AndersL
Well-known member
Jag tror inte jag är ensam om att tycka det är jäkligt kul att "botanisera" bland olika espressomaskiner. Väga in olika specifikationer, design, varumärken, pris, etc.
Fick nyligen en förfrågan från en total nybörjare om vad man ska köpa? Helt omöjlig fråga men om man bara väger in prestanda och pris? Eftersom jag inte vet vad personen i fråga vill lägga på en maskin tänkte jag svaret måste vara i form av en "uppgraderingsstege". Hur skulle din stege se ut och varför?
Min stege utgår från priser i utländska webbutiker:
Steg 1: 3000kr Gaggia Classic (med silvia rör). Det enda som är bättre på en Silvia är ångkapaciteten medans
Gaggian har betydligt snabbare uppvärmning (typ 10min). Med svenska priser finns det ingen anledning att välja Gaggian om man orkar vänta på Silvians ganska långa uppvärmningstid.
Steg 2: 4500kr Lelit PL41TEM. Som ovan fast med PID. PID i detta fall betyder att man inte behöver tempsurfa innan man drar skottet. Ovan maskiner kan ligga på 85 till 95 grader beroende på var i tempcykeln man drar skottet. Hur tempstabil under skottet Pl41 är jämfört med Gaggian och Silvian har jag inte sett några tester på.
Steg 3 (för dig som gillar mjölk): 7500kr Bezzera BZ07. HX med snabb uppvärmning (ca10min), dock ej E61.
Steg 3 (för dig som inte har hushåll som gillar mjölk): 8000kr Bezzera Unica. Enkelkokare med E61 och PID. Lång uppvärmningstid ca 30min.
Steg 4 (för dig som gillar mjölk) : 12 000kr Expobar DB. Som Bezzera unica fast med en extra kokare för ånga.
Som sagt, hur ser din stege ut?
Fick nyligen en förfrågan från en total nybörjare om vad man ska köpa? Helt omöjlig fråga men om man bara väger in prestanda och pris? Eftersom jag inte vet vad personen i fråga vill lägga på en maskin tänkte jag svaret måste vara i form av en "uppgraderingsstege". Hur skulle din stege se ut och varför?
Min stege utgår från priser i utländska webbutiker:
Steg 1: 3000kr Gaggia Classic (med silvia rör). Det enda som är bättre på en Silvia är ångkapaciteten medans
Gaggian har betydligt snabbare uppvärmning (typ 10min). Med svenska priser finns det ingen anledning att välja Gaggian om man orkar vänta på Silvians ganska långa uppvärmningstid.
Steg 2: 4500kr Lelit PL41TEM. Som ovan fast med PID. PID i detta fall betyder att man inte behöver tempsurfa innan man drar skottet. Ovan maskiner kan ligga på 85 till 95 grader beroende på var i tempcykeln man drar skottet. Hur tempstabil under skottet Pl41 är jämfört med Gaggian och Silvian har jag inte sett några tester på.
Steg 3 (för dig som gillar mjölk): 7500kr Bezzera BZ07. HX med snabb uppvärmning (ca10min), dock ej E61.
Steg 3 (för dig som inte har hushåll som gillar mjölk): 8000kr Bezzera Unica. Enkelkokare med E61 och PID. Lång uppvärmningstid ca 30min.
Steg 4 (för dig som gillar mjölk) : 12 000kr Expobar DB. Som Bezzera unica fast med en extra kokare för ånga.
Som sagt, hur ser din stege ut?