Tips för moddning Silvia

oOTINDRAOo

Well-known member
Jag vill gärna ha alla era bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av Silvia. Pid har jag tänk att skaffa så småningom, men tills dess kanske det finns fler bra tips?! :)
 

Bengan

Well-known member
Appropå PID, är det inte en styggelse med digitala siffror på en espressomaskin? Är inte själva hantverket en del av charmen?
 

S-fors

Well-known member
Silvia PID kittet med preinfusion och tidsstyrning är jättesmidigt, kanske inte vackert i allas ögon men jag tycker att det är läckert och smidigt att se temp och tid tydligt.

Vill du köra manuellt utan tidsstyrning är det inga problem heller, slå till vattenbrytaren så länge du vill brygga.

Vill du modda så är PID ett bra alternativ tycker jag iaf.
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Jag testade nu att flusha och satte i portafiltret direkt efter, för jag har haft lite problem med en bränd smak nu. Det fungerade mycket bättre. Det här med att temp-surfa, kan någon förklara det lite mer?
 

swirve

Well-known member
Föreslår att du lär dig att hantera maskinen utan att PID-reglering först. Ingenting magiskt händer med en PID-reglering, men det kan bli lite lättare att hålla koll på temperaturen och man slipper temp-surfa. Temp-surfa innebär att du flushar så värmningen av kokaren går igång. Sen när den är uppe i temperatur flushar du ut lagom mängd för att få ner kokaren till den temperatur du vill ha.
 

oOTINDRAOo

Well-known member
OK, men efter jag flushat, hur ska jag veta vilken temperatur den är uppe i, finns något knep förutom att lampan släcks?
 

S-fors

Well-known member
Jag förstår inte resonemanget riktigt swirve? Ju mer som underlättar en god kopp måste väl vara bra?

Jag låter som en PID nasare men jag är toknöjd med min :)

Maskinen blir ju mer temperaturstabil och graderna slår ju mindre, det är väl det vi eftersöker i möjligaste mån? Sen att man ser tempen är ju ett plus, men det går ju att gömma displayen om man tycker att den misspryder.

Lite om PID projekt
 

Bengan

Well-known member
Är det inte fortfarande hantverk då menar du?

Jag tar tillbaks mitt korkade inlägg! Givetvis är det en god ambition att fixa sin utrustning så att man får så gott kaffe som mjöligt. Det är upp till var och en att modda, pidda och pimpa sina maskiner så att man blir nöjd.

Själv tilltalas jag av av andra saker och det är förmodligen samma ådra som gör att jag älskar att åka min Vespa från 1967 trots att det finns miljoner fordon som är bättre att ta mig från A till B. Men tråden handlar ju inte om mig, så jag ber om ursäkt.

Som jag förstått flushandet så kör man tills lampan lyser. Maler kaffe, tampar och väntar tills lampan släcks. Flusha igen tills det fräsande ljudet slutar. Nu är det dax att göra sitt kaffe.
 

swirve

Well-known member
Nej jag menar väl att lägga 15-2000 kr på ett PID-kit på en maskin för 5kkr är rätt mycket pengar för att slippa temp-surfa. Temperaturen i maskinen kommer fortfarande sjunka lika mycket när skottet väl dras, och att kunna justera temperaturen till exakt 92 grader innan skottet dras kanske inte ger jättemycket om man inte kommit en bra bit i sitt labbande med andra faktorer (malning, dosering m.m.).
Men det är fritt fram att köpa PID-reglering, jag tycker bara det ibland låter som att det skulle vara sån himla stor fördel med PID vilket det kanske inte alltid är. Jag är också sugen, men då konstruerar jag nog det hela själv med en MCU.
(Men ele
 

S-fors

Well-known member
Jag håller med, det är ju nästan en tredjedel av nypriset på en silvia men ska det moddas så :), jag har större kokare på min La Spaziale + att min snart är utbyggd så den rymmer nästan en liter och då sjunker det inte på samma sätt.

Men största grejjen för mig är att jag tycker det är kul att skruva och måste ju ha något att skylla på ;)
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Ok, jag ska testa detta nästa gång. Jag fick precis hem ett halvkilo Magasingatan från Da Matteo av min sambo så det ska bli fint att få testa det med tempdurfen :)

Jag tar tillbaks mitt korkade inlägg! Givetvis är det en god ambition att fixa sin utrustning så att man får så gott kaffe som mjöligt. Det är upp till var och en att modda, pidda och pimpa sina maskiner så att man blir nöjd.

Själv tilltalas jag av av andra saker och det är förmodligen samma ådra som gör att jag älskar att åka min Vespa från 1967 trots att det finns miljoner fordon som är bättre att ta mig från A till B. Men tråden handlar ju inte om mig, så jag ber om ursäkt.

Som jag förstått flushandet så kör man tills lampan lyser. Maler kaffe, tampar och väntar tills lampan släcks. Flusha igen tills det fräsande ljudet slutar. Nu är det dax att göra sitt kaffe.
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Jag håller med, det är ju nästan en tredjedel av nypriset på en silvia men ska det moddas så :), jag har större kokare på min La Spaziale + att min snart är utbyggd så den rymmer nästan en liter och då sjunker det inte på samma sätt.

Men största grejjen för mig är att jag tycker det är kul att skruva och måste ju ha något att skylla på ;)

Jag är väl också lite smått förtjust i själva skruvandet och kopplandet, men hantverket är jag minst lika intresserad av. Men summan av allt detta hantverk och pill är att jag vill få ut så bra kaffe det bara går utav den utrustning jag har.

Har läst här på forumet om att det är så viktigt med finmalet till Silvian, men jag har många steg kvar på min kvarn (minimoka) som jag hört av någon att jag kanske skulle behövt ta bort en spärrskruv på, men det är långt ifrån att det behövs så som jag upplever det just nu. Eller vad säger ni? om jag skruvar upp malgraden mer så kommer inte kaffet rinna igenom ens. utan knappt droppar.... och jag packar inte ens hårt..
 

Forumstatistik

Trådar
15,078
Inlägg
158,760
Medlemmar
19,651
Senaste medlemmen
WHenrik
Topp