Uppgraderingsångest

lupoo

Well-known member
Mitt nya kök, jag flyttar i sommar, är planerat med utrymme för kaffemaskin och kvarn redan från början. Inga j-a överskåp ska få vara i min väg igen!
När frugan tittar på hus på nätet (finns lite småtankar att ev kanske möjligen byta bostad, vi bor helt enkelt mycket bra redan, men ändå....) så ratar jag numer vissa objekt med "i det köket får ju inte ens en liten kaffemaskin plats och kvarnen då?". Hon tycker då att jag skall "tänka över min prioritetsordning" i livet. Det är ju det jag har gjort;).
 

Tallinn

Well-known member
"Tänka över" betyder på kvinnospråk "anpassa till partner". Borde vid tillfälle göra ett litet lexikon tror jag...
 

Lars

Well-known member
När frugan tittar på hus på nätet (finns lite småtankar att ev kanske möjligen byta bostad, vi bor helt enkelt mycket bra redan, men ändå....) så ratar jag numer vissa objekt med "i det köket får ju inte ens en liten kaffemaskin plats och kvarnen då?". Hon tycker då att jag skall "tänka över min prioritetsordning" i livet. Det är ju det jag har gjort;).

Så går snacket hemma hos oss också. Inget kök utan rejält med plats för maskinparken. Det skall finnas möjlighet att lösa inkopplingen av vatten och "avlopp" på ett smidigt sätt. Jag tänker inte anpassa mina önskemål till hur köket ser ut, utan jag får se till att få ett anpassat köket istället. Annars lägger jag in mitt veto!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Avlopp kopplat till maskinen kan man faktiskt leva utan om man har relativt stor driptray på maskinen. Men direktkopplat vatten är ett "måste". Det är attans bekvämt.

Skulle inte kunna leva utan direktkoppling. Flusha på, flusha på, no problemo, vattnet tar aldrig slut.:cool:

En liten ho att skölja portafiltret i är ochså fantastisk att ha... :)
 

Bjarne

Well-known member
Jag brukar "skölja" med en maskin-flush om jag ska ha mer kaffe i mig senare, annars under kran när det är dags att natta Silvian.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hittils har jag alltid sköljt ur med ett snabbstänk med rumstempererat vatten ur kranen, hällt ut, torkat ur med en handduk och in under Mazzern. Men jag ska börja skölja ur med en flushning jag med.

Om inte annat så förbrukar man ännu mer vatten ur bryggkokaren och får på så sätt ännu bättre omsätning på vattnet i kokaren.:cool:
 

Bjarne

Well-known member
Jag vill också ha varmt o torr pf redo. Min rutin är följande:
Greppa pf ur bryggruppen, torka ur och mal ned kaffe i det. Jämna ut kaffet och tampa lätt, men precist. Knacka endast 1 gång och sen tampa hårt. Rensa kanterna, flusha och sätt in i bryggruppen och extrahera.

Direkt efter extraheringen är klar och koppen är serverad, knacka ur sumpen och torka ur rester. Flusha spridaren och sätt sen in pf och flusha igen så det är bara rent vatten som kommer ut. Ta loss pf och torka igen, sen lämna pf i brygghuset och njut kaffet.

PF o spridare är nu så rent det kan bli utan backflush - vilket är nattningsproceduren :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Direkt efter extraheringen är klar och koppen är serverad, knacka ur sumpen och torka ur rester.

Det måste rätt snabbt bli "sumpigt" i handuken om du inte sköljer bort rester innan du torkar av den?

Körde förresten ett par nyss med sköljningen från en flush istället för från hon. Fungerar lika smidigt.:cool:
 

Lars

Well-known member
Flusha spridaren och sätt sen in pf och flusha igen så det är bara rent vatten som kommer ut. Ta loss pf och torka igen, sen lämna pf i brygghuset och njut kaffet.

Det är nog egentligen det bästa sättet för att eliminera intorkade kafferester på undersidan av filterkorgen (dvs själva filtret), förutom att ta ur filterkorgarna förstås.
 

Bjarne

Well-known member
Precis som på café, där ser du sällan nån skölja portafilter mellan extraktioner?

Håller med, jag kör med papper också, fast att caféer på stan skippar sköljning är nog mer slarv/rationalisering av tid per kopp/kund tyvärr. Jag såg förra veckan en tjej på Wayne's som torkade ur pf med handduk. Har ALDRIG sett det på den typen av café tidigare, endast ställen som Coco Vaja där man vet att de bryr sig extra. ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
På café... sist jag såg espressohantering på ett café när de gjorde fler på rad så hade jag gladeligen sett att de sköljt av grejerna. Det var ju bara dunka ur pucken och dosera ner i den fuktiga filterkorgen med nytt kaffe...

Jag har övergått till skölja med en flush från maskinen. Jag skulle tömma en tank på nolltid med mitt flushande... Rutinen:

Ta loss portafiltret och mal kaffe.
Flusha.
Tampa.
Extrahera espresso.
Dunka ur pucken och flusha samtidigt för att spola loss rester från spridarfiltret.
Flusha rent filterkorgen.
Torka av filterkorgen, mal nytt kaffe.
Medans Mazzern maler, skumma mjölk.
Flusha snabbis när mjölken är klar, torka av ångröret och fräs till med ånga.
Tampa.
Extrahera espresso, häll mjölken i första Cappun medans espresson extraheras.
Dunka ur pucken och flusha samtidigt för att spola loss rester från spridarfiltret.
Flusha rent filterkorgen.
Torka av filterkorgen för att få bort ev. rester.
Tillbaka med portafiltret i apparaten, skölj av mjölkkannan.
Servera frugans cappu och min espresso (eller macchiato, cappu scuro eller vad det nu blev).

När dagen är slut blir det portafilterwiggle och backflush med bara vatten.
 

Tallinn

Well-known member
På café... sist jag såg espressohantering på ett café när de gjorde fler på rad så hade jag gladeligen sett att de sköljt av grejerna. Det var ju bara dunka ur pucken och dosera ner i den fuktiga filterkorgen med nytt kaffe...

Min filterkorg är (normalt) inte fuktig efter att ha slagit ur sumpen. Det kan vara lite sumprester runt kanten och de torkar jag av. Oftast är de dessutom närmast försumbara.
 

Trident

Well-known member
I denna ordning gör jag
Brygger
Knackar ut sumpen
spolar PF i rinnande vatten
Sätter in o flushar

Nästa gång jag brygger torkar jag bort kaffekornen i botten på PF som suttit i spridaren innan flushning.

Skall jag göra 2 på raden torkar jag av PF efter spolningen.
 
Topp