V60 - ny kvarn och hittar inte rätt smak

Coffeinum

New member
Har kört min standard 250g/16g V60 i flera år. Min billiga elkvarb jag haft har varit sisådär men producerat hyfsat till extremt gott kaffe varje morgon. Just ojämnheten har varit lite irriterande. Så när den gav upp fick jag tag på en Wilfa Uniform som en kompis aldrig använder. Den är i nyskick och verkar inte ha några problem.
Efter tre dagars experimenterande så blir jag tokig på det. Började med att ögonmåtta in grovheten och justerade från den steg för steg. Det bästa jag hittar är vid 22. Men kaffet är fortfarande blaskigt och svagt men ändå bittert som på en amerikansk vägkrog.
Jag använder samma batch av bönor. Till frukost vill jag ha en mörkrost skåne-style.
Jag kör en metod som liknar James Hoffmans 20% men med lite mer vatten för blommningen. Men jag får inte till det.
Samma bönor, samma vatten samma metod men världsvid skillnad. Synd att gamla kvarnen är paj så jag kan inte göra Side by Side tester.

Någon som har något tips eller idé - förutom att jag fått covid och sabbat smaksinnet? 😂
 

Jonken

Well-known member
Med 5 hällningar? Du kan få starkare kaffe genom att vänta längre än de 10s mellan varje hällning han förslår, till att bädden nästan torkar ut.

Alternativet är att mala finare, om du nu inte redan har gjort det.. Men blaskigt låter som att du inte extraherar tillräckligt mycket, underextraherat kaffe kan ju smaka just beskt och liksom ihåligt.

Med det sagt kan det vara så att skånerost inte passar till den nya kvarnen på samma sätt för V60, oavsett vad du gör. Ibland måste man matcha bönor med kvarn.

En ny metod jag har kört med ett tag är Tetsu Kasuyas nyaste (egentligen för Hario Switch, modifierad för V60):
20g bönor
00:00 ->60g med 90c vatten
00:30 ->120g med 90c vatten
01:45 -> 280g med 70c(!) vatten
Total bryggtid <3 minuter

Resultatet verkar bli lena koppar kaffe med en trevlig sötma som kommer fram sist i eftersmaken.
 

nept

Well-known member
Jag kör en metod som liknar James Hoffmans 20%

Hoffmanns metod är anpassat för att extrahera max från ljusrostade bönor med finare malning och mer agitation än andra v60-recept. För mörkrost så kommer det bli väldigt beskt och då finns väl tre saker att prova egentligen: lägre vattentemperatur, mindre turbulens och grövre malning, eller en kombination av dessa.

Jag skulle gissa att du tex har lite för grov malning så att det rinner lite för snabbt och blir svagt, men samtidigt kanske har för hög temperatur så att det lilla som extraheras blir för bittert.

Om du är intresserad av existerande metoder och guider så dricker de mycket mörkrost i Japan och där har de en massa recept, tex "osmotic flow" eller Tetsu Kasuyas "4:6" som finns väldokumenterat på tex youtube.
 

Damocles

Well-known member
Har kört min standard 250g/16g V60 i flera år. Min billiga elkvarb jag haft har varit sisådär men producerat hyfsat till extremt gott kaffe varje morgon. Just ojämnheten har varit lite irriterande. Så när den gav upp fick jag tag på en Wilfa Uniform som en kompis aldrig använder. Den är i nyskick och verkar inte ha några problem.
Efter tre dagars experimenterande så blir jag tokig på det. Började med att ögonmåtta in grovheten och justerade från den steg för steg. Det bästa jag hittar är vid 22. Men kaffet är fortfarande blaskigt och svagt men ändå bittert som på en amerikansk vägkrog.
Jag använder samma batch av bönor. Till frukost vill jag ha en mörkrost skåne-style.
Jag kör en metod som liknar James Hoffmans 20% men med lite mer vatten för blommningen. Men jag får inte till det.
Samma bönor, samma vatten samma metod men världsvid skillnad. Synd att gamla kvarnen är paj så jag kan inte göra Side by Side tester.

Någon som har något tips eller idé - förutom att jag fått covid och sabbat smaksinnet? 😂
Vilken temperatur kör du med, precis som nept sa så är det så att många bättre kvarnar är mer avslöjande för kaffet, både det som är bra, och det som är dåligt kommer fram. Men mörkrost brukar behöva en lägre temperatur. Lite beroende på kvar så får du olika effekter.

När jag skaffade min Ode med v.1.1 skivorna och senare SSP MP så passade jag på att jämföra min Niche Zero med SSP MP och min Q2 handjagare. Samma malningsgrad mätt så nära jag kunde komma med en brewler. Sedan koppade jag en Zoega Sidamo tror jag det var. Q2 och SSP MP var len som tusan, men från Niche på samma temperatur så fick jag en biton som jag bokstavligen talat fick kvällningar av. Den bitonen var helt borta på Q2 och SSP. Men sänkte temperaturen två grader och gjorde en ny koppning med Niche'n och bitonen var då helt borta.

Sedan andra erfarenheter från den koppningen var att både Q2 och SSP MP var tydligare i smakerna och mindre fyllig, så Niche hade en tyngre kropp, men mindre tydliga smaker generellt. Inga konstigheter då det är rätt välkänt om Niche då den producerar lite blandade partikelstorleker var det troligen så att med den högre temperaturen på vattnet så kom bismaken från de minsta partiklarna, medans både Q2 och SSP MP var mer konsekventa med mindre små partiklar.
 

nept

Well-known member
Mycket intressant, vad använder ni för att mäta temperaturen?

Alternativen är (i fallande prisordning) att använda en vattenkokare med temperaturinställning, att använda en kökstermometer eller att koka upp vattnet och vänta en halv minut eller så tills det känns som att det borde vara rätt
 

Jonken

Well-known member
Mycket intressant, vad använder ni för att mäta temperaturen?
Två temperaturreglerade vattenkokare :rolleyes:

Om man inte vill gå till överdrift själv så är det mer rimligt att koka upp i en vanlig vattenkokare och sen hälla över en viss mängd i en rumstempererad svanhalskanna. Billigt och upprepbart sätt att nå lagom temperatur och det räcker med att mäta en gång. Vill man åt lägre temperaturer får man kanske väga upp en viss mängd rumstempererat vatten först.
 

Zulan

Member
Jag har inga temperaturreglerade vattenkokare utan bara en manuell svanhalskanna. Men löste det med en kökstermometer och sen hälla i lite vanligt kallt vatten ner till 70. Köpte lite Zoegas intenzo för att prova lite och har verkligen inte fått rätt på smaken, men med ditt recept Jonken blev det ganska bra faktiskt.
 

Zulan

Member
Jonken, hur gör du om du ska göra 2 koppar. Att bara dubbla ditt recept blir inte så bra efter som tredje och sista hällningen inte får plats i behållaren?
 

Jonken

Well-known member
Jag har inte provat Kasuyas recept med mer än 20g. Skulle testa att fylla på det sista vattnet så försiktigt som möjligt, t.ex. genom att föra pipen nära ytan och hälla långsamt. Tanken är att inte röra upp kaffet och förlänga bryggtiden för mycket (lite längre får man räkna med att det tar)
 

Rusmas

Member
Jag har en uniform och blev inte heller klok först. Då hade jag inte skruvat ihop själva malverket tillräckligt, det gick att ställa in siffrorna men det gick att skruva ett varv till till höger/medsols, efter 1 om du förstår. Då blev det finare... Men tror inte du har det problemet.

Andra var inte olikt dig, att det smakade sådär och blaskigt jämfört med min tidigare Wilfa svart. Men efter ett antal kilon blev det bättre faktiskt.

Du kan också pröva att göra en ordentlig rengöring eller köra igenom Grindz tabletter. Hoppas det löser sig!
 

Coffeinum

New member
Nu har jag närmat mig vad jag tycker är en riktigt god kopp med en ratio på 1:15,6. Temperaturen är fortfarande ca 93-94 grader vid första hällningen.
Jag mal nu väldigt fint, dvs i den yttre rekommenderade granuliteten för pour over.
Det är synligt mer finkornigt jämfört med min gamla kvarn. Dock är det ett jämnare resulat.
Den andra grejen är att jag använder mindre vatten och lite längre tid för blooming.

Det jag uppskattar är att jag nu när ett jämnt resultat varje gång. Den funkar bra från 200ml-800ml utan någon skevhet.
Det som fortfarande saknas lite är förhållandet mellan bitterhet och fyllighet där det ännu inte är så fylligt som den här bönan kan vara. Bitterheten är samtidigt något för hög. Samtidigt är det en kopp jag uppskattar och njuter av. Men jag vet att den kan få det där extra.
 

Coffeinum

New member
Vilken temperatur kör du med, precis som nept sa så är det så att många bättre kvarnar är mer avslöjande för kaffet, både det som är bra, och det som är dåligt kommer fram. Men mörkrost brukar behöva en lägre temperatur. Lite beroende på kvar så får du olika effekter.

När jag skaffade min Ode med v.1.1 skivorna och senare SSP MP så passade jag på att jämföra min Niche Zero med SSP MP och min Q2 handjagare. Samma malningsgrad mätt så nära jag kunde komma med en brewler. Sedan koppade jag en Zoega Sidamo tror jag det var. Q2 och SSP MP var len som tusan, men från Niche på samma temperatur så fick jag en biton som jag bokstavligen talat fick kvällningar av. Den bitonen var helt borta på Q2 och SSP. Men sänkte temperaturen två grader och gjorde en ny koppning med Niche'n och bitonen var då helt borta.

Sedan andra erfarenheter från den koppningen var att både Q2 och SSP MP var tydligare i smakerna och mindre fyllig, så Niche hade en tyngre kropp, men mindre tydliga smaker generellt. Inga konstigheter då det är rätt välkänt om Niche då den producerar lite blandade partikelstorleker var det troligen så att med den högre temperaturen på vattnet så kom bismaken från de minsta partiklarna, medans både Q2 och SSP MP var mer konsekventa med mindre små partiklar.
Kör samma som tidigare. ~93-94 från start.
Ska prova lägre ändå för att se. Får återkomma om det.
 
Topp