Råd & Rön kaffebryggare - bäst i test 2024 - Resultat och så gick det till

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Ni har säkert inte missat Råd och Röns test av kaffebryggare där Biltemas kaffebryggare för 199 kr fick toppbetyg!

biltema-199.jpg


Enligt Råd & Rön gick testet till så här:

Kaffet från varje maskin har testats blint av en expertpanel på åtta personer. I labbet har vi mätt kaffetemperaturen direkt efter bryggning av en full kanna samt efter varmhållning i 15 respektive 30 minuter. En bra temperatur för bryggkaffe är runt 85 grader. Samma procedur har upprepats efter bryggning av minsta möjliga mängd kaffe i varje maskin. Vi har också mätt tiden det tar att brygga en full kanna respektive minsta mängd kaffe. Betyget är baserat på antalet koppar man kan brygga vid max respektive minsta bryggmängd för att kunna jämföra olika modeller.

Tre experter har bedömt hur lätt- hanterliga maskinerna är i olika moment som att förbereda en bryggning och att rengöra maskinen. Vi har också mätt energiförbrukning vid bryggning av full kanna och minsta antal koppar, varmhållning samt standby.

Delbetygen avrundas och anges på en 9-gradig skala. Det samlade betyget anges på en 100-gradig skala, där vi har viktat delbetygen så här:

Kaffesmak: 30%
Hanterbarhet: 30%
Bryggning: 30%
Energiförbrukning: 10%


De har använt "vanlig svensk standardsort av kaffe" men vi vet inte så mycket mer än så. Intressant är till exempel att deras expertpanel har gett samtliga kaffebryggare betyget 8 eller 9 på smak där 9 är högsta betyg.
 

Bilagor

 • kaffetest-radran-2024-tabell-01.jpg
  kaffetest-radran-2024-tabell-01.jpg
  1.7 MB · Visningar: 42
 • kaffetest-radron-2024-tabell-02.jpg
  kaffetest-radron-2024-tabell-02.jpg
  2 MB · Visningar: 44
 • biltema-kaffetest.jpeg
  biltema-kaffetest.jpeg
  2.7 MB · Visningar: 40

Jonken

Well-known member
Mest anmärkningsvärt, förutom att smaken inte var i fokus, är att förespråka en temperatur som rent av är farlig. Man får hoppas att tanken är att få ner den lite med kall mjölk.. och visst, sämre kaffe smakar bättre (mindre) när det är på gränsen till brännskada. Skitsamma att det ökar risken för matstrupscancer.

Samtidigt tycker jag som inte gillar kaffebryggare* att det är vettigt att lägga så liten peng som möjligt på den eftersom ingen av de testade lär få kaffet att smaka fantastiskt.

*är det kanske dags att försöka få bort den olyckliga termen?
 

svartvest

Well-known member
Råd och Röns ord skall man inte lite på, ofta ganska konstiga upplägg, när det var espressomaskiner så fick alla maskiner bara 10-15 uppvärmningstid vilket gjorde att bättre maskiner fick sämre poäng...åter en fyllekörning...
 
Det var snällt av dem att bjuda på lite muntration.

Med tanke på resultatet med full kanna, hur sannolikt är det egentligen att den "billigare" Wilfan har dålig värmehållning med 180 ml vs någon glömde nollställa "Auto off function" inför den rundan? :unsure:
 

Forumstatistik

Trådar
14,709
Inlägg
155,949
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp