Tips på "mainstream" ********bönor?

Det var ett tag sedan jag jag hade överblick över utbudet av espressobönor. Det har hänt massor på 10 år, internationellt men framför allt lokalt.

Nu ska jag dyka ner i kanihålet igen - planen är att börja lära mig min nya supermanuella espressomaskin nästa vecka. Då har jag ingen energi att börja med att prova massor av bönblandningar, räcker med malningsgrad som fri parameter innan själva "draget".

Så frågan - vad skulle ni rekommendera som stabil (konsistent och förutsägbar) mainstream-blandning som bas för experimenterande? Inget för smalt o speciellt, inte "super-premium" utan nåt som ligger i en internationell mittfåra. Förra gången jag hade ett skov av esspresso-vansinne var innan de små svenska rosterierna hade poppat upp så jag är väl mest van vid vanligt italiensk premiumkaffe 70/30 från de stora husen. Men även där har det hänt massor o jag känner inte igen mig där heller.
 

Wilderwein

Well-known member
Det var ett tag sedan jag jag hade överblick över utbudet av espressobönor. Det har hänt massor på 10 år, internationellt men framför allt lokalt.

Nu ska jag dyka ner i kanihålet igen - planen är att börja lära mig min nya supermanuella espressomaskin nästa vecka. Då har jag ingen energi att börja med att prova massor av bönblandningar, räcker med malningsgrad som fri parameter innan själva "draget".

Så frågan - vad skulle ni rekommendera som stabil (konsistent och förutsägbar) mainstream-blandning som bas för experimenterande? Inget för smalt o speciellt, inte "super-premium" utan nåt som ligger i en internationell mittfåra. Förra gången jag hade ett skov av esspresso-vansinne var innan de små svenska rosterierna hade poppat upp så jag är väl mest van vid vanligt italiensk premiumkaffe 70/30 från de stora husen. Men även där har det hänt massor o jag känner inte igen mig där heller.

Jag skulle börja med Espresso house espresso kaffe. Finns att köpa hos alla EH coffe shops.

Kostar 109 kr/0,5 kg
 

basiecally

Well-known member
Instämmer med Daily Espresso! Den kör jag nu. Kanske inte i ”mittfåran” dock men samtidigt inte det dyraste. Deras Prime Espresso är väldigt trevlig med, lite friskare och fruktigare.

Annars vill jag slå ett slag för Garants ekologiska espresso! Typ 60kr/500g. Finns på de flesta Coop och Willys. Den kör jag på i stort sett alla mjölkdrycker. 100% arabica men rättså rivig ändå.
 
Tack! Garant måste jag prova, lite otippat!

Annars har jag provat de andra utmärkta tipsen ovan och fastnat lite extra för Gringo Daily Espresso. Den är ju helbra! Fast lite dyr...
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Funkar de där Daily Espresso bra till Cappuccino? Det enda jag dricker så, annars om nån har andra tips så...
Kör idag Lavazza Super Crema men vill prova nått annat också. Gillar den dock.
 

Jonken

Well-known member
Jag tyckte att daily var halvtrist när jag provade det medan prime smakade toppen - med tanke på att det inte är så stor prisskillnad skulle jag rekommendera prime istället. Värt att nämna att jag tror att blandningen ändras efter säsong så det kan vara helt annorlunda bönor vi har druckit.
 

Wilderwein

Well-known member
Stämmer att den ändras efter säsong. Jag tycker daily blev klart bättre än när det hette basic. Prime är också mycket trevlig. Men dom har olika karaktär. Daily drar mer åt choklad prime drar mer åt mogen frukt. Bara mina erfarenheter dock så ta det med en nypa salt.
 

Jonken

Well-known member
Ja det var innan namnbytet som jag köpte min påse, så det kanske hände mer där. Beskrivelsen av choklad kontra frukt känns som att den stämmer in på mitt minne också - men något som stack ut med Prime var hur sött och fint det blev, så väldigt mogen.

Tänker annars att om det främst är cappuccino man vill dricka så kan man gå loss på diverse italienska blandningar, både dyra och billiga. En del kommer smaka förskräckligt men kanske slätas ut till något okej med mjölk. Det utan tvekan mest rekommenderade budgetvalet här på forumet är Musetti Rossa som säljs i halvkilo-påsar i Axfoods butiker. Jag skulle nog föredra Garants eko eller Arvid Nordquist Molto i samma prisklass - men det är inte direkt så att det är bönor som jag saknar eller längtar efter.
 

IamRoast

Member
Det var ett tag sedan jag jag hade överblick över utbudet av espressobönor. Det har hänt massor på 10 år, internationellt men framför allt lokalt.

Nu ska jag dyka ner i kanihålet igen - planen är att börja lära mig min nya supermanuella espressomaskin nästa vecka. Då har jag ingen energi att börja med att prova massor av bönblandningar, räcker med malningsgrad som fri parameter innan själva "draget".

Så frågan - vad skulle ni rekommendera som stabil (konsistent och förutsägbar) mainstream-blandning som bas för experimenterande? Inget för smalt o speciellt, inte "super-premium" utan nåt som ligger i en internationell mittfåra. Förra gången jag hade ett skov av esspresso-vansinne var innan de små svenska rosterierna hade poppat upp så jag är väl mest van vid vanligt italiensk premiumkaffe 70/30 från de stora husen. Men även där har det hänt massor o jag känner inte igen mig där heller.

Prova detta som finns i dom vanliga mataffärerna , riktigt bra för cappucino och andra mjölbaserade kaffe.


Espresso Barista Perfetto 500 g – hela kaffebönor  Lavazza - Firefox Developer _2021-08-26_13-...jpg
 
Topp