Hej!
Jag köpte nyligen denna böna:
https://www.rawcoffee.se/products/kenya-washed-aa-top-kiamwangi-traceability-1kg
Och upplever problem med rostningen som jag inte stött på tidigare (har dock inte så många kilon under bältet ännu). Jag rostar på en Gene Café CBR-101 och följer detta recept:
Pre-heat 200 grader
6 min @ 150 grader
240 grader till FC (chansar på denna, går ju inte att höra FC på gene cafe....)
220 grader till slutet
Total rosttid ca 13-14 min.
Jag har rostat två omgångar om 250g, och båda gångerna har kaffet i koppen blivit extremt blaskigt och ljust (jag har nästan bara bryggt i min V60). Vattnet i tratten otroligt mycket ljusare än vad jag är van vid, man ser ända ner till kaffebädden, och i koppen ser det nästan te-aktigt ut i färgen. Smaken är därefter, extremt svag och tråkig. Trots att jag justerat malningsgraden grövre gentemot mot min normala inställning för en bryggtid på ca 3 min, blir det nästan stopp i lakningen och det tar lätt uppåt 4-5 min att bli klar.
Är det någon som har några tips vad jag kan göra?
Bild på min senaste rostning (mycket chaff kvar så lite svårt att se färgen):
Jag köpte nyligen denna böna:
https://www.rawcoffee.se/products/kenya-washed-aa-top-kiamwangi-traceability-1kg
Och upplever problem med rostningen som jag inte stött på tidigare (har dock inte så många kilon under bältet ännu). Jag rostar på en Gene Café CBR-101 och följer detta recept:
Pre-heat 200 grader
6 min @ 150 grader
240 grader till FC (chansar på denna, går ju inte att höra FC på gene cafe....)
220 grader till slutet
Total rosttid ca 13-14 min.
Jag har rostat två omgångar om 250g, och båda gångerna har kaffet i koppen blivit extremt blaskigt och ljust (jag har nästan bara bryggt i min V60). Vattnet i tratten otroligt mycket ljusare än vad jag är van vid, man ser ända ner till kaffebädden, och i koppen ser det nästan te-aktigt ut i färgen. Smaken är därefter, extremt svag och tråkig. Trots att jag justerat malningsgraden grövre gentemot mot min normala inställning för en bryggtid på ca 3 min, blir det nästan stopp i lakningen och det tar lätt uppåt 4-5 min att bli klar.
Är det någon som har några tips vad jag kan göra?
Bild på min senaste rostning (mycket chaff kvar så lite svårt att se färgen):