Skum mjölk?

Walle

Well-known member
Hej allesamman. Jag är ny här på forumet och har precis (trodde jag) börjat få bra skum i kannan. Fram till nu, vill säga. För nu blir det bara storbubblig, tunn, nästan helt vanlig mjölk i kannan. Det spelar ingen roll hur jag än gör, har inte fått till en enda bra kanna på flera dagar. Pratade med Trastevere om detta och han hade samma problem tills han bytte Arlas mjölk mot mjölk från ett annat mejeri. Då funkade det igen. Har Arla problem med sin mjölk eller är det inbillning?:unsure:
 

Yirgacheffe

Well-known member
Mitt skum har varit lite klent den senaste veckan. Löste det genom att införskaffa lite av baristamjölken istället.
 

Torminator

Member
Jobbar själv på arla men har inte hört nåt om att det skulle vara fel på mjölken.
Men jag hörde för länge sen att grädde kan bli omöjlig att vispa efter åska. Vet dock inte om det är sant eller inte, men om det skulle vara så borde det samma gälla mjölken väl?
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Vad för maskin har du? Kanske lättare att få hjälp om någon med samma maskin läser.
(Har lite svårt att tro att det beror på mjölken.)
 

zix

Well-known member
grädde kan bli omöjlig att vispa efter åska
Absolut. Eller den skär sig, snarare. Före, under och kanske strax efter. Inte bra att ha en gräddtårta stående under ovädret.
Om mjölken inte alls reagerar så måste nåt vara fel. Skriker det mycket när du försöker ånga? (Nej, inte du eller dina närmaste, utan om det skriker när ångan möter mjölken?)
 

zix

Well-known member
Om det inte vill sluta tjuta så är temperaturen för låg på ångan och trycket därmed för lågt.
Du kan hjälpa upp ångkapaciteten genom att byta ångspets till en med mindre/färre hål, alternativt försöka lura upp temperaturen.
 

Neo

Well-known member
När det tjuter ökar jag helt enkelt på trycket ännu mer o det funkar bra för mig. Använder för övrigt en Isomac Viper. När det gäller mjölken funkar Latte del Barista bra för mig, alternativt vanlig 3% mjölk.
 

mikfri

Well-known member
När jag jobbade bakom spakarna på en kaffebar hände det ett par gånger om året att alla plötsligt "tappade" mjölkskummningen. Vi gick från krämig och slät mjölk till disklödder (alt. inget skum) över en natt. Vi hade alla lite olika teorier om vad det berodde på. Min favorit var att Arlas mjölkkor fick nytt/annorlunda foder under året och då kunde det märkas på mjölken. Det var alltid ett par dagars leveranser som var påverkade. Sedan började det plötsligt fungera igen... Vi var ett tiotal baristas som jobbade så jag tror att man kan eliminera den mänskliga faktorn. ;-). Jag har haft lite kass mjölkskummning här hemma de sista veckorna och trodde det berodde på ovana med min nya maskin, men nu sitter cappun som den ska.
 

Forumstatistik

Trådar
15,076
Inlägg
158,750
Medlemmar
19,650
Senaste medlemmen
xanderbari
Topp