Jag har en liten Saeco hemma-espressomaskin, med trycksatt portafilter. Maskinen saknar solenoid ventil.
Jag har modifierat maskinen genom att göra portafiltret ej trycksatt - samt lättat på en övertrycksventil så att maskinens bryggningstryck är reducerat (vanligtvis är det för högt ställt i konsumentmaskiner vad jag förstått efter x timmar på Youtube)
Tyvärr saknar jag tryckmätare så jag kan aldrig veta om jag uppnår de 9 bar som anses vara perfekt. Jag kan få till bra espresso genom att mala kaffet exakt rätt (när man gör espresso så är det väldigt små marginaler på malningen som avgör hur lyckat det blir - också något som måste finjusteras efter olika typer av bönor pga dess olika oljiga egenskaper mm)
Mina funderingar är om undertryck/övertryck kan medföra någon nackdel även om jag kan justera resultatet genom malningen? Alltså, om jag har 11 bars tryck, eller 7 bars tryck, är detta dåligt på något sätt även om jag uppnår 36 gram färdig espresso på ca 25 sekunder?
(18 gram kaffe blir 36 gram färdig espresso)
Jag har modifierat maskinen genom att göra portafiltret ej trycksatt - samt lättat på en övertrycksventil så att maskinens bryggningstryck är reducerat (vanligtvis är det för högt ställt i konsumentmaskiner vad jag förstått efter x timmar på Youtube)
Tyvärr saknar jag tryckmätare så jag kan aldrig veta om jag uppnår de 9 bar som anses vara perfekt. Jag kan få till bra espresso genom att mala kaffet exakt rätt (när man gör espresso så är det väldigt små marginaler på malningen som avgör hur lyckat det blir - också något som måste finjusteras efter olika typer av bönor pga dess olika oljiga egenskaper mm)
Mina funderingar är om undertryck/övertryck kan medföra någon nackdel även om jag kan justera resultatet genom malningen? Alltså, om jag har 11 bars tryck, eller 7 bars tryck, är detta dåligt på något sätt även om jag uppnår 36 gram färdig espresso på ca 25 sekunder?
(18 gram kaffe blir 36 gram färdig espresso)