Temperaturstudie La Pavoni

martink78

Well-known member
Skaffade mig en loggande termometer i (tidig) julklapp, en HH506RA som kan kopplas till datorn via en seriport för att kunna berarbeta mätningarna. Tanken är att koppla den till min iRoast men jag kunde ju inte hålla mig från att provköra den på min Pavoni..

Mätningen gick till så att jag placerade (tråd) givaren ovanför det tampade kaffet innan jag satte fast pf'et. Det funkade rätt bra, fast jag vet inte för hur många mätningar givarna håller för innan de slits sönder när man sätter i pf'et.
Givarna är egentligen inte avsedda för vätska men som det ser ut så verkar de fungera bra ändå. även om jag kanske borde göra lite referensmätingar..

Första är med kallt grupphuvud
attachment.php


Andra är efter att ha spolat grupphuvudet några sekunder strax innan jag sätter i pf'et och drar shoten.

attachment.php


Blir nog till att skruva ned pressostaten en aning..
 

Bilagor

  • ett.jpg
    ett.jpg
    55.5 KB · Visningar: 173
  • tva.jpg
    tva.jpg
    50.7 KB · Visningar: 170

Marv

Well-known member
huamej, över 100 grader under extraktionen. Har du testat att klalibrera proben i kokande vatten ?
Du borde kanske flusha litet mer om proben stämmer.
 

bodaniel

Well-known member
Hur ser det ut när du kopplat mätaren till Pavonin? Är tråden väldigt tunn - får den plats mellan grupphuvud och filterhållaren?

Får du "samma temperatur" om du låter vatten tömmas ner i en kopp och sedan mäter i den? Frågan är om det räcker med att mäta vattnet från Pavonin tappad i en varm kopp för att justera pressostaten?
 

martink78

Well-known member
Nu har jag testat proben i kokande vatten och den visar faktiskt ett par grader lägre än den borde(?). När övriga termometrar (en mjölktermometer och en ICA kötttermometer) visar 99 grader så visar proben runt 97 i kokande vatten (den är extremt känslig så temperaturen varierar med avståndet till botten). Får kolla i instruktionerna hur man kalibrerar termometern..

Tråden är nog någon halvmilimeter tjock eller så, men den får plats mellan grupphuvud och filterhållare (där sitter ju en rätt tjock packning som väl tillåter tråden att få plats) utan något större ploblem. Däremot slits den varje gång eftersom den har ett vävt skyddande hölje. Få se om jag kan hitta en prob som är bättre anpassad.. Eller så kanske man skulle skaffa ett extra filter att borra ett hål i och montera en prob fast där.

Tyvärr funkade det inte att mäta i en kopp, eller i ett tomt pf, kommer inte över 95 grader där (och det kanske inte är så konstigt, allt över 100 ångar väl bort).

Skall i alla fall skruva ned pressostaten innan jag mäter igen. Jag har dragit väldigt korta shots för jag tycker det har blivit bittert rätt fort så nu kanske det kan bli lite längre.. :)
 

petrush

Well-known member
Kul! Men vad är det för enhet på x axeln, hh:mm:ss? Isåfall är det ju över 10 sekunder innan temperaturen stabiliseras!
 

Teddy

Active member
Jag har också fått konstiga mätvärden när jag använder termoelementtråd av den vävda typen i vatten.
temperaturmätningen sker i den punkt på tråden där de båda ledarna är sammankopplade. Jag skulle tro att man får viss överledning på oönskade ställen med vävd termoelementtråd i vatten.
När jag bytte till ett termoelement av rörtyp, (diameter 0,8) så fick jag korekta mätvärden.
Prova med en annan termoelementtråd, t ex. den teflonisolearde https://www1.elfa.se/elfa~se_sv/b2b/catalogstart.do?tab=catalog
 

martink78

Well-known member
Kul! Men vad är det för enhet på x axeln, hh:mm:ss? Isåfall är det ju över 10 sekunder innan temperaturen stabiliseras!

Jag vet inte om du är bekant med Pavonin, den funkar så att man börjar med att släppa på vatten, normalt sett under 5-10 s, innan man lägger på tryck. Vattnet släpps på när man drar upp spaken och sedan när man trycker spaken nedåt så stängs vattentillförseln av och trycket byggs upp (med handkraft).
De två hacken innan max man ser tror jag motsvarar att man släpper på vattnet och tills man börjar trycka (och vattentillförseln stängs av). Fast helt säker är jag inte, skall köra nästa omgång med dator bredvid så jag ser kurvan samtidigt som jag drar shoten.
 

martink78

Well-known member
Jag har också fått konstiga mätvärden när jag använder termoelementtråd av den vävda typen i vatten.
temperaturmätningen sker i den punkt på tråden där de båda ledarna är sammankopplade. Jag skulle tro att man får viss överledning på oönskade ställen med vävd termoelementtråd i vatten.
När jag bytte till ett termoelement av rörtyp, (diameter 0,8) så fick jag korekta mätvärden.
Prova med en annan termoelementtråd, t ex. den teflonisolearde https://www1.elfa.se/elfa~se_sv/b2b/catalogstart.do?tab=catalog

Rörtyp? Är det en inkapslad i ett metallrör alltså? Har tittat på sådana men de går ju av naturliga skäl inte att få in i portafiltret utan att borra.. Dessutom blir de väl långsammare då?

Länken till elfa fungerade tyvärr inte, har du ett artikelnr?
 

Teddy

Active member
För termoelementgivare klicka Mätinstrument / Temperaturinstrument / Termoelementgivare så hittar du ett gäng olika givare, tyvärr inte tunna rörgivare som faktiskt är rätt snabba.

Men art nr 55-890-72 är i alla fall en Teflonisolerad typ K tråd som borde funka, men det är ju alltid lite lurigt att klämma in ledarna mellan packning och PF, stor risk för kortslutning efter några monteringar och då kommer temperatur mätningen att ske i denna kortslutning i stället för inne vid pucken.
 

martink78

Well-known member
Vet du hur man löder ihop ändarna på en sådan? Kan man använda samma lödtenn som för vanlig elektronik, eller är det något speciellt förfarande? Hur hög temp klarar vanligt lödtenn egentligen?
 

martink78

Well-known member
Nu har jag skruvat två varv på pressostaten och de gjorde en rejäl skillnad.
Nedanstående är en shot med en 'kall' maskin, dvs har bara gjort en kort spolning och det är första shoten.

Som synes så når den nu upp till ca 93grader som mest.
Kurvan är från programmet som följer med eftersom jag ville se temperaturen under tiden jag drog shotten, därav den kassa kvaliten.

attachment.php


För den som undrar så kan jag nu meddela att den första toppen är när man sätter i pf'et i grupphuvudet (som med andra ord håller ca 73 grader). Sedan dippar den när man slår på vattnet (kan det vara vatten som stått i grupphuvudet och kallnat lite som orsakar en dipp?). Sedan stiger temperaturen när det varma vattnet rinner på.

Shotten var ren robusta till en cappu så jag vet inte hur smaken ändras. Skall dra en Sweet moses senare och se om den smakar bättre.
En märkbar skillnad var att det vara svårare att skumma mjölk.. :(
 

Bilagor

  • Labview Document.jpg
    Labview Document.jpg
    47.8 KB · Visningar: 91

bodaniel

Well-known member
Har du hunnit utvärdera smakförändringen efter att pressostaten justerats?

Att mäta temperaturen ovanför det packade kaffet låter såklart vettigt. Att fila eller borra bort lite av filterkorg och filterhållare, för att ge plats för mättråden, kanske kan vara nåt att prova. Men kan man inte mäta temperaturen på något enklare sätt? Ger det något att mäta temperaturen på vattnet i kokaren istället för vid kaffet, eller kan man rentav mäta temperaturen utvändigt på kokaren?

Att det blir svårare att skumma mjölk låter inget vidare. Jag förstår att frågan är lite svår att svara på, men hur mycket svårare är det att skumma mjölk efter justeringen av pressostaten?

Hur stor skillnad är det på temperaturen då kokaren precis har kokat klart jämfört med några minuter senare (innan nästa kokning)?
 

danwi

Well-known member
Att mäta temperaturen ovanför det packade kaffet låter såklart vettigt. Att fila eller borra bort lite av filterkorg och filterhållare, för att ge plats för mättråden, kanske kan vara nåt att prova.

Det är möjligt att karva lite på filterkorgen, men man måste vara lite kreativ för att garantera att det tätar mot bryggruppspackningen och runt mätprobens trådar. Man vill ju inte läcka vatten där och på så sätt tappa trycket och därigenom skapa ytterligare fel i mätningen.

Men kan man inte mäta temperaturen på något enklare sätt? Ger det något att mäta temperaturen på vattnet i kokaren istället för vid kaffet, eller kan man rentav mäta temperaturen utvändigt på kokaren?

Nja, det ger väl iofs något men enda stället där temperaturen egentligen spelar roll är vid kaffet. Det kan vara ganska stor temperaturdifferens mellan kokaren och vid kaffet beroende på hur maskinen är uppbyggd. Vet man temperaturförhållandet mellan mätpunkten och kaffet så är det ju helt ok att mäta någon annanstans men diffen kommer mycket sannolikt att bero på vad som hänt/gjorts nyligen.
 

Agathorn

Well-known member
Intressant tråd. Jag ville själv prova hur varmt vattnet som kommer ur min Duetto är när det landar i koppen så jag tog en mjölktermometer och satte i en kopp och drog ut 1,5-2 dl vatten som skulle vara 93 grader varmt. Till min förvåning landade dock temperaturen i koppen enl. termometern på cirka 83 grader. Då hade jag förvärmt koppen med varmvatten innan.
Någon annan med PID eller bra koll på temperaturen som når pucken får gärna testa och se om han/hon får liknande resultat i koppen.
 

Marv

Well-known member
Intressant tråd. Jag ville själv prova hur varmt vattnet som kommer ur min Duetto är när det landar i koppen så jag tog en mjölktermometer och satte i en kopp och drog ut 1,5-2 dl vatten som skulle vara 93 grader varmt. Till min förvåning landade dock temperaturen i koppen enl. termometern på cirka 83 grader. Då hade jag förvärmt koppen med varmvatten innan.
Någon annan med PID eller bra koll på temperaturen som når pucken får gärna testa och se om han/hon får liknande resultat i koppen.

Den metoden funkar dåligt för att mäta de låga flöden det handlar om, även om du förvärmt koppen så är den i alla fall långt under 93 C, vilket snabbt kyler vattnet, även mjölktemometern kyler vattnet med sin förhållandevis stora massa. För att mäta bryggtemp på en espressomaskin kan man antingen köra med Shromers metod, att placera en liten probe precis i ytan av kaffepucken, eller också skaffar man ett Scace tempmätningshantag.
 

martink78

Well-known member
Har du hunnit utvärdera smakförändringen efter att pressostaten justerats?

Tyvärr(?) inte, av olika skäl har det blivit presskaffe de senaste dagarna.

Att mäta temperaturen ovanför det packade kaffet låter såklart vettigt. Att fila eller borra bort lite av filterkorg och filterhållare, för att ge plats för mättråden, kanske kan vara nåt att prova. Men kan man inte mäta temperaturen på något enklare sätt? Ger det något att mäta temperaturen på vattnet i kokaren istället för vid kaffet, eller kan man rentav mäta temperaturen utvändigt på kokaren?

Som andra varit inne på så tror jag det är svårt att mäta på andra ställen, jag funderade på att mäta inne i kokaren (för att se vad det var för temperatur där), men jag tror inte det finns utrymme för att få in en probe i påfyllnadslocket. Att fila på filterhållaren vågar jag inte, dels är de dyrare och dels är de lite för robusta för mig.. Däremot borde man kunna modifiera ett filter, de är ju relativt billiga, för att göra det lite enklare. Om man dessutom kör med nakenfilter borde det gå att mäta relativt enkelt.

Att det blir svårare att skumma mjölk låter inget vidare. Jag förstår att frågan är lite svår att svara på, men hur mycket svårare är det att skumma mjölk efter justeringen av pressostaten?

89,5% svårare.. :) Nä, jag vet inte, jag har ju läst hur svårt folk har att få till skummet men med den högre temperaturen så tycker jag det gick rätt lätt att lära sig få till hyffsat skum (dvs bättre än de flesta kafeer gör, men inte alls perfekt). Nu när det är lägre temp (och tryck) så får jag börja om från början känns det som. HAr bara gjort ett par st eller så så det är svårt att säga ännu hur svårt det är nu.

Hur stor skillnad är det på temperaturen då kokaren precis har kokat klart jämfört med några minuter senare (innan nästa kokning)?

Du menar hur mycket temperaturen sjunker innan pressostaten slår på kokaren igen? Det skulle man helst mäta inne i kokaren för att få rätt värde.. Får fundera på hur man kommer åt det. Kan ju mäta utanpå till att börja med, det ger kanske en fingervisning i alla fall.
 

Agathorn

Well-known member
Den metoden funkar dåligt för att mäta de låga flöden det handlar om, även om du förvärmt koppen så är den i alla fall långt under 93 C, vilket snabbt kyler vattnet, även mjölktemometern kyler vattnet med sin förhållandevis stora massa. För att mäta bryggtemp på en espressomaskin kan man antingen köra med Shromers metod, att placera en liten probe precis i ytan av kaffepucken, eller också skaffar man ett Scace tempmätningshantag.

Ja nej jag vet, inte speciellt smart sätt att mäta på. Men det enda sättet jag kan mäta på för stunden så jag tänkte bara om någon annan vill testa och se om resultaten blir liknande.
 

bodaniel

Well-known member
En enkel utvändig mätning på kokaren - exempelvis med ir-termometer - skulle avslöja hur mycket lägre temperatur kokaren har några minuter efter att pressostaten har slagit ifrån. Om man vill att vattnet ska vara mindre varmt (några grader?) vid bryggning kanske man kan vänta några minuter efter att kokaren precis har kokat vattnet? Allt för att undvika att fippla med pressostaten och försvåra mjölkskumningen.
 

martink78

Well-known member
Ok, nu har jag mätt på kokaren, tejpade fast proben på kokaren och loggade temperaturen under några minuter.

Här är resultatet

attachment.php


Som synes så pendlar temperaturen lite mer än två grader när pressostaten slår på och av.

Lustigt hur snabbt det faller just runt 100, kanske nån effekt av transitionen mellan ånga och vatten.. ?
 

Bilagor

  • Boiler.jpg
    Boiler.jpg
    44.8 KB · Visningar: 33

Forumstatistik

Trådar
14,682
Inlägg
155,809
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp