Ratio vid Pourover

plind

Well-known member
Vilken är den ideala ration mellan kaffe o vatten vid manuell pouroverbryggning?
Jag har hittat några bra instruktioner men det framgår sällan om mängden vatten avser den mängd som hälls på eller mängd slutprodukt i koppen.
En siffra som ofta nämns är 1 del kaffe till 17 delar vatten. Om jag då t.ex. tar 20g kaffe så skulle det bli 340g vatten.
Frågan är då om det är 340g tillsatt vatten eller 340g färdigt kaffe som menas? Ska det vara 340g färdigt kaffe så krävs nog runt 400g tillsatt vatten...
 

kode

Active member
Det brukar vara tillsatt vatten som avses. För egen del kör jag 1:15, men 1:17 är ju ganska nära de 60g/liter som brukar anges som en ungefärlig riktlinje. Handlar ju i mångt och mycket att prova sig fram till vad man själv föredrar, förstås.
 

basiecally

Well-known member
Finns en herre på youtube som kallar sig "The Wired Gourmet" som är lite allmänt raljerande och klankar ner på mycket. Men han har nog en del bra poänger och intressanta vinklar på saker.

Han lade upp ett klipp om sin favoritmetod för ett tag sen, en slags kombinerad immersions och perkolationsteknik. Han kör 1:10. Kallar den för "the Voodoo method". Oklart varför.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,468
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp