ 10.000:- dyrare att byta upp sig till en med direktkopplat vatten. :shock:

I grund och botten är väl min lista ovanför så pass konkret som något någonsin kan bli i en dylik fråga. Sedan beror finlirandet med listan på vilka maskiner du väljer mellan, det är ju inte så att alla maskiner som kostar 4498:50 presterar EXAKT lika och håller EXAKT samma kvalitet.

Det beror lite på vilken maskin du väljer och hur pass mycket du är villig att betala för det i kombination med vilka maskiner du har tänkt köpa för de pengarna.

Fråga i så fall mer konkret om råd mellan två maskiner, istället för om konkreta argument för två olika prislappar. De argumenten blir ju beroende av vilka maskiner du sedan ställer bakom varje prislapp. ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Björn sa:
Skall man ta detta på orden borde temperaturen inte spela så stor roll, så länge den är riktig under de första 5-6 sekunderna, det vill säga 0,5-1 centiliter för enkel respektive dubbel espresso.

OK, och om du sedan kyler ner espresson med kallt vatten i 15 sekunder till så påverkas inte smaken alls?

Men hela det där utlåtandet om att smakämnena bara kommer i den första centilitern (typ) låter lite lustigt, som om man skulle kunna köra en 5 sekunders shot och sedan hälla i lagom tempererat vatten resten av volymen (eftersom resten av extraktionen ändå bara är vattenutvinning). Jag tror inte riktigt på det där. ;)
 

zix

Well-known member
Även byggkvalitet inuti skiljer. Det handlar om sånt som till exempel
* kokarmaterial
- mässing eller aluminium är vanligast, tittar man på bilder på alukokare med några år på nacken så händer det att man inte vill ha det.

* kokartyp
- termoblock, vanlig kokare eller värmeväxlarkokare. De billiga termoblocken brukar börja läcka efter ett tag.

* backventil
- finns den så går inte trycket över den inställda nivån.
 

Björn

Well-known member
Mr Isomac sa:
Björn sa:
Skall man ta detta på orden borde temperaturen inte spela så stor roll, så länge den är riktig under de första 5-6 sekunderna, det vill säga 0,5-1 centiliter för enkel respektive dubbel espresso.

OK, och om du sedan kyler ner espresson med kallt vatten i 15 sekunder till så påverkas inte smaken alls?

Så mycket sjunker nog inte temperaturen ens i den billigaste bryggare, så att kaffet blir för kallt.

Mr Isomac sa:
Men hela det där utlåtandet om att smakämnena bara kommer i den första centilitern (typ) låter lite lustigt, som om man skulle kunna köra en 5 sekunders shot och sedan hälla i lagom tempererat vatten resten av volymen (eftersom resten av extraktionen ändå bara är vattenutvinning). Jag tror inte riktigt på det där. ;)

Nej, jag håller med om att de uttrycker sig väl kategoriskt, men kan ändå tänka mig att temperaturen är viktigast i början av extraktionen. Nåväl, är det någon som har litet siffror på hur stor vattenelementen typiskt är i maskiner av olika prisklass? Jag kikade runt litet men fann ingen sådan information på tillverkarhemsidor.
 

Björn

Well-known member
Kan tillägga att jag tycker att herr Isomacs förslag att konkretisera med specifika maskiner låter förnuftigt. Annars blir det nog ganska mycket mellan tummen och pekfingret, eftersom kvaliteten kan variera en hel del även för en viss given prisnivå.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
OK, kallt vatten var väl att ta i (ovanligt att jag tar i va? ;) ), men jag menade inte KALLT vatten direkt.

Om vi byter ut det mot "vatten med fel temperatur" då? Lite för varmt eller lite för kallt, då får ju slutprodukten fel temperatur.

Jag har inte lekt med temparaturövervakning så noga, så jag ska kanske inte komma med för mycket uttalanden här... Det vore kul med en exakt termometer som visar vattentemp i flödet till brygghuvudet. :D
 

von Thor

Kaffevision
zix sa:
* backventil
- finns den så går inte trycket över den inställda nivån.

Håller inte med om detta.

Backventilen gör att trycker går bakvägen ner i sumpen direkt efter bryggning. Det som gör att trycket inte går över den inställda nivån är en övertrycksventil som sitter efter pumpen som är inställningsbar. Niads Elektra har väl backventil men inte övertrycksventil?
 

mb

Active member
När det gäller espressomaskiner finns tester gjorda på Norsk kaffeinformation, där både Gaggia Classic och Rancilio Silvia har fått goda omdömen (Rancilio har fått bäst i test).

www.kaffe.no

På Coffeegeek finns också tester, dels omdömen från privatpersoner, men även några mer noggrant gjorda tester.

www.coffeegeek.com

När man läst lite här på forumet och på andra forum verkar det som att ägare av både Gaggia och Rancilo är oerhört nöjda med sina maskiner, men det finns också många som är nöjda med den billigare maskinen Isomac Napolissima som kostar runt 2000 kr.

Kaffekvarnen är oerhört viktig för en espressomaskin. Billiga kvarnar tenderar att ge ojämn malning och "kaffekvarnar" som hackar sönder bönorna med knivar är rent ut sagt farliga för espressomaskinen pga en viss del av den sönderhackade produkten blir till ett pulver som kan klegga igen maskinen. Ojämn malning ger också ojämn bryggning med ett mindre bra resultat. En riktigt bra kvarn kostar från ca 2500 kr (t ex Rocky och Minimoka M203). Tycker man att det är för dyrt finns två budgetalternativ, Zassenhaus handkvarn för ca 800 kr (tror jag) eller Solis 166 el 167 för ca 1300 kr. Dessa två kvarnar är lite krångligare att använda eftersom man inte kan mala direkt i portafiltret, men ska enligt andra användare och objektiva tester ge ett bra malningsresultat.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ha, på den där norska kaffesidan hittade jag en ÄNNU billigare "espressomaskin" som de testat, Biltemas för 298:-

Vad säger Ni om:

Vattentemperatur: 100 - 134° C
Bryggtid: 4 minuter
Visuellt intryck: "Svært overekstrahert, store bobler, brent overflate, ubehagelig lukt"

:shock:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp