niad
Well-known member
Nu är jag tillbaka från Rom och kan rapportera följande efter att ha besökt säkert ett dussin kaffebarer från små hål i väggen till stora ställen.
Ingen tampar med en riktig tamper, det närmaste man kommer är att dutta snabbt mot kvarnens tamper som alla har monterad. De kör "Italienskt" och mal alltså finare och bara jämnar till snabbt mot tampern på kvarnen"
Många kör extraktioner på ca. 15 sek men kaffet är supergott ändå förstås.
Alla har färdigmalet kaffe i kvarnens behållare och det är ett drag på spaken för enkel och två för dubbel som gäller. Man hör ibland hur de kör ned en stor malning i behållaren för nästa stund av beställningar.
Alla svinar järnet vid kvarnen och när de slår ur filtret, det är riktigt skitigt ofta och de slår HÅRT när de dunkar ur pucken. Vid maskinen är det dock alltid rent och fint.
Alla slår ur portafiltret och går direkt till kvarnen och fyller på, ingen torkar av filtret i förväg.
Filtret sitter alltid i med pucken kvar tills det är dags för en ny beställning.
Ingen flushar någonsin och kaffet är ibland något varmt men det är aldrig någon fara oftast får man en perfekt lagom varm kaffe.
Många har koppar ståendes nedsänkta i varmt vatten istället för att ha dem ovanpå maskinen, det är ofta bara cappucinokoppar som står på maskinen.
Jag såg ingen som hade en "fin" maskin som typ en La Marzocco. De kör med tre eller fyrgruppers Faema eller Wega som är brandade med ställets eller kaffesortens namn. De har en knapp att slå på och av med det är allt och kaffet är suveränt överallt man går.
Vi bodde i San Giovanni kvarteren någon kilometer från Colloseo, det var bra kvarter utan stök på kvällarna och nära city och även nära till Trastevere som jag gillar att gå i.
Jag fick chansen att se när de rostade kaffe på La Tazza D'oro, de har en Probatrost och killen som rostade hade järnkoll. Han tittade två gånger på provstickan och sedan tömde han rosten, han var knappt framme vid rosten innan.
Bästa koppen fick jag på en kvartersbar nere på gatan där vi bodde. Det var en supertrevlig gubbe som hade stället och det var verkligen rulle på serveringen. Han langade fram min beställning så snabbt så i efterhand undrade jag när han fyllt på filtret, jag hann inte med. Han hade en Faema som var rejält använd och som gick som tåget.
Jag skall se om jag kommer på mer att meddela och kanske kommer det ett par bilder om någon vill se.
Ingen tampar med en riktig tamper, det närmaste man kommer är att dutta snabbt mot kvarnens tamper som alla har monterad. De kör "Italienskt" och mal alltså finare och bara jämnar till snabbt mot tampern på kvarnen"
Många kör extraktioner på ca. 15 sek men kaffet är supergott ändå förstås.
Alla har färdigmalet kaffe i kvarnens behållare och det är ett drag på spaken för enkel och två för dubbel som gäller. Man hör ibland hur de kör ned en stor malning i behållaren för nästa stund av beställningar.
Alla svinar järnet vid kvarnen och när de slår ur filtret, det är riktigt skitigt ofta och de slår HÅRT när de dunkar ur pucken. Vid maskinen är det dock alltid rent och fint.
Alla slår ur portafiltret och går direkt till kvarnen och fyller på, ingen torkar av filtret i förväg.
Filtret sitter alltid i med pucken kvar tills det är dags för en ny beställning.
Ingen flushar någonsin och kaffet är ibland något varmt men det är aldrig någon fara oftast får man en perfekt lagom varm kaffe.
Många har koppar ståendes nedsänkta i varmt vatten istället för att ha dem ovanpå maskinen, det är ofta bara cappucinokoppar som står på maskinen.
Jag såg ingen som hade en "fin" maskin som typ en La Marzocco. De kör med tre eller fyrgruppers Faema eller Wega som är brandade med ställets eller kaffesortens namn. De har en knapp att slå på och av med det är allt och kaffet är suveränt överallt man går.
Vi bodde i San Giovanni kvarteren någon kilometer från Colloseo, det var bra kvarter utan stök på kvällarna och nära city och även nära till Trastevere som jag gillar att gå i.
Jag fick chansen att se när de rostade kaffe på La Tazza D'oro, de har en Probatrost och killen som rostade hade järnkoll. Han tittade två gånger på provstickan och sedan tömde han rosten, han var knappt framme vid rosten innan.
Bästa koppen fick jag på en kvartersbar nere på gatan där vi bodde. Det var en supertrevlig gubbe som hade stället och det var verkligen rulle på serveringen. Han langade fram min beställning så snabbt så i efterhand undrade jag när han fyllt på filtret, jag hann inte med. Han hade en Faema som var rejält använd och som gick som tåget.
Jag skall se om jag kommer på mer att meddela och kanske kommer det ett par bilder om någon vill se.