Uppsala - Eko caféet

treefinger

Well-known member
Kartbeskrivning

Detta är ett ställe som tydligen bara kör på ekologiska produkter. Jag har bara varit där och testat deras espresso en enda gång, men det räckte för att jag ska känna en smula hopp för detta ställe. Trevlig personal som verkar trivas med vad de sysslar med och de verkar samtidigt nyfikna på att testa nya saker osv.

Jag beställde en ristretto där, något som hon bakom spakarna inte riktigt hade koll på hur man gjorde. Då jag själv inte riktigt kan säga att jag är speciellt erfaren på området heller var det lite svårt för mig att förklara. Jag mumlade väl något om att hon skulle överdosera en dubbel espresso fast med vattenmängden hos en enkel espresso. (Rätta mig gärna om hur man gör en ristretto)
Hon testade och fick fram något som såg ut som ett mellanting mellan enkel o dubbel espresso. Det var bra crema, extrationen såg väldigt bra ut, inte den där forsande extrationen som är klar på 10 sekunder, som man ser på 7 av 10 ställen här i Uppsala, utan det var två smala strålar, som silade ner i koppen på uppskattningsvis 25 sekunder. Smaken var helt okej. Ganska syrlig espresso, kanske skulle hon tampat lite hårdare (hon använde bara tampern på själva kvarnen då man trycker portafiltret uppåt mot stopp-tampern).

I Uppsalamått mätt, kan jag absolut rekommendera detta ställe.
 

sture

New member
Ristretto..

Jag är på inget sätt en expert och borde kanske inte uttala mig alls, men kanske får vi en boll i rullning på detta sätt :)

Ristretton vill jag minnas är extraherad i 30 sek på 7gram kaffe (precis som esspresson) MEN kaffet är betydligt finare malt, så det bara blir 1,5-2 cl kaffe som följd.

tidigare trodde även jag att man gjorde som du sa, då en barista förklarde hur det skulle göras ( jag kan dock ha missförstått eller hört fel)

förövrigt kan jag säga att din "quest" efter bra kaffe i uppsala är till mycket nytta och nöje för alla oss uppsala bor :)
 

Wasse

Well-known member
Du som har koll på fiken i Uppsala Treefinger, hur ser det ut på Ekocaféet nu för tiden?

Jag har faktiskt aldrig testat det, men nu när jag flyttar tillbaks så kanske det börjar bli dags :)

Just det, Wasse is coming home :)
 

treefinger

Well-known member
Du som har koll på fiken i Uppsala Treefinger, hur ser det ut på Ekocaféet nu för tiden?

Jag har faktiskt aldrig testat det, men nu när jag flyttar tillbaks så kanske det börjar bli dags :)

Just det, Wasse is coming home :)

Jag har inte varit på Eko caféet sedan jag skrev i tråden sist så jag har ingen aning. Det beror nog på vem som står bakom spakarna.

Välkommen hem! :)
 

Maestro Andreas

Well-known member
Jag var där under gitarrfestivalen och då när jag tittade till maskinen så var ångröret alldeles kletigt av gammal intorkad mjölk. Ja hur kan intorkad mjölk vara kletig gå till eko kafée så får ni se. Med andra ord inte så fräscht tycker jag. Jorå jag påpekade det för henne hon svarade att hon inte hade haft tid att rengöra den, då jag svarade direkt att det gör man direkt efter att man ångat.
 

Wasse

Well-known member
Jaha, det var ju f-n det. Får väl ge det ett skott iaf, bara för att se om dom hade en dålig dag bara :)

Läser man på deras hemsida ser det ju rätt seriöst ut :eek:hmy:
 

pgojim

Well-known member
Får ta och gå dit nu före jul kanske eller efter o kolla dagsläget då

Det med ångröret låter ju inte alls trevligt
 

Wasse

Well-known member
Långt senare har jag nu äntligen fått testa Ekocaféet, var där i lördags.

Måste säga att det var riktigt bedrövligt. Beställde min vana trogen en latte som var skållhet, löddrig och smakade sump. 35 pix för kalaset. För första gången någonsin drack jag inte upp utan lämnade halva kvar.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,081
Inlägg
158,772
Medlemmar
19,653
Senaste medlemmen
yoyodad
Topp