Söker efter ersättning till Merrild

JonasL

Member
Hej,

Ny på forumet och hoppas kunna få lite tips.
För längesedan köpte jag kaffe på ett fik och blev paff av vad gott det var. Frågade personalen där och fick till svar att det var Merrild. Sedan glömde jag bort detta med tiden men har på senare tid börjat nörda mer och mer kaffe och jakten på allt godare kaffe. Då kom detta upp igen med Merrild kaffet så jag passade på att köpa det i Danmark (två olika varianter) när jag var där, bryggkaffe. Men det var inte alls lika gott som jag ville minnas, blaskigt och lite platt. Har testat att justera doseringar med olika bryggningar men det har inte hjälpt. Till sist så mailade jag till Merrild i Danmark och frågade/beskrev och fick nu till svar att dem haft en produkt som hette Merrild Cafitesse (flytande koncentrat) och det var troligen denna jag smakade då. Dem kunde inte råda till någon liknande produkt. Finns det någon av er alla kaffeälskare här som har koll på den produkten, smakat den och skulle kunna tipsa mig om bryggkaffe eller bönor som liknar detta i smak?

Mvh Jonas
 

Jonken

Well-known member
Det är nog avsett för just caféer med tanken att det ska gå snabbt att servera. Om du vill ha hög styrka på kaffe kanske du skulle gilla en Aeropress och då använda ganska hög dos (det fungerar ofta inte lika bra med vanlig filterbryggare). Det var kanske den vanligaste metoden för att vinna mästerskap innan de ändrade reglerna för VM i Aeropress, lite slösaktigt är det ju men inte jämfört med att köpa färdigbryggt kaffe.

Annars finns ett ganska nytt koncept med fryst kaffe som vänder sig till hemmet: https://cometeer.com/
 

JonasL

Member
Tack för du tagit dig tid att svara.
Det jag försöker är att hitta ett substitut rent smakmässigt, alltså typ av bönor, rost, blandning etc. Om det är möjligt d.v.s.
Har betat av de flesta ”vanliga” brygg i butik som tex Zoegas och Arvid N men hittar inte riktigt något som är tillräckligt bra/gott.
Har beställt en kvarn nu så jag tänkte fortsätta jakten med att testa köpa hela bönor att mala och se om jag lyckas bättre. Så därav önskan om förslag enligt ovan.
 

Mayhem

Well-known member
Alltså, detta är ett entusiastforum vilket innebär att de flesta stammisar dvs alla som inte bara ställer någon enstaka fråga och sedan försvinner har väldigt höga krav och oftast håller sig inom specialkaffe. Att någon därmed skulle provat ett sådant kaffekoncentrat och funnit det så pass minnesvärt att de idag kan plocka fram något likvärdigt är extremt låg för att inte säga obefintlig…
 

JonasL

Member
Jag förstår att det är som du säger lite mission impossible. Men jag tänkte att man har inget att förlora på att iaf fråga. Någon kanske har jobbat i kaffebranchen eller på annat sätt stött på det och haft koll på hur det kan smakat så man kanske fått någon ledtråd på vad man skall söka för typ av kaffe. Det är svårt i början när man inte riktigt har koll på alla sorter av bönor och rostningar och blandningar vad man skall fråga för om god kaffesort. Men får fortsätta prova mig fram och köpa lite olika sorter kaffebönor så hittar man nog till sist något riktigt gott. Tack iaf :)
 

Jonken

Well-known member
Nämner bryggmetod eftersom "blaskigt" och ev. platt inte är normala egenskaper för det rostade kaffet utan snarare tillredningen. Det låter som att det inte bryggts tillräckligt starkt för din smak och något som går att åtgärda.

Har betat av de flesta ”vanliga” brygg i butik som tex Zoegas och Arvid N men hittar inte riktigt något som är tillräckligt bra/gott.
Har beställt en kvarn nu så jag tänkte fortsätta jakten med att testa köpa hela bönor att mala och se om jag lyckas bättre.

En schysst kvarn är ett bra första steg. För att du ska ha ordentlig glädje av den behöver du börja köpa färskrostade bönor (sällan fallet i vanliga matbutiker). Ett förslag är att gå igenom Johan & Nyströms utbud, t.ex. Bourbon Jungle kanske kan vara något i din smak. Helst vill man att det ska ha gått mindre än en månad från rostdatumet och bäst chans till det är att beställa direkt från rosterierna. Koppar är också en bra inkörsport.
 

JonasL

Member
Gällande det ”blaskiga och platta” så var det när jag följde dosering på förpackningen. Sedan började testa nya bryggningar med högre doseringar för att se om det blev bättre. Kaffets smak blev inte till det bättre av högre doseringar, det blev starkare men inte på ett positivt sätt. Svårt att förklara men det kändes som det nästan blev sämre i smak även om det blev kraftfullare.
Tack för tips på inköpsställen och råd gällande färskrostade.
Förstår att det är svårt att råda andra till ”gott” kaffe när det är ens egna smakpreferenser som avgör. Men har man någon referens att utgå från så kanske andra kan iaf ge lite tips. Nu hade jag tyvärr ingen bra referens än just minnet av att jag blev förvånad den gången vad gott kaffe kunde smaka när jag inte upplevt det tidigare. Sedan så är såklart vissa sorter jag testat mer tilltalande än andra men jag är ändå besviken med tanke på hur mycket sorter jag köpt på vanliga affären och inget får en att känna jädrar vad gott var.
Vet jag köpte någon gång sådan Starbuck’s på mataffär som är kyld, typ ice coffe eller vad man kan kalla det. Det jag slogs av var att jag tyckte det fanns en väldigt behaglig kaffesmak i bakgrunden av produkten och tänkte att vilket gott kaffe dem byggt denna produkten på. Då slogs jag också av att man borde kunna finna godare/bättre kaffe.
Är som sagt helt novis och har precis börjat min resa att försöka hitta mig kaffe som förgyller livet lite bättre.
Hoppas att bara detta att gå över till att mala själv kommer leda det vidare till bättre smakupplevelser.
Är tacksam för råd och idée :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Hej! Kul fråga!

På en tidigare arbetsplats träffade vi en säljare från Merrild för att diskutera att eventuellt hyra en sån där kaffemaskin med koncentrat. Det var över 12 år sedan och minns inte om jag faktiskt smakade på kaffet.

Jag kan tänka mig att den smaken som du uppskattade är något som finns i just koncentrat och/eller cold brew. Liknande den speciella smak som finns i snabbkaffe. Med andra ord svårt att återskapa i "vanligt" kaffe. Kanske att cold brew kan vara något att utforska mer. Det går ju även att värma upp kallbryggt kaffe.
 

JonasL

Member
Normalt så uppskattar jag inte det snabbkaffet man får ute men just detta gav en aha upplevelse. Nu är det längesedan och då drack man mycket dåligt kaffe när man låg ute på jobb så det kanske egentligen inte var något super bra kaffe men det stod ut mot allt annat man köpte ute då. Det kanske är som när man minns en ”jättebra” film från tonåren och tittar man på den idag så fattar man inte vad man tyckte var bra med filmen. En del saker gör sig bäst som minne kanske 😄
Kul tips med cold bre, jag gjorde två omgångar nu. En av resp sort Merrild jag köpt för att se om det blir något trevligare. Hade ändå inte gjort åt dem så detta blir ett bra och kul experiment.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp