Underhåll La Spaziale Mini Vivaldi II

stefanolo

Well-known member
Köpte förra veckan en begagnad La Spaziale S1 Mini Vivaldi II med dryga tre år på nacken. Välskött men använd, så det första jag gjorde var att lägga portafilter, piper och filterkorgar i rengöringsbad under natten. Igår var det dags för en ordentlig rengöring av grupphuvudet. Jag använde mig av en 8 mm fast nyckel, en kniv och en skruvmejsel. Nedan kan man se de smutsiga delarna och gruppackningarna. Den gamla var torr, hård och med en ordentlig fördjupning längs hela packningens anliggningsyta mot portafiltret.

Spridarfilter och platta.jpg

Det gick lätt att lossa skruven och spridarfiltren men spridarfilterplattan i mässing satt lite hårdare. Jag bände loss den försiktigt med skruvmejseln. Gruppackningen av gummi hade torkat fast ganska ordentligt men jag fick loss den genom att bända lite försiktigt med en kniv och sedan skruvmejseln. Bra att ta det lugnt så att man inte skadar sig själv eller maskinen. Jag rengjorde med gruppborsten och lite hushållspapper innan den nya packningen monterades. Sedan var det bara att trycka dit den nya fräscha packningen jag fick med vid köpet. Spridarfilter och spridarfilterplatta la jag i varmt vatten med rengöringsmedel under natten.

grupphuvud utan packning.jpggrupphuvud m ny packning.jpgrengöringsbad.jpg

I morse lyfte jag upp delarna ur rengöringsbadet och sköljde av de nu rena och fräscha spridarfilterdetaljerna. Jag köpte TePe mellanrumsborstar för tänderna som jag använde för att rengöra de små hålen i spridarfilterplattan. Storleken på borstarna är "0,6 mm". Tror det är diametern på ståltråden som borststråna sitter fast i.

rengjöringsborste för hål i spridarfilterplatta.jpg

Efter att jag satt tillbaka spridarfilterplatta och spridarfiltren körde jag en riktig omgång "back flushar" med blindfiltret och med en halv tsk rengöringsmedel. Det blev nog ett tiotal back flushar innan vattnet som kom ut var rent och inget rengöringsmedel längre fanns kvar i maskinen.

Riktigt bra skötseltips för La Spaziale S1 Vivaldi och Mini Vivaldi finns på: http://www.s1cafe.com/viewforum.php?f=57 :)
 

Bilagor

  • IMG_1372.jpg
    IMG_1372.jpg
    88.9 KB · Visningar: 67
Senast ändrad:

Gholam

Well-known member
Fiffigt med mellanrumsborsten. Ska prova det vid ngt tillfälle. Om mässingplattan satt fast så kan jag slå vad om att maskin har aldrig avkalkats. Så då har du lite att se fram emot :)
 

stefanolo

Well-known member
Tack Gholam! Tipset om mellanrumsborste för rengöring av hålen i spridarfilterplattan kommer från S1-forumet. Trots att jag är jurist och inte ingenjör brukar jag kunna fixa med en del liknande meck och brukar spara på gamla prylar som kan komma till användning vid tillfällen som detta. Små borstar av olika slag hade jag i vertygslådan men inte rätt storlek för dessa hål. Alltså...bara att promenera till Apoteket, 150 m hemifrån.

Angående frågan om avkalkning gjorts tidigare eller inte kan kanske maskinens förra ägare svara på. Han finns på forumet ;). Just avkalkning av både bryggkokaren och ångkokaren är nästa steg. Endo på S1-forumet har en blogg där han ganska ingående visar hur han avkalkar sin gamla Mini Vivaldi (V1). Dags att detaljstudera hans metod.

Som jag anade hade mycket riktigt mitt paket från Tyskland kommit fram. En ny tamper, fyllningstratt, tunnare spridarfilterplatta (9 mm jmf m den gamla som är 13 mm. Tillåter några gram extra kaffe i filterkorgen utan att pucken sväller upp mot spridarfilterskruven) och två precisionsfilterkorgar. Tittar man noga kan man se skillnaden mellan den nya filterkorgen till vänster och den gamla till höger. Avsevärt mycket jämnare hål och hålmönster på den nya...om det nu har nå'n sexuell betydelse i koppen ;). Mer om detta i min presentationstråd.

IMG_1397.jpgIMG_1398.jpg
 
Senast ändrad:

Gholam

Well-known member
Hur bra är fyllningstratten och spridarfiltret? Var har du köpt dem? Visste inte ens att det fanns såna :)
 

stefanolo

Well-known member
Fyllningstratten gör att det inte sprids en massa malet kaffe utanför pf när jag fyller med 18+ g kaffe. Jag ska försöka modda pf-hållaren på Varion genom att förlänga ett av "gaffelbenen" så att änden av pf-handtaget kan vila mot det, och på så vis slipper jag att stå och hålla i pf när jag maler. Det fina med Varion är ju den tidsinställda malningen som gör att man får lika mycket kaffe i pf varje gång. Bekvämt och gynnar repeterbarheten i extraktionerna (om man vill slippa väga upp varje dos för sig innan malning, vilket jag ändå gör allt som oftast om jag inte ska göra några espressi på rad).

Den nya tunnare spridarfilterplattan tillåter att jag har mer kaffe i pf, 18+ g utan att kaffet när det sväller trycker mot spridarfilterskruven och spridarfiltret. Det är som sagt 4 mm mer headroom upp till spridarfiltret med den nya plattan. Jag köpte tillbehören hos Tidakas Tamper & Trichter i Tyskland. De har en fin webbshop.

Jag väntar också på ett nakenportafilter med trippelkorg från England. Ska bli intressant att se hur stor skillnaden är mellan de nya filterkorgarna från Tidaka och trippelfiltret från England. Hoppas kunna ladda på med 20-21 gram i naken-pf. När jag igår kväll använde ny filterkorg, 18 g kaffe och tampade med den konvexa sidan av tampern, fick jag till en av de bästa extraktioner jag upplevt/smakat hemma :).
 
Senast ändrad:

Gholam

Well-known member
Tack för tipsen! Har du märkt någon skillnad i temperaturstabilitet med den nya tunnare plattan?
 

stefanolo

Well-known member
@Gholam: Jag funderade på det precis som du, med tanke på att det är en mindre massa varm mässing i den tunnare plattan som kan "hålla värmen". Den borde både värmas upp och kylas av snabbare än en tjockare platta...rent teoretiskt (och även i praktiken...men antagligen så lite att det inte gör någon nämnvärd skillnad i koppen). Hade varit intressant att kunna mäta eventuell tempstabilitetsskillnad mellan den tunnare och originaltspridarfilterplattan, men tyvärr har jag ingen "Scace-device"/portafilter med termpkännare och flödesmotstånd/-begränsare. Jag har inte märkt någon skillnad när jag använder maskinen dagligdags. Sänkte bryggtempen en grad till 92 grader och det gjorde en märkbar smakskillnad till det bättre (med de bönor jag har idag). Behöll "temp-offseten" på -1 grad.

Annars måste jag återigen säga att Mini Vivaldi II är en riktigt bra och lättjobbad maskin. Inget onödigt väntande på rätt temperatur och på att ångtrycket ska återhämta sig. För hemmabruk behöver jag inget mer påkostat än La Spazen (hade jag haft plats i köket hade jag kunnat överväga en Nuova Simonelli Appia AV..finns en till bra pris på espressobar.dk :p). Gör man jobbet rätt med malning, dosering och tampning, blir resultatet riktigt bra gång efter gång. För det mesta smakar det kanon, inte sällan lika bra eller bättre än på "finkaffebarerna" på stan, även om min mjölkskumningsfärdighet måste bli bättre. Där ligger man duktigt i lä :blush: .
 
Senast ändrad:

Gholam

Well-known member
Vad har du för mått på din tamper? Jag kör med en 53mm och tycker att den är aningens för liten. Det är inte ovanligt med kanaliseringar just vid kanterna. Hade velat ha en 53,3-53,5. Så pass att jag funderar på en måttbeställd tamper.
 

stefanolo

Well-known member
Min nya tamper från Tidaka är 53,4 mm och den Pop-tamper jag fick på köpet är ganska exakt 53 mm. Den sistnämnda använde jag den första dryga veckan (innan Tidaka-prylarna anlände). Då doserade jag 16-18 gram, hade den tjockare originalspridarfilterplattan och gammal gruppackning, så jag vet inte om de få - men förekommande - kantkanaliseringarna berodde på dåligt hantverk eller imperfektioner i materialet. Sedan några veckor använder jag Tidakas Accurato-filterkorgar, den tunnare spridarfilterplattan och tampar med Tidakas "Board-tamper". Denna har en svagt konvex sida och en plan sida, båda med samma diameter (53,4 mm). Nu doserar jag 19+ g i filtret och tampar med den plana sidan av tampern. Det blir riktigt fina extraktioner som smakar bättre än något jag tidigare fått fram här hemma. Ibland kan jag se ett litet hål/en liten grop i kaffepucken alldeles i kanten av filtret vilket kan vara en kanalisering/antydan till kanalisering. Så vitt jag amatörmässigt kan bedöma verkar detta inte avspegla sig negativt i koppen/smaken.

Jag tror, som det ibland antyds i diskussioner på nätet, att det kanske finns en något större benägenhet till kanalisering när man har en smalare men högre kaffepuck i filtret, särskilt som jag ytterligare ökat tjockleken på kaffepucken genom tunnare platta som tillåter mer kaffe i filtret. Kanske kan det hjälpa att använda en tamper med större diameter, som når längre ut i filterkanterna och kan packa kaffet bättre där, men jag vet inte. Kanterna kommer alltid, oavsett filterdiameter, att vara en känslig yta mer benägen till kanalisering, även om detta fenomen kanske kan vara mindre vanligt om man har en tunnare kaffepuck pga större filterdiameter.

Jag ska börja testa att tampa med den konvexa sidan av tampern och just i början när jag med tampern jämnar till kaffet i filtret/"leveling", försiktigt roterar/jfr. "nutating tamping", innan jag tampar "på riktigt". På grund av tamperns konvexa yta kommer den pressa kaffet från mitten och ut mot kanterna och detta kan kanske bidra till bättre/högre och jämnare densitet på kaffet runt kanterna(?). Jag tampar sällan eller aldrig med 15 kg-tryck. Ett annat sätt kan vara att man efter man jämnat till kaffet i filtret endast tampar lite lätt så att kaffepucken är mer genomsläpplig och vattnet inte så lätt finner lättaste vägen igenom vid kanten. En hel vetenskap det här låter det som, men jag tror man ganska snabbt hittar sin metod som funkar bra efter lite trial and error.

Återkommer med rapport om om det blir någon väsentlig skillnad efter tampning med den konvexa sidan av tampern. :)
 
Senast ändrad:

stefanolo

Well-known member
Ett litet tillägg till ovan angående "side channeling"/kantkanalisering (kk). Efter ca en vecka med relativt ofta förekommande kk provade jag idag att göra som ovan beskrivet, använda den konvexa sidan av Tidaka-tampern och först ganska löst och försiktigt/jämnt sänka ned tampern i pf och rotera/"nutate" tampern i pf och sedan jämnt och fast tampa. I och med att jag roterat och tampat m den konvexa sidan har kaffet pressats ut från mitten mot pf-kanterna, där det nu är bättre "packat". Jag provade att sedan vända på tampern och tampa jämnt och med hyfsat tryck med den plana sidan av tampern. Detta verkade göra susen för jag fick till två riktigt fina ("tröga"/sipprande) extraktioner, varav en med IKEA-bönor jag hade stående. Ville testa med dessa sekunda bönor för att se vad som hände ;). Ovan metod kan vid läsning av min beskrivning verka omständig, men går i verkligheten snabbt och enkelt...och tydligen med bra resultat. Kanske beror det på att kaffet med hjälp av den konvexa sidan av tampern packas hårdare mot pf-kanterna och sedan ytterligare pressas ner/ihop längs kanterna (och blir "tätare") när jag med den plana sidan "pressar ner" kaffet vid kanterna ännu mer.

Återkommer med mer feedback efter att jag testat några dagar till. :)
 
Senast ändrad:

stefanolo

Well-known member
Som sagt..återkommer med lite mer iakttagelser angående tampning och eventuell kantkanalisering på Mini Vivaldin. Se'n sist har jag läst om och funderat kring extraktions-/bryggtrycket och dess roll för ett jämnt och konsistent resultat utan kanalisering. Jag kollade trycket, så som det visas av tryckmätaren/-visaren, och både under backflushning och bryggning/extraktion låg trycket på "höga 9" dvs klart över 9,5 bar. Jag vågade mig på (riktigt j-la meckigt att komma åt på Mini Vivaldin) att försöka sänka extraktionstrycket lite. När jag väl fick grepp kunde jag vrida lite vänster och när jag testextraherade, verkade trycket kommit ner till strax över 8,5 bar. För dem som har en Mini Vivaldi vet ni att visaren/nålen vibrerar ganska kraftigt upp och ner men man kan ändå ganska tydligt se vad visaren visar.

De första extraktionerna blev nästan "chokeade" men inga tecken på kanalisering. Jag ändrade kvarninställningen (har kört med lite billigare Ecologica-bönor, ganska mörkrostade och "slow roast" med en aning robusta i) till lite grövre malning, tampade som i posten ovan men med lättare tryck vid den avslutande plana tampningen, och nu sitter det som en smäck. Mörka, jämna, "tröga" och ca 30 sekunder långa extraktioner. Smaken är på grund av de ganska mörkrostade bönorna, lite mer åt det kraftiga rostade/"mörka" (vad nu det är egentligen) hållet men med klara smaker och inte direkt motbjudande ;). Det är uppenbart (för mig i alla fall) att med den tunnare spridarfilterplattan i den "smala" 53-mm-filterkorgen och den större mängd kaffe som får plats i filtret (högre smalare kaffepuck), är bryggtrycket viktigt (ett lägre tryck än standard 9 bar) och det visar sig att det är bra att få det att ligga kring 8,5 bar hellre än 9-9,5 (så långt jag kunnat utröna med de bönor jag haft tillgängliga just nu).

Ska köpa mig lite nyrostade kvalitetsbönor igen (troligtvis blir det en påse "Gourmetblandning" från Lilla Kafferosteriet återigen, då jag tycker att jag känner dessa väl) och återkommer med eventuella nya erfarenheter innan detta kapitel är avslutat för min del. Jag är egentligen inte så pryl- och teknikfixerad vanligtvis utan mer resultatorienterad så, så snart jag känner att jag har koll på processen och de ingående momenten kommer jag fokusera mer på "mjukvaran" och dess framställning=bönor och rostning :)

Kommer upp till Sthlm nästa vecka några dagar och tar emot tips på vart man ska gå för en bra doppio.

Ha en skön sommar!
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp