Skillnad mellan mocca och espressomalt på en Rocky

rosena

Member
Hej.

Jag kör ju med en Rancilio Rocky som gör ett finfint jobb att mala espressokaffe till min Silvia. Jag brukar ligga någonstans runt 7-8 på graderingen för att få lyckade skott med de allra flesta bönorna jag kör med.

Jag funderar på att börja mala lite färskt kaffe till min Aeropress jag har på jobbet innan jag far hemifrån på mornarna, just nu köper jag små mängder färdigmalet för jobb-bruk. Det färdigmalda jag kör till Aeropressen brukar jag be om att få malet lagom för mocca och då tycker jag Aeropressen ger ett bra resultat. Är det någon som har en uppfattning om hur många steg jag bör öka på på Rockyn för att få motsvarande malningsgrad som moccamalt kaffe?

/A
 

Gholam

Well-known member
Är det inte lättast att testa sig fram? Typ, flytta den från 7 till säg 25 och känna med fingrarna om kornigheten är densamma som på det butiksmalda kaffet du brukar köpa. Förutsatt att du har kvar lite av det färdigmalda kaffet...
Jag brukar köra på 20-25 (relativ noll) för presskanna. Om du inte har nollat din kvarn så kan du inte jämföra dina siffror med andra exemplar av Rockyn, åtminstone inte så noga. Därför är det inte så dåligt idé att jämföra kornigheterna.
 

BloodyMezzo

Well-known member
Har inte så djupgående erfarenhet av min rocky ännu, men jag har kallibrerat den så fint som stoppskruven tillåter (har inte tagit bort den alltså) och då tycker jag 3an på skalan passar för espresso. Dvs väldigt långt ifrån 7-8 som du använde. Vet inte om jag fått en maskin med ovanligt "generös" stoppskruv. Har tänkt ta bort den men det har inte blivit.
 

stipok

Well-known member
Hej!

För moka brukar jag hamna mellan 10 och 20 ovanför nollan, men det säkraste tipset har du nog redan fått av Gholam. -mal små mängder i olika grovlek med rockyn och jämför kornstorleken med lite butiksmalet kaffe.
Lycka till!
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,799
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp