rancilio siliva, låg temperatur

KalleJ89

Member
skulle damma av espresso bryggaren idag för första gången på länge, mätta temperatur på vatten som kommer ut i en kopp för att mäta temperatur, ligger kring 80-85 grader, funderar om det är något kallt eller vad tror ni ? vad kan man göra för att åtgärda?
 

basiecally

Well-known member
Efter hur lång tid efter att du slog på maskinen?
Kommer den upp i ångtryck?

Låt den stå på en timme och kolla tempen sen. Det kan vara strul med pressostaten, kalk eller bara uttjänt, som gör att den slår ifrån för tidigt. Gruppen på Silvia är direktkopplad på kokaren så den förlitar sig på direkt överledning via metallen. Är utvattnet för kallt är kokaren för kall, eller så mäter du innan den hunnit komma upp i temp.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ett sånt test säger väldigt lite - vattnet svalnar på väg till koppen. Du behöver i stort sett specialverktyg för att mäta bryggvattnet.

Normalt är låg temperatur inte problemet med en omodifierad Silvia utan snarare att den går upp en bra bit över kokpunkten för att sen visserligen dala ner lite för lågt innan termostaten slår på igen.

copy_of_20080521-newsilvia-02-jpg.14239

Om du brygger ungefär 45s efter den indikerar redo bör det spotta ånga ur gruppen. I normalfallet låter man maskinen stå på en halvtimme först..

PID är nästan ett måste med Silvian om du inte vill lära dig halvkomplicerad temperatursurfning.
 

KalleJ89

Member
Ett sånt test säger väldigt lite - vattnet svalnar på väg till koppen. Du behöver i stort sett specialverktyg för att mäta bryggvattnet.

Normalt är låg temperatur inte problemet med en omodifierad Silvia utan snarare att den går upp en bra bit över kokpunkten för att sen visserligen dala ner lite för lågt innan termostaten slår på igen.

copy_of_20080521-newsilvia-02-jpg.14239

Om du brygger ungefär 45s efter den indikerar redo bör det spotta ånga ur gruppen. I normalfallet låter man maskinen stå på en halvtimme först..

PID är nästan ett måste med Silvian om du inte vill lära dig halvkomplicerad temperatursurfning.
jag kör temp surfning idag, flödar ut vatten tills den börjar lysa för värmning, sen brygger jag espresson direkt när lampa slocknar, bör ge hyfsat korrekt resultat eller hur kan man göra det mer exakt?

Vad bör utetemperaturen vara i koppen för att vara korrekt?
 

KalleJ89

Member
aah tror jag fattar, du menar jag bör vänta 45 sekunder efter att lampan slocknar och sen brygga kaffen? ska testa det nu för att se hur det påverkar smakprofilen! Har tidigare gjort det exakt efter att lampan slocknat, kan man ju testa lite olika vänteperioder tills man får en bättre smak för att kalibrera in korrekt?
 

trisse

Well-known member
Funderar du på PID är det lika bra att köra på Gaggiuino istället. De specifika PID kitten kostar ju nästan lika mycket som Gaggiuino moddet.
 

trisse

Well-known member

trisse

Well-known member
Tack för svar. Tänkte nog köpa från peak. Om jag får lite tid över någon gång så man kan greja
Vad är det för maskin du har? Om det är en Silvia behöver man lite extra rördelar och annat utöver kittet. Då kan man lika gärna ta alla delar förutom PCB från Ali.

Men blir lite off topic. Skriv i min Silvuino tråd så kan jag ge lite tips från mina erfarenheter. Håller förövrigt på med GAGGIA Classic Pro nu 😏
 

Forumstatistik

Trådar
14,734
Inlägg
156,180
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp