Tampning

M

Medlem14302

Guest
Just nu håller jag på att dokumentera ner olika Tampningstekniker. Precis som med koppuppvärmningen så försöker jag få ner det till en härlig nördnivå. Denna gången kräver det bilder för att få fram det jag vill få fram så jag beräknar att publicera min undersökning i helgen. Sålänge hade det varit kul att få läsa om era tampningstekniker!
 

gurhan

Member
Mala, dosera, måtta me pekfingret (konkav för singl pf och konvex för dbl), packa, slå upp kanterna, snurra, inspektera ytan. O snabbt ska det gå!!
 

mårris

Well-known member
litteraturen säger att att tampingtrycket inte är så viktigt, men att jämnheten i kaffepucken är av största vikt. vore kul med lite empirisk kunskap! testa på!
 

niad

Well-known member
Fördelar lite olika, ibland orkar man med att fördela enligt Weiss teknik och göra Stockfleths manöver och ibland blir det att skaka det jämnt eller dra med fingret men sedan gör jag alltid lika vid själva tampningen.

Jag gör en runtgående rörelse där jag trycker till kanten och sedan en tampning på 15kg med vrid och efter det en putsning. Känner att bara jag gör lika och får tätt runt om så har jag en modell att arbeta efter. Ibland blåser jag rent runt kanten eller putsar med fingret.

Jag får bättre resultat med Weiss teknik men det tar ju sån tid :)
 

jang

Active member
För mig som espressomaskinsnovis så låter Weiss teknik och Stockfleths manöver som återfinns i böcker om termodynamik och krigföring:? Någon som kan upplysa en förtappad själ?
 

jang

Active member
Tack för länkarna! Mycket lärorikt. Jag inser nu att jag snålat med kaffet i filtret. Ikväll ska det malas och tampas :D
 

Shaggy

Active member
Jag brukar fylla filtret fullt innan jag tampar men det är betydligt mer än 2st mått av det medföljande 7gr måttet (jag har inte vägt).

Hur pass nära 14gr ligger ni andra egentligen? Jag tror jag ligger en bit över faktiskt.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag använder då inte i närheten av lika mycket kaffe! Jag menar... i de videolänkarna stryker de ju bort hur freakin´ mycket kaffe som helst bara för... dosering?

ÖÖöööhhh..... :shock: :?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
De allra flesta överdoserar. Då är det lättare att varje gång få exakt samma mängd kaffe, och en större espresso (vilket de flesta inte har något emot) Håller man dessutom samma tampertryck så har man bara kvar malningsgraden att justera, vilket underlättar.
 

niad

Well-known member
Jag kör med dosering direkt i kvarnen för varje malning. Tar ut allt ur utblåshålet med ett sugrör och blåser lite så det blir rent mellan varje gång. Två rågade skopor bönor till en dubbel. Har vägt och en rågad skopa är 8 gr bönor så det bör stämma rätt bra. Kör numera Macapen huvudlös och med en svart gummipropp för diskbänk som täpper till så det inte skvätter uppåt.

Detta berör mer doseringen men det är som sagt bra att få det lika varje gång så man har så få parametrar som möjligt som kan bli fel.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Min filterhållare är full (eller nästan full i alla fall) när jag doserar, men att överdosera så mycket mer än vad som ens ryms, bara för att med 17 strykningar dra bort allt överflöd av kaffe (som nästan skulle räcka till en espresso) verkar liiite overkill.

Hoppas jag aldrig blir SÅ tokig. :shock:

Tror det går åt nästan 2 kg kaffe i månaden hos oss. Med dylika doseringar (läs bortstrykningar av överflöd) skulle det troligen öka med nästan 1 kg i månaden. :shock:

Ah, tillbaka till topic då kanske? 8) Tampning.

Har en konvex tamper, inbillar mig att den fungerar bättre än en plan tamper jag hade tidigare. Bra handtag, tung tamper, mycket tyngre än min förra.

Doserar numera med min Mazzer Electronic. 8) Annars har jag doserat "med ögat" (alltså inte strykit bort överflöd) tills handtaget är fullt eller nästan fullt (beror på kaffesort, hur det verkar rinna genom osv).

Knackar på handtaget med handen för att fördela kaffet "plant". Tampar en gång rakt. Polerar ytan lite. Klart.
Nej, jag knackar inte på handtaget med tampern. Har provat det men inte märkt någon skillnad.

Undrar om det är för smakens skull eller för att folk behöver massiva ritualer som en del överdoserar, snurrar på handtaget, stryker, stryker, stryker, packar med fingret, stryker bort mer kaffe, tampar, tampar, tampar, tampar, tampar, tampar, knackar, tampar, tampar, tampar?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Mr Isomac sa:
Min filterhållare är full (eller nästan full i alla fall) när jag doserar, men att överdosera så mycket mer än vad som ens ryms, bara för att med 17 strykningar dra bort allt överflöd av kaffe (som nästan skulle räcka till en espresso) verkar liiite overkill.

Mm.. men du måste ju också lära dig hur mycket du kan använda utan att stryka bort en massa.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Cheffalo sa:
Mm.. men du måste ju också lära dig hur mycket du kan använda utan att stryka bort en massa.

Ja ja, det är en helt annan sak. Har du kikat på videoklippen som det länkas till? Där stryker de bort megamycket kaffe. Det var det som kändes lite knäppt.
 

niad

Well-known member
Jag skall köpa en konvex tamper, det passar mitt grupphuvud bättre vad gäller formen och borde också täta till bättre mot kanterna. Att jag rullar mot kanterna är just att jag vill få tätt där och sedan tampa en gång med rätt tryck, knackade förut för jag sett det på filmer men det släpper i kanterna då. Har iofs. inte provat det på nya Elektran men på Ellin släppte det direkt om jag inte rullade ut kaffet.
 
M

Medlem14302

Guest
Nu kommer det.

Själva tampningen för mig är en serie av moment. Med tiden har jag försökt att labba med varje moment för sig och det är en av de många momenten jag
tänker visa mina tankar om här. Vanligtvis när man tampar så gör man som ovanstående har skrivit. Man doserar, tampar, knackar med baksidan av tampern för att få ner kaffesmulor från pf kanter, tampar/polerar, gör rent pf kanten med fingrarna osv. Men sedan finns de som knackar inte bara en gång utan två och ibland tre. Ska man göra det eller ska man inte. Har det någon betydelse eller ej? Nedastående diskution föddes mellan Min käre vän Hasse Axelsson (La Barista) efter senaste Barista Cup och jag har funderat mer på den.. Nedan kommer mina anledningar till att bara knacka en gång och inte två.


1.gif

Ett tomt Portafilter som är varmt.



2.gif

Kaffe som doserats ner i det varma portafiltret. Här händer det nu saker.
Kaffet som är helt nymalt och purfärskt blöder. Det blöder bla olja. När det blödande kaffet träffar den varma metallen så "klistrar" det fast sig
mot Portafiltrets sida.



3.gif

Kaffet har tampats en gång och är nu platt. Kaffet som klistrats mot portafiltrets kant har tryckts fast något mer.



4.0.gif

Vi knackar till Portafiltret med tampens baksida och skapar en vibration/svallvåg som går igenom hela kaffet.
Av vibrationerna lossnar kaffet från portafiltrets kanter och av samma vibration packas kaffet ihop en anning och minskar i volym.



4.gif

Här ser vi hur kaffet har lossnat och är mindre i volym.



5.gif

Hur kan kaffet minska i volym av detta?
Här till vänster ser man tre stycken kaffekorn i förstoring. Kaffekornens vassa kanter och form gör att de sitter fast mot varrandra ganska bra och rubbas inte fast man trycker på dessa ovanifrån.
Till höger ser man hur samma kaffekorn efter en vibration hittat varrandras former bättre. De kommer närmare varrandra och tar mindre plats OCH det blir svårare för vattnet att hitta en väg genom dessa.



6.gif

Här har vi tampat/polerat till kaffet. Det kaffe som en gång klistrades fast mot portafiltrets väggar klistras åter igen mot kanten.
Det sitter nu godkänt fast men inte alls lika bra som när det från början blödde ordentligt. Om vi nu knackar EN GÅNG TILL så kommer vi att upprepa processen ovan. E det bra?
Tänk er att ni har ett klistermärke som ni sätter på bilens ruta. Det sätter sig snett och ni river försiktigt av det för att sedan sätta fast det igen.
Nu vet ni att det sitter där men inte lika bra som om det hade fått sitta kvar efter första försöket. Riv bort det en gång till? nej....



7.gif

Låt säga att vi ändå knackar en gång eller kanske två, packar ihop kaffet ännu mer och river bort kaffet från portafiltrets väggar mer.
När vattnet kommer ner så börjar det automatiskt att leta efter lättaste vägen ner genom kaffet. Efter två eller tre eller fyra knackningar
så är vårt kaffe mycket välpackat OCH dåligt med "klister" kvar på portafiltrets väggar så då finns chans att vattnet likt pilarna ovan
inte vill tränga helt genom vår spegelblanka, hårda kaffeyta utan går runt pucken mellan kaffet och portafiltrets väggar.


Nu är det inte så att om vi gör testet så kommer vår kaffepuck att vara nästan helt torr efter extrationen. Kanske är det så att jag inte
heller känner någon skillnad på kaffet men VET jag att det ger sämre resultat så gör jag inte det. Allt i hantverket skall ha en mening. Ingenting skall göras för att göras utan en förklaring eller orsak.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Snygga illustrationer! 8)
Jag har hittills knackat enkom för att få bort de små väggar av kaffe som sätter sig runt kanten ovanför den tampade ytan, och ibland behövs det två knack. Men Hasse har nog sällan fel i sina funderingar 8) Speciellt som jag tagit del av samma idéer från jb. Låter vettigt.
 
M

Medlem14302

Guest
jag säger då det... jb och hasse... har man inte lust att bara krama dom hårt?
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,799
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp