Rekommendation av glassmaskin sökes

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så har man då skaffat sig en... jag menar... jag och frugan fick en glassmaskin av tomten i julklapp.:)

Det blev en Nemox Gelato Gelatissimo, med 1,7 liters kapacitet/skål.

Något förundrad är jag över hur de mäter volymen på själva glassbyttan... Den rymmer nämligen 1,7 liter om jag fyller den ända upp till kanten. Och då är ju håler som går ner till de där armarna som ska blanda om glassen flera centimeter NEDANFÖR ovankanten på byttan. Och i instruktionsboken skriver de att man inte ska fylla till mer än hälften, för att glassen ökar i volym när den fryses in och blandas om.

Så hur F-N kan de då säga att det är en glassmaskin med 1,7 liters kapacitet? Världen är full av idioter.:angry:

Nåväl, en bok om glass köpte... jag menar fick vi också. "Glass - Passion", av Jan Hedh och överdådigt illustrerad av Klas Andersson.http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151851059

En riktigt bra bok, med massor av glassrecept och till och med en del förrätter och desserter, liksom information om glasshistoria, info om glass, chokladteknik, sockerarbeten och sockerkokning. Way cool.

Recepten i den här boken är definitivt mer avancedrade än övriga recept jag hittat på internet (som jag bl.a. har länkat till från den här tråden). Men mer avancerade recept bör ge bättre resultat, särskilt när de kommer från en mycket kunnig glassgubbe! Det låter som min melodi!

:coffee:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så idag påbörjade jag och ungarna vår första glasskapelse, en chokladglass som vi ska ha lite nonstop i (en egen modifiering av ett av chokladrecepten i boken). Lär smaka smaskens!

Basrecept för vaniljglass (ska man använda till chokladglassen):

2 gelatinblad
1-2 vanljstänger (vi använde en stång, eftersom vi ska göra chokladglass och inte vanlijglass)
500 gr mjölk
500 gr vispgrädde
50gr ljus svensk honung
240 gr äggula
250 gr strösocker

Chokladiseringen:

100 gr Marabou 70% Premium Choklad
100 gr Marabou Premium Dark Milk (mörk choklad med mjölkchoklad i mitten, god att äta!
150 gr nonstop

1. Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten i minst tio minuter.

2. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg i en rymlig kastrull och slå på mjölk och grädde, honung eller stärkelsesirap (man kan byta ut honungen mot sirap, vi körde med honung).

3. Vispa äggulorna och sockret luftigt. Koka upp gräddblandningen i kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i ägguleskummet och blanda väl med visp. Häll tillbaka till kastrullen.

4. Värm upp igen under noggrann omrörning till 85 grader.

5. Lyft upp gelatinbladenoch låt det vatten som finns kvar följa med ner i glassmassan. Rör om tills de smältit.

6. Sila genom en Chinoise elleer en finmaskig sil i en rostfri bunke.

7. Vi hade smältit chokladen (inte nonstop) och hällde i chokladen i smeten. Man kan tydligen hacka den och använda en stavmixer också, för att mixa/smälta ner chokladen i glassmassan. Men eftersom vi har en chokladsmältare så var det busenkelt att smälta det... Nåja, blanda tills allt är blandat, i alla fall.

8. Kyl ner glassmassan så fort som möjligt i ett iskallt vattenbad, rör om då och då, så att det går fortare.

Täck med plastfilm och låt glassen svälla i 4-12 timmar, allra helst i ett dygn, i kylskåp med en temperatur på 4 grader (yeah, right. Jag tror att våra 6 grader får duga).:)

Fortsättning följer...

Imorgon ska vi allstå göra glass av glassmassan, och jag tror att det får bli två omgångar i vår 1,7 liters maskin, trots att massan just nu är rätt exakt 1,7 liter. För man ska ju inte fylla maskinen med mer än hälften...:huh:

Men jag kan ju redan nu säga vad man ska göra dag 2, nämligen:

1. Mixa glassmassan med en stavmixer innan den fryses för att få den smidigare.

2. Häll upp glassmassan upp till hälften i en glassmaskin, hacka nonstop i lagom stora bitar (inte för små) och häll i, frys under omrörning tills glassen känns smidig och fast. Tiden beror på vilken glassmaskin du har. Har du ingen glassmaskin, ställ glassmassan i frysen och rör om då och då med en slev tills glassen känns fast. Servera med en gång.

Tänk på att... Om man fryser en glass för länge kan den bli som smör och få en märklig konsistens, eftersom smörfettet kristalliseras.

Jag återkommer med ett utlåtande om hur glassen smakade, men glassmassan var jäkligt god i alla fall (trots att den inte var riktigt kall än, när jag tjyvsmakade...).:coffee:

OBS! Om ni provar ovanstående recept och tycker att det blir gott, köp då "Glass - Passion", av Jan Hedh, en suverän bok med massor av recept och tips! http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151851059

Det finns hur många olika varianter av chokladglass och vanlijglass som helst i boken (Italiensk vanilijglass, modern Italiensk vanlijglass, vanmlijglass utan ägg, chokladglass i olika varianter), det här är bara basrecepten...http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151851059
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Är det någon som vet vad en Chinoise är? Det är en http://en.wikipedia.org/wiki/Chinoise , alltså en väldigt finmaskig sil.

Men var kan man då köpa en sådan? Min googling gav mig ingenting, nada. Kanske inte en vara man säljer massor av över nätbutiker, men ändå... Inte en träff?

Någon här som vet var man kan köpa/beställa en Chinoise?:unsure:

Och förresten, om någon funderar 0på det så köp inte en digital våg från IKEA. Visst, den är väl bra, det är bara det att den stänger av sig själv rätt snabbt om man inte rör den på ett tag. Så när ungarna ska vara med och hälla upp/knäcka ägg/greja...
Så stänger vågrfan av sig mitt i allting om man inte petar till den med jämna mellanrum för att nollställa dess inbyggda auto-off-timer.

Nu ska jag googla efter en bättre digitalvåg, en med en gammal och hederlig On/Off-knapp.:angry:
 

Yirgacheffe

Well-known member
Chinoise eller chinois utan e, är en trådsil, en sådan där man brukar ha för att sila såser. Finns i de flesta köksbutiker för nån dryg hundring. Kul med glassen! Riktig glass är så sjukt gott!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ah, utan "e" på Chinois(e) så gick det mycket bättre! Jag antar att det är med e på engelska, eller något. Tacketack!

Nu är glassen gjord! Det var alldeles lagom att dela upp glassmassan till två omgångar i glassmaskinen. Massan hade idag en volym på 1,5 liter (i ofryst form, kylskåpskall). Så egentligen är Nemox 1,7 liters glassmaskinen en 0,8 liters glassmaskin. I alla fall om man mäter hur mycket glassmassa man kan hälla i apparaturen.

Smaken då? Jääääkligt god!:D
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Som en liten updatering tänkte jag bara tala om att det inte verkar finnas digitala vågar utan auto-avstängning... Men jag hittade en modell på www.tretti.se som i alla fall ger betydligt mer tid.

Den stänger av sig efter tre minuter med samma vikt, och då ska väl ungarna ha hunnit langa decilitermåttet och byta plats och allt vad de ska göra. IKEAs våg stänger av sig efter 30 sekunder, vilket jag tycker är på tok för snålt med tid. För så jäääkla mycket el ska väl inte den där LCD displayen dra, så att man inte kan låta den visa en vikt längre än 30 sekunder.

Det blev en sådan, och en sladdlös mixerstav som blivit bäst i något test. Den hade bl.a. en ballongvisp som tillbehör. Smidigt när ungarna vill mixa/vispa (givetvis ska båda få vispa om vartannat), man slipper sladden som ska dras tvärs över allting. :)

Mmmm, hälften av glassen är numera i våra magar... mättande och gott. Faktiskt godare än någon köpe-chokladglass jag smakat! Nästa smak att testas ska bli jordgubb/hallon, enligt order från de små.:coffee:
 

S-fors

Well-known member
Jag kikade på Food Science på Discovery och de gjorde den ultimata glassen, överkurs men fränt. Man bör tydligen inte värmaa över 76grader för då spricker äggmolekylerna och det blir en framträdande äggsmak i glassen och för att få mindre vattenkristaller i glassen måste det kylas snabbt, de tog flytande kväve och kastade ned i glass-smeten och eftersom det gick så fort blev kristallerna mikroskopiska och glassen blev jätte len.

Galet program men rätt häftigt.

Han sa att allt handlar om vad som passar ihop, vilka kemiska sammansättningar det har, tydligen var det så de kom fram till att ädelost passar bra till choklad och att färsk basilika och kaffe är vidrigt.

Här är en del av klippet:
Ägg & Baconglass

Han säger vilken temp man ska akta sig för också.
 

AA

Skottjägare
Nu när sommaren snart är här så tänkte jag att det var dags för ett glassrecept. Här ett som funkar året runt i väntan på alla smaskiga frukter och bär skall mogna.
Jag fick det av en tant som sa att detta var gelatoreceptet nummer ett och det receptet som alla andra utgår ifrån. Hur sant det är kan kvitta då glassen smakar mumma!

Äggglass
3dl ekologisk vispgrädde
3dl ekologisk standardmjölk
150g ekologiska äggulor (ca 6st stora)
cesten från en halv citron
150g strösocker

Koka upp grädde, mjölk och hälften av sockret och ställ åt sidan.
Vispa upp äggulorna och resten av sockret så att smeten bleknar (jag kör 2 min på högsta effekt på elvispen)
Rör sakta ner gräddmixen i äggulssmeten samtidigt som du rör ordentligt.
Ner med smeten i en tjockbottnad gryta och värm upp till ca 80°C på riktigt låg värme samtidigt som du rör hela tiden. Jag tycker att ju längre tid detta momentet tar ju krämigare och tjockare blir glassen.
När detta är klart så kyl smeten och rör om lite då och då så den inte klumpar sig.
Ner i glassmaskinen och njut 20 min senare!

Ha de´

/AA
 

leitzler

Well-known member
* Ett paket Milda vaniljvisp - Vispa poröst
* 2st dubbelshots på da Matteo's etiopier "Shoye" - Vispa ner

In i frysen ~4h.

Har två timmar kvar i frysen men när jag smakade på den ofryst var det riktigt lovande!
 

GLC

Well-known member
Här kommer ett recept på citronglass som jag gjorde igår, antagligen den godaste glassen jag smakat.

4 äggulor
1 dl socker
1 dl mjölk
saften från 1 citron
2 dl grädde

Vispa ägg och socker ljust och poröst. _Rör_ sedan i resten av ingredienserna tills allt är blandat.

Häll blandningen i glassmaskinen och kör tills det är klart.

Jag drog även i lite hackad vit choklad vilket kan rekommenderas starkt.

Ät och njut.
 

ask2

Well-known member
Har också gått och funderat på citronglass de sista dagarna. Får bli nån gång under veckan.
Jag har alltid varit noga med att värma gräddmjölken och att sjuda smeten med äggulorna så att smeten tjocknar och att sedan låta den vila i kylen över natten. Det verkar ju vara en hel del recept som inte kokar/sjuder smeten innan? Ni som testat bägge sätten vilka skillnader har ni märkt på smak/konsistens etc?

MVH
Joakim
 

ask2

Well-known member
Jo så kan man ju resonera? Är väl samma tanke som att säga "Vem orkar ställa in kvarnen rätt" eller "vem orkar vänta på att maskinen blir varm". Men såklart om det inte blir nån skillnad i slutresultat så hade jag ju gärna sluppit koka jag också :)
Får väl testa helt enkelt!
 

AA

Skottjägare
Alla smeter mår bra av att värmas på! Det blir en annan konsistens på den färdiga glassen som helt klart är att föredra.
Man skall dock vara noga med att inte smeten kokar eller sjuder, den skall bara upp i ca 80°C.
Jag brukar köra smeten i en tjockbottnad kastrull på 2:an (av 10) och röra i princip hela tiden samtidigt som jag avnjuter en nybryggd kopp valfritt nyrostat kaffe (så käns inte tiden så lång :D). Jag kör med termometer i smeten och när det träffar 80°C så tar jag av den.
Två andra knep för att få glassen så mjuk och fin som möjligt som jag fått lära mej är att ha smeten så kall som bara möjligt innan den åker i glassmaskinen och att den skall in i frysen direkt efter att den är klar (om man inte käkar den direkt).

För tillfället är det 100% fläderglass som gäller här. Tantens flädersaft är kanon att göra glass på och jordgubbar att ha till finns i överflöd. Livet är inte dumt trots ryggskott!

Ha de´

/AA
 

cango

Well-known member
lite frågor om simacen

slog till på en simac gc6000 och undrar om nån kanske kan hjälpa mig med lite frågor som jag har:

Det Verkar ju inte vara nån (större?) skillnad från 5000, enligt instruktionsbladen man får med.

Där står det att man inte ha den på "Chilling" i mer än 1 minut (typ när man häller i nötter etc)

medans enligt annonsen/databladet gällande GC6000 så: "only chilling system function to maintain
the ice-cream at the right temperature until eaten."

"Until eaten" är ju mer än 1 minut, enligt mig.

Är det nån som har köpt extra bunke till simacen? Har kollat runt på de flesta webbutiker men Simac verkar inte vara dom som erbjuder extra/lös bunke att köpa.

Första försöket var en test på chokladglass som väntas på att ätas... :)

körde på denna - modifierad - grundrecept:
4 st äggulor, 100 g socker, 2 dl mjölk
3 dl grädde
lade till detta: 1 dl valhrona kakao, halv dl socker, 1 msk mörk rom.

Nästa test blir med vahlrona manjari.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp