The Decaf Project med James Hoffmann

Askan

Active member
Visa bilaga 10267
Sagt och gjort, har lagt undan 3 kit från Gringo och 3 kit från Kafferäven i frysen.

I skrivande stund går de fortfarande att beställa direkt från rosterierna, men om det är någon i Stockholm som bara ville ha ett litet kit från ett eller båda rosterierna delar jag med mig till självkostnadspris (4x12g för 45kr, lagom koppning för 2-3 pers). Alternativt byta mot kit från annat rosteri?

Intressant för mig var att det fanns 1,8% tydliga quakers (16st, kasserade) bland de vanliga bönorna, medan jag bara lyckades hitta 3 bland decaf-proverna (0,1%). Frågan är om de finns kvar men bättre maskerade, sorteras ut av fabrikerna eller om processerna i sig har en utjämnande effekt. Bland mina prover var det bara de från Coffein Compagnie (etylacetat) som helt saknade tydliga quakers eller defekter, men det kan lika gärna vara slumpen. De har också det där fina lagret med vax :D
Ska hämta mina prover idag. Är det du själv som vakuum-packat dem, eller kom de så här?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Här är i alla fall länken till Kafferävens smakprover.
Tack, ja den var svårhittad. En eloge till att de tar sig tid att ordna med små-pack (bättre än de Gringo använde eftersom de går att återförsluta).

På tal om det såg jag att de har den här geshan nu, om det är samma som Standout rostade förra månaden är den väl värd priset:

är 8g kaffe för lite för en vettig koppning?
Så länge man har en lagom stor kopp tycker jag inte det. Brukar ofta köra med 6g när jag är själv, ungefär där går min gräns för vad som är vettigt. Testa med lite andra bönor först, underlättar om det går att fylla ända upp till kanten. Helst vill man använda likadana koppar, så hänger på att man har några stycken.
 

Herr Räv

Well-known member
Tack, ja den var svårhittad. En eloge till att de tar sig tid att ordna med små-pack (bättre än de Gringo använde eftersom de går att återförsluta).

På tal om det såg jag att de har den här geshan nu, om det är samma som Standout rostade förra månaden är den väl värd priset:


Så länge man har en lagom stor kopp tycker jag inte det. Brukar ofta köra med 6g när jag är själv, ungefär där går min gräns för vad som är vettigt. Testa med lite andra bönor först, underlättar om det går att fylla ända upp till kanten. Helst vill man använda likadana koppar, så hänger på att man har några stycken.
Tack, får testa! Verkar få en 8g/påse kvar av kaffekalendern från Slöinge, tänkte att man kanske kunde koppa av det med några kompisar senare.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
För att förtydliga brukar jag räkna 6g för 1 person, 10g för 2 och 12g för 3. I min erfarenhet räcker det för att smaka ordentligt med sked till att kaffet svalnat innan man börjar röra upp sumpen, speciellt om man har fler koppar.

Man kan såklart koppa mindre mängd också, men med bara 8g skulle jag snarare rekommendera en mini-V60 för att t.ex. dryga ut till 3 små koppar. Eller brygga en härlig cezve till sig själv :cool:
 

Vsvr2

Member
Fick mitt paket från Kafferäven för några dagar sedan och har nu provat på alla 3 decaf bönorna. Kokade med Fellow Aiden guided mellanrost (96 grader 4 pulsar + bloom) och 3a på Fellow Ode gen 2 - 14 g och 225ml vatten (1.5 koppar på Aiden).

1:an (Swiss water decaf) - blev en riktigt bra kopp tycker jag, kände lite olika smaker.
2:an (Ethyl Acetate decaf) - ganska mörk/sur, kändes lite som Gringo's Sleepy. Får experimentera med lite olika inställningar, kanske 2-puls med den andra på 92 blir bra (generel recept som jag hittade på reddit, funkade bra med ett paket från Gringo).
3:an (Crbonic Natural Decaf) - helt ok, men inte lika bra som 1:an.

Dvs i min rangordning med dom inställningar jag haft så är 1:an solklar vinnare, 3an ok och 2an "undvik". 2an tror jag jag får försöka ändra något för den var så "dålig", 3an lite svårare för den är inte dålig (men inte lika bra som 1an).

Ska väl imorgon också prova på koffein-versionen.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Sådär, nu när den officiella koppningen har ägt rum kan vi väl fylla på med fler intryck.

Bara nyfiken, nu verkar ni som skrev här alla ha beställt från Gringo. (Och jag beställde från Kafferäven.) Men tycker ni generellt sett att Gringo är bättre?

Min erfarenhet är främst att Kafferäven tenderar att rosta lite mörkare, något som märks extra med deras 'landskaffe'. Jag tycker att det speglade sig i det här projektet.

Hoffmann frågade i sin live-sändning om vi tyckte att process eller rosteri gjorde störst skillnad. Jag kan tro att rosteri var större variabel för honom eftersom han hade från 7st och antagligen från olika länder. Gringo och Kafferäven, bara milen ifrån varandra, är ändå mycket mer lika varandra än olika - varken extremt ljust eller särskilt mörkrostat.

Tjuvstartade när jag styckfryste proverna vid ankomst för att jag ville smaka på allt så färskt som möjligt, med tanke på att decaf har rykte om att åldras hemskt snabbt.

  • Gringo, koppning, malt med MP. Här var både EA och CO2 lite fruktigare eller mer intressanta än det normala provet. SW nästan odrickbart, smakar dåligt snabbkaffe. Kändes som att CO2 speglade smaken av det normala provet bättre, men med en underlig smak av minimajs på burk som jag har förknippat med EA tidigare.
    • EA > CO2 > vanliga >>> SW
  • Kafferäven, koppning, malt med ZP6. Dåligt val av kvarn, tycker att det mesta smakar lite bättre men mindre distinkt. Här var det normala provet bättre, med en ton av blåbär som bara EA/CO2 hade i Gringos prover. Annars samma intryck överlag.
    • Vanliga > EA > CO2 >>> SW
  • Kafferäven, koppning av slattarna i påsen som legat kvar i rumstemperatur 3 dagar. 078 turbo. Nu var det ingen tävling längre, det vanliga provet smakade bara lite bättre men all decaf hade tappat så mycket att det inte var roligt att dricka längre.
    • Vanliga >>> EA = CO2 > SW
Idag plockade vi fram de portionsfrysta proverna och använde 078 turbo för live-sändningen. Av någon anledning fick vi inte några toner av blåbär, men allt var relativt friskt och syrligt - mer åt röda äpplen. Rosterierna doldes under koppningen; favoriterna blev Kafferäven av det vanliga > Gringo EA > Kafferäven CO2 > Gringo SW. Kul med jämn fördelning :) också i linje med tidigare koppning. I båda fallen där Gringos prover var tråkigare varma vann de lite på att svalna. Överlag skulle jag säga att de vanliga proverna hade mer komplexitet.

Jag tycker att projektet lyckades om ambitionen var att visa på att decaf kan smaka tillräckligt bra för att ersätta vanligt kaffe om man vill dra ner på sitt koffein-intag. Jag kommer fortsätta dras till etylacetat eller 'sugar cane process' som det också kallas. Men en stor fråga är hur länge bönorna står sig och om det känns värt att köpa tjusigt kaffe som kan förlora så mycket så snabbt. En rimlig idé för producenter tror jag är att satsa på co-ferment för att tillsätta smaker som förhoppningsvis står sig bättre.
 

LevaLover

Member
Sådär, nu när den officiella koppningen har ägt rum kan vi väl fylla på med fler intryck.
Delar i stort Jonkens slutsatser.

Mina erfarenheter ifrån decaf var helt obefintliga.
Tror aldrig jag druckit det innan, om jag inte fått i mig nåt av misstag.
Jag har sett på decaf som nåt nazistiskt experiment, i stil med zyklkon b och pervitin, där man med hjälp av hemska kemikalier fördriver koffeinet ur kaffet.

Tydligen är det inte så.

Hade också testkit ifrån räven och gringo.

Började med en blind koppning av kafferävens kit direkt när jag fått dem.
Slutsatsen här var att jag gillade EA koppen bättre än den "orginalet"
Originalet hade visserligen en lite bredare smakbild med fler fruktiga toner men saknade lite av den syra som gör min kaffe upplevelse spännande.
CO2 var som en äldre version av orginalet. De flesta smakerna var där men kraftigt nedtonade.
SW var inget för mig.

Nån vecka senare jämfördes EA ifrån gringo och räven i en v60 kopp.
Här tyckte jag att gringos rost hade lite roligare nyanser.


Live koppningen fick därför vara med gringobönorna.
Här upplevde jag SW som i princip odrickbart. Bönorna upplevdes underrostatade och en gräs smak var framträdande.

Tycker fortfarande att EA gav mig den bästa upplevelsen.

Jag har omvärderat min syn på koffeinfritt kaffe och det har inte längre den negativa klang som det gett mig tidigare.

Ångrar att jag inte läste på mer innan om hur kort period som man kan anse decaf som färskt.
Jag frös aldrig bönorna innan testning, utan trodde i min enfald att de två veckorna ifrån rost till test bara skulle göra kaffet gott.

Om de nu är så känsligt varför säljs de inte djupfrysta?
Original kaffet var för mig ganska o-intressant.

Vad hade hänt om man t.e.x använt ett anaerobt fermenterat kaffe med hög syra?

Hade EA processen då adderat ännu mer syra och gjort kaffet odrickbart?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Låter som att din decaf höll sig bra i två veckor i alla fall? :)
Kanske fler som kan flika in ang. hållbarhet?

Jag fick i alla fall en trevlig kopp från Kafferävens vanliga prov. Får försöka hitta på något roligt med det som är kvar i frysen.

Svårt med logistiken att sälja frysta bönor - men det kanske kan komma i framtiden?

Vad hade hänt om man t.e.x använt ett anaerobt fermenterat kaffe med hög syra?

Hade EA processen då adderat ännu mer syra och gjort kaffet odrickbart?

Jag tror inte det - tippar att det är ett bra sätt att få fram spännande smaker och kanske ta bort/dölja ev. mindre roliga från råkaffet. Finns att köpa om du vill testa :)

Nu samlar Hoffmann in data med ett formulär - ska bli kul att höra vad det går att dra för slutsatser.
 
Gringos paket tog slut innan jag kom till skott, så det blev bara Kafferäven för mig. Rangordningen blev alldeles lika Jonkens; för koffeinprovet skrev jag dock björnbär. Ganska lik syra mellan vanlig och EA, lite mindre i CO2.

Det enda decaf-kaffet jag smakat tidigare är Koppars som jag tyckte smakade bränt gummi, precis som Kafferävens SW, så jag tänkte genast att det måste vara samma metod - jag vet inte om Koppar ändrat metod sedan jag smakade det, men nu står det CO2-metod där.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Kafferävens Sova Räv smakade ganska likt swiss water-proverna sist jag drack det, men det var länge sen så kan vara annorlunda nu.
 

awol

Well-known member
Nu har jag också gjort en koppning, kit från Kafferäven.

Min nr 1 var samma som för @LevaLover, upplevde EA som den mest angenäma med fin syra och tydlig sötma.
Nr 2 för mig var den vanliga som hade en mer balanserad smakprofil.
Carbonic natural upplevde jag som ganska intetsägande, kanske lite som min fördom om hur koffeinfritt kaffe smakar.
Swiss water föll mig inte i smaken, tyckte att den var lite träig.

Överlag var smakskillnaderna större än vad jag hade trott på förhand, intressant upplevelse. Ska nog testa en blind koppning också för att se om man kan få några andra insikter från det.
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag hade ett kitt från Kafferäven och provade både som espresso och koppning.

Väldigt annorlunda för de olika processerna men generellt tycker jag alla mer eller mindre förstörde smakprofilen. Alla hade en betydande försämring av eftersmaken och både CO2 och SW blev dessutom väldigt tomma i "mellandelen av profilen.
EA var närmast lik original men med lite förändrad profil. Beroende på bönor skulle det kunna innebära en förbättring...

Hur som helst ett kul evenemang!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Tror att Kafferäven lyckades för bra med de vanliga bönorna ;)

Var kul med Gringos kit att EA/CO2 hade något som de vanliga inte hade.

Kanske får bli något försök med espresso efter jul :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,939
Inlägg
157,784
Medlemmar
19,555
Senaste medlemmen
Ljusdals-Osten
Topp