Uppackningstråd: Silvia flyttar in

Bengan

Well-known member
Jag är nog långsammast i världen. I nästan två år har jag varit sugen att skaffa en kaffemaskin. Jag har velat mellan halvautomatisk, helautomatisk och var t o m nära att trilla dit på julens trend kapselmaskinen. Nu har jag i alla fall slagit till på en Silvia!

Anledningen till att det tagit så lång tid att bestämma mig är dels priset, det är ju inga billiga maskiner och priset per kopp vill man nog inte veta. Sen har själva hantverket avskräckt. Jag har läst här på forumet och som total nybörjare har jag fått intrycket att man nästan ska ha ett magiskt handlag för att få till en god espresso eller cappuccino.

Det blev ingen kvarn. Jag tänkte lära mig göra kaffet först. När det funkar tar jag beslut om kvarn. Jag har inte uteslutit pods. Jag passerar dagligen en Home-butik som får mala kaffet åt mig under tiden.

dsc02806a.jpg


dsc02807y.jpg


Det gick överraskande snabbt att packa upp och komma igång. Det blev några koppar av varierande kvalitet ikväll, det blir nog en del övande innan jag får till det. Men jag fick i alla fall till en utsökt kopp! Det här kan bli en god vana!

Premiärkoppen:

dsc02810k.jpg


dsc02811b.jpg
 

stipok

Well-known member
Ååå, Vad roligt! Grattis till maskinen!

Jag skulle inte påstå att man behöver magiska fingrar men man blir snabbt kräsen på hur det som kommer ur maskinen smakar.

Lycka till!
 

hrbrun

Well-known member
Grattis!

Det där med att skippa kvarn för att du ska lära dig att göra kaffe INNAN du köper kvarn är kanske inte riktigt så jag skulle tänka. Ett färskmalt kaffe är en vital del av kaffeskapandet. Tyvärr tror jag du kan få en del svårigheter med att få till bra kaffe i Silvia utan kvarn. Men jag önksar dig lycka till, och om det strular så köp en kvarn innan du ger upp :)
 

knasper

Well-known member
Om det är en butik som tar kaffe på allvar så hittar de rätt malgrad senast efter ett par försök. Då tror jag att man rent av har bättre chans att få rimligt bra kaffe på en Silvia jmf om man köper en för dålig kvarn. Det ser ju rimligt OK ut redan på första försöket.

Man måste inte vara gudasänd för att ratta en maskin som Silvia, alla kan lära sig. Om man sedan inte är intresserad av att lära sig och inte tycker att det är kul att meka kaffe då har du köpt fel. Eftersom du reggat dig på riktigtkaffe.se så är du nog på rätt väg...:lol:
 

Bengan

Well-known member
Tiden får utvisa hur kul jag tycker det är. Just nu är det väldigt roligt och om jag även i fortsättningen uppskattar hantverket lär det bli naturligt att skaffa en kvarn.

Hur gör man med vattnet i behållaren, ska den tömmas efter varje körning?
 

Bengan

Well-known member
Espresson blir inte särkskilt varm. Maskinen har stått på 20-30 minuter och lampan som indikerar när den är klar har slocknat sedan länge. Gör jag något fel?
 

PF013

Well-known member
Många säger 45 minuter uppvärmning, själv har jag timern ställd så den går på en timme innan första skottet. Att kokaren är uppe i temperatur säger ingenting, det är bryggruppen som måste få tid att värmas upp och stabiliseras. Man kan skynda på det hela lite med att flusha igenom ordentligt med vatten med portafiltret i, men varför då? ;)

Jag kör timer, på 06:30, av 22:00. Jämfört med kaffekostnaden så är en spänn i el om dan inte så mycket att bråka om, i alla fall inte under den kalla delen av året.

Och du förvärmer väl kopparna? Många tycker att värmen från kopphyllan på Silvia inte räcker för att värma kopparna, och har maskinen bara varit på i 20 minuter så räcker det definitivt inte.
 

Bengan

Well-known member
Tack för ett bra svar! Jo, jag har kopparna på maskinen men det hinner inte bli så varmt där under tiden jag käkar middag. Ska låta maskinen stå på längre.
 

LatteMaster

Active member
Tjenna!

Gattis till maskinen.

Det är faktisk enkelt få koppen varm genom att flusha lite varm vatten medan du gör klar din portafilter.

Silvia är rätt kräsen och vill gärna ha rätt fin malen kaffe för att göra en fin espresso och om du köper färdigmalen kaffe så be personlen maler den extra fin så blir det säkert bra espresso av det :D
 

Bengan

Well-known member
Tjenna!

Gattis till maskinen.

Det är faktisk enkelt få koppen varm genom att flusha lite varm vatten medan du gör klar din portafilter.

Silvia är rätt kräsen och vill gärna ha rätt fin malen kaffe för att göra en fin espresso och om du köper färdigmalen kaffe så be personlen maler den extra fin så blir det säkert bra espresso av det :D

Tack för tipsen. När jag köpte kaffet maldes det på 7,5. Säger det nåt? Ska det vara högre eller lägre siffra för finare malgrad?

Jag är faktiskt rätt nöjd med mina shots. Tycker det funkar rätt fint redan. Framförallt går det mycket snabbare att fixa en espresso än vad jag trodde det skulle ta. Till helgen blir det steg två, då ska jag testa mjölkskummaren.

Hur är det med vattnet i behållaren? Hur ofta tömmer man ur den?
 

LatteMaster

Active member
Tömmer???

Du menar fulla på eller :blush: jag brukar bara fulla på 1/3 vatten på behållaren på så sätt räcker det inte till så många koppar så jag får fulla på ständigt. Är kanske lite omständigt men då är vatten "fräsh" varje dag.

Men om du vill tömma den är väll bara lyfta ut den och tömmer? svårare än så är det inte hehe
 

TheWhip

Well-known member
Du ska alltid ha kallt färskt vatten i tanken för bästa smak. Men byt iaf varje dag och blås ur kokaren varje dag så du får nytt fräscht vatten i kokaren.
 

Bengan

Well-known member
Nu har Silvian fått en kompanjon. Tog det lång tid att bestämma mig för att köpa en espressomaskin så gick det betydligt snabbare att bestämma mig för kvarn. Det blev en Mazzer mini e.

Stora tunga paket är trevliga:
dsc02834r.jpg


OK... hur kunde jag få för mig att det här var något för mig?!
dsc02833v.jpg


Ren skönhet, men nog måste man väl kunna ta bort det fula klistermärket med modellbeteckning & elinfo?
dsc02835.jpg


På plats. Funkar bra under överskåp.
dsc02839m.jpg


Egentligen hade jag tänkt att vänta tills det nya köket var på plats innan jag började fixa min kaffehörna. Men hur kul är det att vänta?!

Nu återstår bara att lista ut hur den funkar.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Gratulerar till en mycket fin set-up! mazzern lär du kunna ha mycket glädje av länge. Kanske inte den allra smidigaste om man vill växla mellan brygg/bistro och espresso (mycket vridande), men en kanonkvarn är det! Är själv mycket sugen på en Mazzer, men då en Major... :blush:

Än så länge funkar Compaken väldigt bra, så den får hänga med ett tag till!

//Stefan (som ska, ska, ska lära sig att skumma med fler hål i munstycket än ett; det kommer sakta men (o)säkert)
 

JKolmo

Well-known member
Ren skönhet, men nog måste man väl kunna ta bort det fula klistermärket med modellbeteckning & elinfo?

Klibban går att ta bort. Vet inte hur det är på din svarta, men på min polerade får man dock vara lite försiktig så att man inte repar ytan. Inga hårda skrapverktyg alltså...
 

Bengan

Well-known member
Nu har jag kommit en bit på vägen och har lite nya frågor. Jag tycker jag har fått hyfsad koll på hur jag ska göra för att få en välsmakande espresso. Att skumma mjölk funkar väl inte så väldigt bra, men jag får öva vidare. Eftersom jag inte vill ha mjölkdrinkar själv är det lite lågprioriterat. Nu till mina frågor:

1. Om jag ska göra två dubbla espresso. Tempsurfar jag då mellan första och andra koppen också eller kör jag bara på?

2. Om jag ska göra en cappuccino till hustrun och en dubbel espresso till mig, i vilken ordning gör jag allt? Eller om jag ska göra två cappuccino och två dubbla hur lägger jag upp det då? Man vill ju ge intryck att vara cool och avslappnad när man ska servera gästerna.

3. När jag tempsurfar flushar jag tills lampan börjar lysa. Spelar det nån roll om jag gör det genom att spola upp varmt vatten i kopparna genom skumningsmunstycket eller om jag flushar där filterhållaren sitter?
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,799
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp