Tamperns funktion

archenti

Well-known member
Jag har länge funderat på hur och vad som händer när man pressar ihop kaffet med tampern. Är tanken den att man alltid skall pressa det malda kaffe så hårt som möjligt och styra flödet av ånga genom kaffe med hjälp av malningsgraden?

Om det är så finns det någon som provat göra på något annat sätt, typ att försöka reglera presskraften oberoende av malningsgraden?



:eek:
 

Nickeh

Well-known member
Har man ingen kvarn kan man juster tampningen, annars så är kvarnen en betydligt säkrare justering då den mänskliga faktorn påverkar mindre. Det är sjukt svårt att avgöra hur hårt du trycker, mycket lättare att lära sig en fast tampning och justera kvarnen än låta kvarnen mala samma hela tiden och justera tampningen.

Har också funderat en del på tampnin/malnings ration och dess påverkan utav slut resultatet. Mindre malningsgrad borde ge mer kontaktyta medans grövre malning ger möjlighet att tampa hårdare och därmed en mer homogen puck med mindre luftfickor och andra otäckheter.

Tanken är väl att man ska hitta en tampning som är lagomt hård för att komprimera kaffet och bli av med ojämnheter och som man lätt kan återskapa.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Tampingens huvudsyfte är att jämna ut ytan på kaffet och motståndet i kaffet, så inte vattnet tar den lättaste vägen igen (s.k Channeling). Väldigt finmalet i kombination lätt tamping ökar risken för snabb blondning och är ganska svårjobbat.
Ju längre man håller på desto självklarare ter sig tampingjusteringar av sig självt. I början är det lättast att låta kvarnen stå för förändringarna, men med tiden lär man sig behärska alla parametrar.
 

Nickeh

Well-known member
Skulle tro att vi hemma användare får nöja oss med att låta kvarnen stå för finliret för alltid. Är med på att en barista som gör espresso på löpande band hela dagarna kan få en enorm kontroll över tampning men för oss som ligger på kanske en bra dag 4-5 tampningar så blir det svårt att få in det så att man kan justera...

Däremot så finns det alltid de som är bättre och sämre vissa har talang och kanske har stenkoll men för majoriteten så är det bäst att lära sig en konstant tampning...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Underskatta inte muskelminnet. Miljoner små muskelfibrer är inblandade och de lär sig snabbt vad hjärnan kräver av dem.
 

archenti

Well-known member
Intressant, jag har funderat på att designa en tamper med inbyggd kraftsensor som automatisk gör så att man alltid får samma tryckkraft. Manicken skall självfallet vara helt mekanisk för att pass in med E61 huvudets mekaniskt eleganta lösning.

Finns det inte någon sådan manick redan idag på marknaden?
 

archenti

Well-known member
Hehe du är grym Cheffalo har koll på läget! Fast det innebär att man alltid kommer ha 150N kraft, vill man inte kunna ändra denna beroende på malningen?

tackar..

:D
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Jo, det är väl den största nackdelen med den där, att man vill ha olika tryck i olika tillfällen och till olika malningsgrader och kaffesorter osv mm. Men den är bra vid inlärning! 8)
 

archenti

Well-known member
Nu när jag ändå är på G ;) , vilken funktion har ändytan på tampern? Typ om den är konvex eller helt plan?

/A
 

Molarin

Well-known member
En tamper är konvex för att kaffet ska bli konkavt och pressas ut i kanterna. För att förhindra kant-channeling.
 

SJ

Member
Min pappa svarvade en tamper i ek, fint putsad och oljad.
Den funkar hyfsat men tror det är bättre med metall-dito!
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,468
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp