Vacuum bryggare, olja till brännaren, bönor och blandningar. Någon här från TMC?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Aha, jag såg hans sista kommentar i tråden och väntade på att han skulle återkomma när han upptäckte din fråga...

Det är alltså engelsk "rödsprit" som ser ut som lilasprit från butiken. Jahapp. Men jag ska nog köra ner lite karamellfärg så får vi se hur det blir. Det är ju lite kul att spriten är färgad tycker jag, ser ut som ett kemi-experiment... :cool:

Frågan är väl då om man fortfarande ska gå på metanolen, eller om man ska använda T-sprit?
Finns det någon vits med metanol, brinner den renare?
Luktar den inte lika illa som T-sprit?
Någon som provat att elda med metanol i en sån där sprit/oljelampa med veke?

Enligt söta Maria så: "Fill the spirit lamp with denatured alcohol. This is commonly sold in hardware stores, paint stores, camp stores, marine supply stores, and gourmet food stores. It is also called "camp stove alcohol". In Cona instructions it is called "methylated spirits". Liquid Sterno is denatured alcohol, but is more expensive generally (this is not the same as the gellatenous Sterno from self-contained tablelamps / catering warmers)."
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Google svarar på mina frågor, det blir metanol. Jag postar googles svar här nedanför om någon annan skulle vara intresserad.

De röda texterna om metanol och t-sprit, och den blå texten om 96% ren, drickbar sprit. Om man nu skulle bli törstig... ;)

OBSERVERA: Färga metanol om Ni köper det, det ska jag göra med karamellfärg. Låter läskigt i en kommentar här nedanför om ett försök att koka kaffe...:eek:hmy:

"
Metanol sotar ingenting och min erfarenhet säger att det är mer lättantändligt än t-sprit i minusgrader.

T-sprit kan man blanda ut med ca. 10%vatten för att den inte skall sota, men då fungerar den väldigt dåligt vintertid. Varianten som kom ut till friluftskök heter T-bränsle och skall vara en sorts blandning som skulle "sota mindre", alltså inte helt ren."




"Metanol påstås ju vara så farligt att använda i spritkök(inte bara pga att lågan inte syns). Man skulle tydligen kunna bli förgiftad i mindre utrymmen(tält)??

Jag tror att anledningen då skulle vara att när man släcker ett kök,så skulle ångorna från det varma köket vara giftig.Någon fler som hört detta?

Själv använder jag alltid metanol i spritkök(helt sotfritt)."




"BTW Ett gott råd från en gammal malaj. Elda med Metanol. Lite dyrare, men det sotar inte så förb-t. Mindre att diska."



" Jag har bytt bort t-röd i alla mina spritkök, rökar osv.
Använder numera bara ren metanol.
Ser nästan bara fördelar, ingen låga, inget sot.
Borde funka bra även i en heatpal, sprit som sprit.

Priset är väl lite högre men knappast så det gör stora hål i plånboken.
Köp det på nån färgaffär.
Men drick det inte! (finns faktiskt en risk då det är färglöst. Pappa försökte koka kaffe på det en gång i tron att det var vatten, så märk dunken!)
Annars blir det vita käppen!
icon_smile.gif

(Pappa klarade sig eftersom "kaffepulvret" bara sjönk och det blev aldrig nån färg?" "



"Det fungerade alldeles utmärkt att använda sk. kallad finsprit (96%) som inte innehåller några tillsatser för att göra den odrickbar.

Kommer att använda detta under skidturerna och sammanställa erfarenheterna.

Då debatten börjar bli alkoholpolitisk skulle jag vilja klarlägga mina skäl för att använda "drickbar" sprit till Trangian:

1. Vill aldrig mer fördärva maten med T-röd (Har gjort detta en gång och det är det starkaste argumentet för hela denna fråga).

2. Alkohol är mycket användbart medicinskt (sårvård mm.)

3. Jag skulle, i extrema fall, kunna tänka mig att ta en "fjälldrink". Innan alla hugger på detta; det faller under samma dilemma som försvarets kexpaket - när man var trött, nedkyld och ganska olycklig i snön - skulle man äta kexen eller använda dem som bränsle. Jag eldade alltid upp mina kexpaket och kommer förmodligen alltid elda upp min sprit... Men det finns en trygghet att veta att man kan..."



 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Rolig och viktig info om metanol:

"Redan i små doser kan metanol orsaka blindhet och leda till döden. Metanol, eller träsprit, är förrädisk eftersom den varken smakar eller luktar annorlunda än vanlig alkohol.

En metanolskandal har drabbat Norge, meddelade sjukhuset i Ålesund på torsdagen. Sexton personer har förgiftats av träsprit. För fyra av dem är tillståndet allvarligt.

Metanol smakar eller luktar inte annorlunda än vanlig alkohol (etanol) och kan därför förväxlas med eller säljas som sådan. Men redan i små doser kan metanol orsaka blindhet och leda till döden. Fem till tio milliliter metanol kan orsaka svåra förgiftningar och räcker för att man ska riskera att förlora synen."
Så se till att inte förväxla dunken/PET flaskan med metanol med vanlig alkohol (om man nu har sådan i dunkform eller PET flaska...). Det är ju bara att hålla stenhårt på att inte kunna förväxla det med sprit, färga skiten med en droppe karamellfärg och att se till att berätta för barnen i extremt god tid att det är tokgiftigt och gärna skriva det med stora bokstäver på behållaren så det inte kan förväxlas med sprit i en framtida föräldrafri fest.

Berätta alltså innan de börjar tulla från föräldrarnas spritflaskor...:)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Visst, men medicinarsprit är inte lika lätt att få tag på. ;)
Har inhandlat 5 liter metanol idag på i en hobbybutik, kostade 118:- tror jag, som hittat.

Conan och rosten kom idag ochså, yessss.
Beställde en Cona i krom, men fick en i guld. Nåja, fungerar väl den med, det var rätt snyggt. Men glaslocket man släcker elden med var lite trasigt i kanten på 2 ställen, det får jag ta och reklamera senare ikväll. :(
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Som en avslutning på det hela kan av rapportera att metanol med en droppe grön karamellfärg inte sotade det minsta dugg. Det brann så fint så! Och kul var det (även om det inte blev så snyggt... överdelen lyckades jag sätta på snett som sjutton... Men det fungerade och blev sumpfritt i alla fall...).

Kaffet då? Kenya Gethumbwini som single origin var rätt bra, men jag tror jag vill ha lite mer "djup" i smaken, lite mer smak, lite mer "bett" i smaken (hur man nu ska förklara det). Tror nästa kanna blir 90% Kenya och 10% Monsooned Malabar, eller 80/20 kanske? Ska bli kul att testa! :D

Frugan har blivit en förmesad mjölksill däremot, hon tyckte det var för starkt... (hon tycker att allt utom Cappuccino med rätt mycket mjölk är starkt nuförtiden...). :lol:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Yep, körde en halv kanna med 90% Kenya Gethumbwini och 10% Monsoon Malabar. Det smakade mer och lite bättre än igår tyckte jag.

- 30 gram rätt grovmalet på Mazzern (inställd på 8 tror jag).
- 5 dl vatten
- Jag lät det puttra i 3,5 minuter i Conan innan jag släckte lågan tror jag.
- Sedan var det bara att avnjuta kaffet.:cool:

Körde i mig nästan allt kaffe från kannan...:unsure:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Luften puttrar upp från den nedre behållaren upp genom glasröret eftersom det blir så varmt i den nedre behållaren. När man låtit det "puttra" (luften bubblar upp genom röret) så länge man nu känner för det så släcker man elden. Då svalnar den nedre behållaren och ett vacuum uppstår. Vacuumet drar ner kaffet från den övre behållarenmen sumpen blir kvar i den övre behållare.

Klart!

Eller så kan man läsa mer detaljerat om vacuum bryggare här: http://baharris.org/coffee/VacuumCoffeePots.htm
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Alldeles för lång tid. Så man häller i nästan kokande vatten i kannan från en vattenkokare och tänder sedan elden för det sista som behövs, och släcker sedan när det är dags.

Vid ett längre elavbrott i framtiden ska jag undersöka det och koka upp en kanna med bara brännaren.:cool: (men vi har väldigt sällan elavbrott längre än några minuter, så det kan dröja...). Jag blir i alla fall inte utan kaffe vid elavbrott!

Fan, kvarnen då....:unsure:
 

zix

Well-known member
Öhhhhh... den okända stubbstamparstammen?
Treefinger, du har väl hört talas om den etiopiska kaffeceremonin? Verkar både avancerad och exotisk. Dom har druckit kaffe rätt länge därborta.

Iallafall, conakannan: Antagligen skulle det gå rätt mycket fortare att värma med en trangiabrännare. Där är ju lågan mycket större/bredare. Men det var bra att veta att man kan sätta conan på plattan också. Är sugen på att skaffa en för de som helst inte dricker espresso, men uppskattar gott kaffe i övrigt.

För att irra tillbaka till handmalningen så... ska man köpa handkvarn får det bli något annat än zassenhaus numera. De finns ju inte längre.
så har jag ju en turkisk zassenhaus. Det är precis på gränsen att jag kan göra espresso, iallafall på min maskin. Dock inget fel på smaken.
Antagligen har jag köpt en kvarn som gjordes på sluttampen på zassenhausfabriken, då de redan hade problem. Den ska ju kunna mala turkiskt, och det är ju ännu finare än espresso. Just nu kör jag på en borrmaskin på den, det går fint och rätt mycket snabbare än att dra för hand - så länge det finns ström förstås...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Iallafall, conakannan: Antagligen skulle det gå rätt mycket fortare att värma med en trangiabrännare. Där är ju lågan mycket större/bredare. Men det var bra att veta att man kan sätta conan på plattan också.

Antagligen. Det är mest en rolig/cool/snygg detalj med brännaren.
Det finns billigare modeller av vacuum bryggare ochså (utan brännare), både elektriska och sådana som man ska ha på sin kokplatta.

Jag köpte den här modellen dels för att det är så himla snygg... och dels för att den påstås göra det bästa vacuumkaffet. Ska ha något att göra med att den är helt i glas, utan några pappersfilter eller metallfilter mellan de olika behållarna. Så kaffet kommer bara i kontakt med glas (med en glasstav som "filter").

Det vete sjutton om jag skulle känna någon skillnad på om det fanns ett pappersfilter där eller inte... men det är bra skönt att inte behöva tänka på att köpa kaffefilter. Allt man behöver finns redan där (utom sprit till brännaren då...).

Mer vacuum bryggare:
http://www.hasbean.co.uk/index.php?cPath=31&osCsid=04deffce90f608a3173aefdc069e7d9f
 

zix

Well-known member
Jag gillar Harios design också, det är koolt att han tar in dem. Usch, man blir köpsugen nu igen, såhär snart efter jul... hörru, mr no Isomac, har du några bilder på din kanna? Var det modell B eller C, eller vad det den där "classic", som har en lodrät hållare istället för den som går i "båge"?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag får ta och knäppa ett par egna bilder någon dag... tills dess så har du fina bilder på en Cona här: http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4195&start=0

Min är exakt samma modell "med båge" fast med större kanna, inte den raka modellen som jag tror kallas classic.

Min är storlek D, den största. Beställde en i krom, betalade för en i krom (tror jag) men fick en i guld. Den är rätt snygg den med, så jag klagade inte på det.

Däremot så var glaslocket till brännaren lite trasigt på kanten, Hasbean lovade att skicka ett nytt lock direkt och skulle bifoga lite kaffe gratis som plåster på såren. Helt suveränt, då kan jag gärna ta emot trasiga grejer! :cool:
 

Forumstatistik

Trådar
15,067
Inlägg
158,715
Medlemmar
19,648
Senaste medlemmen
bamf
Topp