Tampning

lupoo

Well-known member
Stort tack DC för denna lektion! Det var även bra att den "annonserades" någon dag i förväg, mycket avhandlades i ämnet som uppvärmning till själva "föreläsningen".
DC när kommer nästa lektion och vad kommer den att handla om? ;)
 
M

Medlem14302

Guest
Blir rörd så fort någon gillar att läsa något ur mina förvirrade tankar.
Lägger upp en ny tråd meddetsamma!
 

Tamper

Well-known member
Cheffalo sa:
Jag har hittills knackat enkom för att få bort de små väggar av kaffe som sätter sig runt kanten ovanför den tampade ytan, och ibland behövs det två knack. gar
jag knackar av samma skäl men har märkt att för hårda eller för månnga knackningar kan ge upphov till channelling i ytterkanten av filtret.
 

jb

Well-known member
DC! Håller helt med i dom tankarna och tilläggas kan, som kuriosa, att det genom åren funnits rätt många (roliga att se på...) varianter där det knackas så att kaffet hoppar högt över portafiltrets ovansida... där det knackas på all fyra sidor av filtret...(1-2-3-4) och många andra spännade varianter ;)
Låikaså ser man ofta baristor som packar OK men so "sliter upp" tampern ur filtret och tar med sig en del kaffe upp igen...

Personligen skakar jag lätt ner (fördelar) kaffet lite i filtret genom att "dunka" med handen försiktigt mot filtret alterantivt lätt "dunkar" filtret mot tampingmattan (men då uppstår något som kan vara uppghov till nästa fördjupning, :lol: smuts på spoutsen... om man inte har en tampingstation ;) ), trycker sedan lätt till kaffet, knackar en gång väldigt försiktigt för att skaka ner kafferesterna för att till slut sedan packa kaffet med "rätt" tryck och sedan avsluta med att polera ytan...

Naturligtvis kunde man tänka sig att man för säkerhets skull bara packar en gång och polerar för att ge bästa klister mot filtrets kant men jag tror/anser nog att den där enstaka knacken ger fördelar då kaffet tätar ihop sig lite mer och ger jämnare motstånd mot vattenflödet, i förhållande till hur lite skillnad i klisteregenskap det ger... Puh undrar om någon orkar läsa desa meningar 8) !
 

wesaft

Well-known member
Tack igen DC för en härlig genomgång, underbart att ha dig här som proffs och beskriver sin teknik i minsta detalj och även sina tankar kring varför det är bäst.

DC sa:
inte vill tränga helt genom vår spegelblanka, hårda kaffeyta

Tänk på det tidigare, poleringen är ju bra i optimala situationer för att få en jämn fin extrahering. Fast tänk om man problem med sidechanneling trots din tampinngsguide ;) då borde man kanske polera mindre för att "locka" ner kaffet i mitten av pucken?

Fast vi kanske ska hålla oss till strävan efter det optimala i den här diskussionen, inte rädda halvbra hantverk.
Då kanske det är lika bra att tampa en gång och skippa både knack och polering, jaja, kom bara att tänka på det nu när ajg såg de fina bilderna.

Bild 5 visar fel, även om jag förstod precis hur du menade. Där borde det vara en bild med lite mindre volym, 5:an ska väl vara längre upp när man precis doserat och skrapat av överflödet antar jag.
 

Marv

Well-known member
intressant diskussion !
DC mycket bra beskrivning, tack !

Jag knackar efter en lätt tampning för att få ner kaffet från sidorna. Tyvärr är min tamper någom milimeter mindre än filtret så det blir ganska mycket kaffe kvar att knacka ner, har helt klart märkt att för kraftfullt knackande leder till sido-channelling (phu det är jobbit med nerdspråket).
En annan sak som jag tycker mig märka är att insättningen av hantaget i maskinen är viktig. När jag är oförsiktig vid isättningen får jag lätt sido-channeling. Är det någon annan som har märkt detta ?
 

wesaft

Well-known member
Det har jag itne tänkt på, intressant observation Marv.
Tycker det låter rimligt, kan nog bli som en "extra knack" om man råkar slå i eller få för hög fart på filterhållaren på något sätt.
 

jang

Active member
Man får tacka för lektionen! Jag har i dagar två gjort espressos för barnkalasföräldrar och det har varit mitt elddop avseende malning, tampning och extrahering. Jag har klättrat något trappsteg på stairway to kaffepärleporten där cheffalo, tamper, DC, wesaft och ni andra regererar i konsten att göra en enkel helt enkelt rätt!
 
M

Medlem14302

Guest
wesaft sa:
Fast tänk om man problem med sidechanneling trots din tampinngsguide ;) då borde man kanske polera mindre för att "locka" ner kaffet i mitten av pucken?


Ett svar på din fråga nu innan jag labbat med den.

Hade jag ställt mig vid en maskin och det visar sig att jag får problem med sidechanneling trots att jag gör allting rätt men känner att det finns ingen tid att labba för snart kommer rushen genom dörren hade jag fort som attan ställt om kvarnen till grövre malning, doserat mera, tampat lite hårdare och knackat lite lättare samt andvänt mig av en konvex tamper.
Grövre malning för att vattnet skall få lättare att hitta mellan kaffekornen, större dos för att få ut tillräckligt mycket smak, tampat lite hårdare då det är grövre malning, knackat lösare för att inte för många kaffekorn skall hitta varrandras former samt konvex tamper för att leda kaffet mot mitten av pf.

SEN hade jag nog stannat kvar efter jobbet och börjat labba...... :D
 

Nickeh

Well-known member
Lyssnade på Coffegeek podcasten idag när jag stog och slavade med disken. Där snackade dom om en ny profil på tampers som tydligen skall säljas av Reg Barber.
Tampern är platt i mitten men avrundad mot kanterna. tycker att detta känns som en riktigt bra ide då du får bättre vidfästning mot kanten men du slipper skapa en grop för vattnet att ligga och kurra i.
 

Sir ToS

Well-known member
Har länge undrat om varför man snurrar tampen? Kan man inte bara pressa rakt ner?

Är det för att inte kaffet skall fastna på en eventuell fuktig tamper? Eller för slätat till ytan bättre?? Någon som vet?
 

Lars

Well-known member
Brevbäraren knackar alltid två gånger! ;)

Måste erkänna att man har knackat lite väl friskt ibland :oops: men till mitt "försvar" så får jag tillägga att jag normalt sett bara brukar knacka en gång. Jag hade fattat så mycket som att det är bra att göra likadant, men inte riktigt tänkt så mycket på teorin bakom. Underbart med ett levande forum där det finns folk som delar med sig av sitt kunnande. Tack!
 

Sir ToS

Well-known member
men polering även vid första tamping trycket? då man vanligt vis snurrar tampen??? Om ni förstår vad jag menar....?

kan förstå resormanget vid stista trycket men vid första?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Nej, brukar göras tvärt om. Polering sista trycket.
["Första poleringen" kan vara ett sätt att se till att det är jämnt med kaffe i filtret, men är mer ett litet vrid för att se till att tampern ligger plant på kaffet]
 

niad

Well-known member
Håller med om att man vill göra någon liten lätt tryckning/vridning för att få ett plant underlag i filtret först.
 

JAS

Active member
Jag har konsekvent singelknackat sista dagarna vilket resulterat i jämna fina puckar, mussvansar och en lätt koffeinförgiftning.
Mjölkskummet blir också allt bättre när jag nu börjat lyssna efter rivet-papper-ljudet.
Tack till DC för lysande java-pedagogik!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,797
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp