rhide
Well-known member
Hej!
För någon månad sedan gick jag över från att använda tråkiga mocka-bryggare till en riktig espressobryggare Jag har precis börjat bli lite varm i kläderna och har läst en hel del på internet, men har lite problem med att göra bra espresso (inte så konstigt kanske...)
Jag har ingen tryckmätare, men min temperaturmätare säger ca 100C (+-5C), min newtonmeter ca 200N (+-10N) och doseringen är ca 8g(+-1g) per 3-4cl. Problemet är att creman får ganska stora och fula bubblor.
Jag känner mig osäker på vad anledningen är.. bör jag dosera mer kaffe kanske? Råd och tips för en stackars, men gedigen nybörjare vore trevligt
Tack på förhand!
---- Tillägg --------
Såg precis att det redan finns en hel del trådar på detta ämnet.. hm. Typiskt misstag >.<
Jag tror i alla fall mitt problem faller under en egen rubrik, jag hittade nämligen ingen hjälp när jag letade runt...
Jag brukar alltid förvärma porta-filtret och spola vatten genom maskinen med filtret i, jag maler bönor i affären på finast möjliga malning (Zoegas espresso), extraktionstiden brukar ligga runt 20-25 sekunder - helt enkelt - jag hittar ingenting som skulle kunna vara fel :S
Någon som har några spontana (eller för all del mer raffinerade ) tankar?
För någon månad sedan gick jag över från att använda tråkiga mocka-bryggare till en riktig espressobryggare Jag har precis börjat bli lite varm i kläderna och har läst en hel del på internet, men har lite problem med att göra bra espresso (inte så konstigt kanske...)
Jag har ingen tryckmätare, men min temperaturmätare säger ca 100C (+-5C), min newtonmeter ca 200N (+-10N) och doseringen är ca 8g(+-1g) per 3-4cl. Problemet är att creman får ganska stora och fula bubblor.
Jag känner mig osäker på vad anledningen är.. bör jag dosera mer kaffe kanske? Råd och tips för en stackars, men gedigen nybörjare vore trevligt
Tack på förhand!
---- Tillägg --------
Såg precis att det redan finns en hel del trådar på detta ämnet.. hm. Typiskt misstag >.<
Jag tror i alla fall mitt problem faller under en egen rubrik, jag hittade nämligen ingen hjälp när jag letade runt...
Jag brukar alltid förvärma porta-filtret och spola vatten genom maskinen med filtret i, jag maler bönor i affären på finast möjliga malning (Zoegas espresso), extraktionstiden brukar ligga runt 20-25 sekunder - helt enkelt - jag hittar ingenting som skulle kunna vara fel :S
Någon som har några spontana (eller för all del mer raffinerade ) tankar?