Total nybörjare - svårt att välja maskin

Kamamagu

Member
Hejsan, oj vad här finns mycket att lära för en nybörjare som mig!
Snart ska nog familjen köpa en espressomaskin och nu vore det ju fint att få några synpunkter från den här samlade erfarenheten! Vill ha en halvautomatisk maskin, en säker och lättskött "traktor"-modell, för att lära mig göra riktigt gott kaffe ett par gånger om dagen. Rancilio Silvia och Gaggia Classic verkar ju väldigt populära, båda intressanta också för mig. Vet också de som är nöjda med Saeco Aroma, den är ju lite billigare, kan någon förklara varför??
En bra kvarn har jag också förstått att jag ska ha. Bör man ha samma märke på kvarnen som på maskinen? Är man säker på att det blir bra, om man har det?? I dag har vi en pressobryggare, för övrigt.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Att ha samma märke på kvarnen och maskinen är långt ifrån något måste. Välj den kvarn som passar budget, tycke och smak bäst. Däremot är kvarnen viktigare än maskinen! Sedan gör man sig själv en rejäl björntjänst om man köper en för billig kvarn. Räkna med från 2500 och uppåt för en ny kvarn. Begagnat går det att hitta billigare.

Att Rancilio Silvia är en toppmaskin för pengen beror nog på att den är snygg, stabil och rejäl. I mitt tycke känns Gaggia Classicen lite för plastig och lättviktig. Bägge maskinerna är dock kompetenta till max i sin klass. Saeco Aroma, skulle jag tippa på, innehåller nog enklare/billigare delar; kanske en jämförelse mellan en Sony LCD-TV och en Limited Label LCD-dito kan beskriva skillnaden?

Jag tror att du får mer problemfri drift med en Silvia eller en Classic än med Saecon...

Mitt råd: lägg energi och pengar på en bra kvarn och skaffa maskinen efteråt. En bra kvarn med färskrostat kaffe gör underverk för en kanna press, tro mig! En Silvia som levererar en OK espresso med färdigmalet kaffe är bara lyckosamt, inget annat. Den maskinen, mer eller mindre, kräver kvarn...

//Stefan (som vet hur kinkig frk Silvia är efter X antal icke fungerande påsar à 100 gram i olika malgrader före kvarnen)
 

Mikael-J

Well-known member
Tjena,

Håller med Stefan, Silvia har jag och den är en guldklimp! Både för att den gör det den ska och det finns hur mycket information som helts på näten om maskinen och hur man får ut det mesta av den. Jag har även Rocky som jag också är mycket nöjd med. Tyvärr så valde jag den med dosserare, vilken jag tycker mest är i vägen. Lycka till med köpte!! Du har verligen kommit till rätt ställe, här finns massor med bra folk o fråga om hjälp. Classic:en har jag köpt till jobbet och den funkar fint den med. Enda som jag inte får till är skummning som jag anser maskinen vara för dålig på. Inte tillräckligt med ångtryck. Dock så har jag sett en del som bytt ut ångröret mot den som Silvian och fått till bra resultat.

/MikaelJ
 

snabbkaffe

Well-known member
Ang. kvarn så gav jag 1500kr för min ny, och den fungerar utmärkt (enligt mina preferenser) till min Silvia. Fungerade även utmärkt till min Classic jag hade tidigare. :)

Så minst 2500kr behöver du kanske inte ge, men håller dock med om att du inte ska snåla när det gäller kvarn.
 

Kamamagu

Member
Tänkvärt...

Intressanta svar, tack för det. En bra, separat kvarn känns ju aktuellt att börja med. Har sett maskiner med inbyggd kvarn också men är lite skeptisk till att köpa allt i ett. Ju fler inbyggda funktioner, desto mer som kan krångla, tänker jag!
Funderar också på hur det är med trycket, hur stor betydelse har det att Silvian har högre pumptryck än t.ex. Gaggia och Saeco?
Betydelse för mig som bor i glesbygden har det också vem som kan sälja en maskin till mig. Vet någon vem som är generalagent i Sverige för Rancilio??
 

FabianP

Well-known member
Silvian går att justera, Classicen säkerligen på liknande sätt, men det är kanske inte det första man ger sig på, eller ens fjärde. :)

Här finns guider: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=7850&highlight=silvia+tryck
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=7283&highlight=silvia+tryck

Jag gick själv i samma tankar för snart ett år sedan. Det som fick det att falla över till Silvians fördel för mig var:
Större kokare, i mässing.
Känns stabilare, väger typ 50% mer.
Gillar utseendet bättre. Hur stor roll detta spelar, är verkligen individuellt!

Classicen är något mindre, vilket kan vara bra i mindre kök. Det går också att byta till Silvias ångrör på Classic, vilket nästan är standardoperation. Då närmar sig dock priserna varandra ännu mer, om det är en issue. :)

Kvarn är som sagt viktigt. Jag hade först en Demoka M-203, men bytte nyligen upp till en Compak K3T, mycket för att den går att ställa om från espresso<->presskanna på typ en sekund. Demokan funkade dock bra den med, och annars är Rocky en trogen vapendragare till Silvia.

Du lär säkert bli nöjd med båda maskinerna!

/Fabian
 

Kamamagu

Member
En bra kvarn med färskrostat kaffe gör underverk för en kanna press, tro mig!

Vad ska jag då tänka på när jag väljer bönor till presson?
 

FabianP

Well-known member
Vad gillar du för kaffen? Presson är underbar att experimentera med så kallade Singelbönor/Singel Origin/Singel Estate-kaffen. Detta är kaffen som kan komma från ett land, ett område eller en specifik gård. Definitionen är lite olika. Det finns till och med vissa bönor som definieras ner på enstaka jordplättar inom en gård :)

Jag hade börjat med att testa några av Johan & Nyströms kaffen, t.ex. De har många väldigt trevliga, och som, för att vara "finkaffen" är väldigt prisvärda. En del av deras sortiment finns här:
http://www.johanochnystrom.se/pdf/Sortimentet.pdf

Jag gillar Colombian Popayan i presskanna*, den brukar gå att få tag på runt 55kr/250g. Bra standardkaffe. Alla av de kaffena är bra, det är bara en fråga om vad som faller dig på läppen. Där står också rekommenderade bryggmetoder på en del av dem. Utöver J&N finns en del andra mindre, riktigt bra, rosterier i Sverige, så som: Åre Kafferosteri, Costas, Da Matteo och Haugaard. Bara att börja testa! :coffee:

/Fabian

*kallas ibland även för bistro
 

robbowan

Well-known member
Låtar åt Gaggian personligen - när jag skall ta steget. Inte så mycket för prestationen för det verkar vara lite smaken som baken bland medlemmarna. Gillar designen bättre än hos Rancilion.

Gjorde en fuling och tog med syrran till Kaffemaskinen och EVENTUELLT - jag säger eventuellt - så hamnar en maskin på bröllopslistan.

;-D
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vad ska jag då tänka på när jag väljer bönor till presson?

Jag skulle nog välja ren arabica hur elle hur. Robustan har en tendens att bli bitter i smaken. I klassiska espresso-blends är det väldigt ofta robusta (ofta av ganska låg kvalité som inte gör smaken bättre).

Det viktigaste tror jag ändå är att hitta färskrostat kaffe. En påse med envägsventil håller kaffet färskt ganska länge, men har man väl öppnat den - och kaffet inte var färskt från början - rinner smaktiden ut ganska snabbt...

FabianP föreslog kaffe från Johan&Nyström. Ett alldeles utmärkt förslag. Under BaristaCamp fick vi deras Biloya (slutsåld till DC ;)) som brygg och det var mäkta gott! Skulle tro att t ex deras 5 Estate v3 skulle göra sig bra som press. Annars är Åre kafferosteris Njutning ett kanonkaffe i bistro! Tänk bara på att mala kaffet något grövre än bryggkaffe!

//Stefan (som ska locka sin mor till att ta fram påsen med Njutning hon har och köra lite i perkulatorn)
 

martink78

Well-known member
En bra kvarn med färskrostat kaffe gör underverk för en kanna press, tro mig!

Vad ska jag då tänka på när jag väljer bönor till presson?

Du har säkert redan läst det men något som är viktigt är rostdatum. När du handlar dina bönor så kolla när de är rostade. Handlar du på nätet så se till att välja ett ställe som skriver ut när kaffet är rostat. Speciellt viktigt är det om du precis som jag tar tid på dig att dricka upp en påse.. Förvaringen av öppnade påsar är viktig också, själv använder jag sådana där förslutbara sylburkar som sälj på t.ex. ICA. Men andra bra alternativ är att använda vaccuvin korkar om man har sådana, så kan man pumpa ur luften.

Vore jag som dig skulle jag precis som nämnts börja med en bra kvarn och schyssta bönor och köra med press. Det går att få massor av spännande smak med den enkla uppsättningen också (fast man missar ju det roliga med en ny maskin :).

Är du lagt åt det håller så kan jag rekomendera att pröva att rosta själv också..
 

grebdnul

Well-known member
Alltså det är så sjukt trevlig stämning på detta forumet! Måste bara säga det. Helt underbart ju!
 

Kamamagu

Member
Ojoj, jag undrar vad jag fått för svar om jag frågat efter rostdatum i går när jag köpte hem bönor. De hade några sorter men jag fick inte riktigt besked om vilka bönor som ingick - de hette typ franskt, mocca, espresso etc. Jag började helt enkelt med att prova den ekologiska/kravmärkta sorten. Som jag snart ska mala till frukostkoppen, i en liten bodumkvarn. Det är väl bara att börja testa. Och bönor på nätet får det bli framöver.
 

martink78

Well-known member
Var köpte du kaffet? Rostdatum står oftast bara på specialkaffen som J&N (rätta mig gärna någon om jag har fel, har inte kikat på de vanliga kaffena på länge). På övriga är det ofta bara ett bäst före datum. Italienska kaffen har oftast två års hållbarhet från rostdatum så där kan man räkna bakåt.
Tyvärr blir ofta kaffen stående rätt länge i en del affärer så det lönar sig att titta på datummärkningarna.
Sedan beror mycket på hur de är förpackade, värst är väl när kaffet står framme helt oskyddade i trätunnor el dyl för att det skall se trevligt ut.
 

FabianP

Well-known member
Jag skulle aldrig köpa kaffe som står i de klassiska träbehållarna med glasruta i fronten. Fick sånt kaffe i present för ett tag sedan, det smakade vedervärdigt. Verkligen helt odrickbart!

Om det är en Bodumkvarn med knivar, kan en billig uppgradering vara en Hugin Coffea, som finns på vissa (?) COOP Forum. Då får man koll på malningsgrad och kan vara konsekvent. En "kvarn" med knivar slår bara isönder bönorna, producerar massa damm, ojämn storlek och det blir svårt att vara konsekvent i malningen.

Hittade en sida som säljer Åres kaffe fraktfritt, minsta beställning 3*250gram. Står inte rostdatum, men går kanske att maila?
http://sisbiz.jetshop.se

/Fabian
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Hittade en sida som säljer Åres kaffe fraktfritt, minsta beställning 3*250gram. Står inte rostdatum, men går kanske att maila?
http://sisbiz.jetshop.se

Åre sätter bäst-före-datum sex månader efter rostning. Står det BF 1 augusti 2009 så är alltså kaffet rostat 1 februari 2009.

Zoega's skriver en harang där första siffran betyder året och de tre nästföljande dagen - 1 januari är dag ett - då kaffet är antingen rostat eller packat (de packar kaffet senast en dag efter rostning enligt Ola på Zoegas)

Costas sätter två månader på sina påsar har jag för mig.


Någon som har koll på var/om man kan köpa en Hugin Coffea i Malmö/Lund-området?

Det finns en tråd om Hugin under Hårdvara/kaffekvarnar. Jag tycker att det verkar som att denna kvarn är svår att finna numera. För någon månad sedan hörde jag att den var slut på centrallagret till och med... Det enda raka för dig är nog att åka runt till alla COOP i hela Malmö :eek:hmy: tills (och om) du hittar en... Om det inte dyker upp info i tråden jag länkade till...

//Stefan (som nog hade attans tur att det fanns nya på lager när min gick sönder)
 

Kamamagu

Member
Mitt nyinköpta Krav/Eko-kaffe blev ok, rätt tamt, men inte sämre än vårt vanliga Zoegas bistro. Inte så mycket bättre heller, i och för sig, fast visst blir det ytterligare en dimension på smaken när kaffet är nymalet. Kvarnen är ju, som någon antog, enklast möjliga med knivar. Det vore ju fint att kunna ställa in malningsgrad för att testa lite mer metodiskt. Jag ska spana runt mer på kvarnar.
Väldigt mycket bra info här i inläggen om färskhetsgrad och bäst-före-datum. Och bönsorter! Och rosta själv låter ju roligast av allt! Kan man göra det i ugnen...?
Och så inköpsstället då; jag handlade där bönor finns att handla här, i en bosättningsaffär. De har kaffet i stora, svarta plåtlådor, såna som de flesta te- och kaffehandlare har.
 

Forumstatistik

Trådar
15,077
Inlägg
158,753
Medlemmar
19,650
Senaste medlemmen
xanderbari
Topp