Undertryck/övertryck medför någon nackdel?

Fetabönor

New member
Jag har en liten Saeco hemma-espressomaskin, med trycksatt portafilter. Maskinen saknar solenoid ventil.
Jag har modifierat maskinen genom att göra portafiltret ej trycksatt - samt lättat på en övertrycksventil så att maskinens bryggningstryck är reducerat (vanligtvis är det för högt ställt i konsumentmaskiner vad jag förstått efter x timmar på Youtube)

Tyvärr saknar jag tryckmätare så jag kan aldrig veta om jag uppnår de 9 bar som anses vara perfekt. Jag kan få till bra espresso genom att mala kaffet exakt rätt (när man gör espresso så är det väldigt små marginaler på malningen som avgör hur lyckat det blir - också något som måste finjusteras efter olika typer av bönor pga dess olika oljiga egenskaper mm)

Mina funderingar är om undertryck/övertryck kan medföra någon nackdel även om jag kan justera resultatet genom malningen? Alltså, om jag har 11 bars tryck, eller 7 bars tryck, är detta dåligt på något sätt även om jag uppnår 36 gram färdig espresso på ca 25 sekunder?

(18 gram kaffe blir 36 gram färdig espresso)
 

Jonken

Well-known member
Det är ganska trendigt att sikta på lågt tryck. Beror lite på vad du vill ha ut av kaffet, men man kan nog säga att det är bättre att ligga i underkant än mycket över 8-9. Det som händer vid t.ex. 11 är att pucken trycks ihop ännu mer så att vattnet får svårt att flöda jämnt genom bädden.. Och sen har du kanske en ganska plastig maskin? Sannolikt är den inte gjord för 11+ bar även om pumpen tekniskt sett går till 15.

Om du kollar upp modellen för pumpen kan det gå att räkna ut tryck med hjälp av flöde.
 

basiecally

Well-known member
Väljer att tolka ”undertryck/övertryck” som ”över eller under 9 bar” istället för gängse betydelse ”under atmosfärtryck” för undertryck.

Får du ut god espresso är allt väl. Det du egentligen ställer in när du justerar ner din OPV är hur högt maskinens maxtryck är. Det betyder inte att maskinen faktiskt alltid brygger på det trycket. Men genom att sänka OPVn till 6bar säkerställer du att pucken aldrig ser ett tryck som är högre än 9 bar.

Det handlar om flöde egentligen. 9 bar är en bra standard eftersom det i regel är vid nio bars tryck som kombinationen av tryck och flöde är som bäst för de flesta maskiner och filterkorgar. Dvs, det är där du kan mala rimligt fint och fortfarande få ut ett jämnt flöde. Vid högre tryck tenderar vattentrycket att sätta igen filterkorgen och du tappar istället flöde. Kaffet du får ut blir överextraherat, dels eftersom lösligheten av ämnen ökar med trycket men också för att flödet minskar och kontakttiden därför ökar.

Jag reglerar trycket på min maskin via en nålventil på toppen av ”svampen” på min E61-grupp och mäter med en gruppmanometer. Det är ett indirekt sätt att justera eftersom jag egentligen reglerar motståndet redan i gruppen och justerar vattenflödet till pucken. Det är sen pucken som utgör motståndet genom att strypa flödet innan kaffet kommer ut.
Det kan hjälpa att se på det så: det handlar egentligen om hur väl kaffet klarar av att ”hålla emot” vattnet. Om den förmågan överstiger 9 bar så kan det vara bra att ha en OPV ställd till det. Men du kan brygga 6bars-skott på en maskin ställd till 13bar med. Dock kommer sannolikt de skotten gå ganska snabbt eftersom du inte har sänkt flödet till gruppen.

Smakmässigt har jag upplevt att espresso bryggd på 6 bar jmf med 9bar ger ett snällare, mindre beskt kaffe som river mindre i halsen. Men syran är ofta högre. Sen har du hela aspekten av att espresso gjord med lägre tryck avsevärt minskar risken för kanalisering. Med lägre motstånd kan du därför motsägelsefullt nog få ut en högre extraktion jmf med högre tryck. Detta eftersom kanaler, som lättare uppstår vid högre tryck när vattnet försöker hitta minsta motståndets väg, ofta lämnar hela sektioner av pucken i stort sett oextraherad.

Det finns råd från folk som kan det här bättre än mig att begränsa sina espressos till 6-7 bar om man inte äger en kvarn som är på en ”prosumer”-nivå. Med en Lagom P64 och bra puck prep bör man inte ha några problem med 9 bar. Men det en Baratza Sette och inget mer än en leveler och tamper är nog 6bar inte alls dumt.
 

Fetabönor

New member
Tack. I min Saeco Aroma, tidig modell, tror jag denna ska sitta i, efter googlande.
Det är väl en rätt vanlig pump för enklare hemma-maskiner?
Diagrammet säger 260cc per minut, alltså 260ml per minut. Jag ska testa ikväll. Det är väl räknat utan kaffe, annars verkar det orimligt.

1696271501131.png
 

Jonken

Well-known member
Vanlig i maskiner upp till 20k till och med. Antar att du sett http://www.pidsilvia.com/Ulka Water Pump Pressure.htm ?

Du mäter genom att plugga igen filterkorgen, har du inget blindfilter (eftersom maskinen knappast går att bakspola..) kan du klippa till en propp eller valfri bit gummi/silikon för att täta mot hålen.

Jag håller inte riktigt med angående matchningen av kvarn och tryck utan tänker att det mest handlar om att matcha tryck till den typ av espresso man vill brygga. Det är t.ex. vanligt att lägga sig högt för klassisk ristretto. För nymodig "turbo" (snabb lungo) rekommenderas för det mesta lågt tryck. Vanligast är att ligga mittemellan och det är ju en normale du beskrev i första inlägget.

Jag tar tillbaka det jag skrev om att den skulle vara plastig. Kör så det ryker :cool:
 

Fetabönor

New member
Vanlig i maskiner upp till 20k till och med. Antar att du sett http://www.pidsilvia.com/Ulka Water Pump Pressure.htm ?

Du mäter genom att plugga igen filterkorgen, har du inget blindfilter (eftersom maskinen knappast går att bakspola..) kan du klippa till en propp eller valfri bit gummi/silikon för att täta mot hålen.

Jag håller inte riktigt med angående matchningen av kvarn och tryck utan tänker att det mest handlar om att matcha tryck till den typ av espresso man vill brygga. Det är t.ex. vanligt att lägga sig högt för klassisk ristretto. För nymodig "turbo" (snabb lungo) rekommenderas för det mesta lågt tryck. Vanligast är att ligga mittemellan och det är ju en normale du beskrev i första inlägget.

Jag tar tillbaka det jag skrev om att den skulle vara plastig. Kör så det ryker :cool:
Tack men hur mäter jag vattenåtgången om filtret är igenpluggat? Maskinen lär visserligen suga en del vatten från tanken men sen tar det väl typ stopp när vattnet inte kommer ut? Och dessutom kommer det rinna en hel del vatten ur övertrycksventilen - det gör det redan nu vid vanlig bryggning och mer vid min modifiering. Är tanken att mäta vattenmängden genom att mäta det vatten som kommer ur övertrycksventilen? ...som hos mig egentligen rinner tillbaka i pump-insugsslangen. Jag kan hälla upp 260ml vatten i tanken och se om maskinen lyckas suga upp det på 1 minut?
 

Fetabönor

New member
Ja. Det låter som att du måste koppla om flödet för att kunna mäta hur mycket det blir..
(Jag ville lossa mer på OPV än vad jag idag har gjort - detta resulterade i "kortslutning" och maskinen kunde inte längre suga vatten från tank. Detta eftersom OPV utvatten i för stor mängd krockar med pumpens invatten då de delar vattenslang. Jag moddade då ytterligare genom att skapa separata slangar för in o utvatten, men även då fungerade inte systemet korrekt och jag kopplade tillbaka till originalet.)

Mäta vattenåtgången från tanken blir helt enkelt min enda chans. Ska testa när jag lyckas hitta något gummi att plugga filtret med :)
 

Jonken

Well-known member
Jag förstår inte hur du tänkt mäta vattenflödet genom OPVn om du inte har separata slangar.. inte heller varför det inte skulle fungera korrekt.
 

basiecally

Well-known member
Idén är att en bättre kvarn ger bättre förutsättningar för att undvika kanalbildning. Risken för kanalbildning ökar tydligt med högre tryck. Sen håller jag med om att karaktären ändras, även om man lyckas göra en espresso utan kanalbildning men med högt tryck. Det skrev jag tidigare. Men vill du kunna brygga en ljusrostad espresso på 9bar med 16g in och 32g på 25s ut i en 58mm-korg så ställer det krav på både kvarn och puck prep. Att göra samma på 6bar minskar risken för kanalbildning rejält.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp