Olika espressostilar?

JvD

Well-known member
Ok, öppnade precis mitt första paket Universal Super Crema och blev MYCKET positivt överaskad över mitt första skott (som överraskande nog blev bra på en gång). Inte bara blev det en förvåning över att Deluxen inte höll måttet efter ca tre veckor (åtminstone enligt mig, skall dock prova andra förvaringsmetoder) men också att jag verkligen gillade Super Creman, kanske tom mer än Deluxen. Härav min trådtidel och min fråga. ni som är bevandrade, skulle man kunna säga att det finns olika "stilar" på de olika espressokaffesorterna? Har för mig jag lästy om typiska syditalienska blandningar och norditalienska blandningar men kan inte dra mig till minnes vart någonstans. Vore kul om ni som kan lite kunde länka vidare till alt själva redogöra lite för lite barista-common-knowledge i detta ämne. Vad finns det för stilar? Vad utmärker dessa stilar vad gäller bönblandning, rostningsgrad, smak, etc.


59850967.beans.jpg


Lite OT men utseendemässigt är deluxen något mörkare och lite blankare bönor (längre och kraftigare rostad?) än Super Creman. Den sistnämnda har som de flesta redan vet lite mer robusta (20%) är deluxen. Enligt jbcoffeehouse har Supercreman "fyra olika Robustasorter från Elfenbenskusten och Kamerun" och Deluxen har asiatiska robustabönor.

EDIT: Vad är det för stul på forumet? Skit bakom TGB eller någon form av uppdatering?
 

JvD

Well-known member
OK, tack. Kanske var jag otydligt men jag efterfrågar mer vedertagna "stilar" OM det ens finns några. Jag kanske är helt ute och cyklar men översatt från de alkoholhaltiga rusdryckernas värld tänkte naiva jag att det kanske finns liksom typiska stilar men text geografiskt ursprung. Likt den finns typiska Mosel- eller Rhone-viner kanske det också fanns liknande typiska kaffeblandingar från Rom, Venedig, Neapel, etc. Eller grövre, norditalienskt och syditalienskt, ja etc.
 

ristretto

Active member
Visst finns det olika stilar på olika italienska kaffeblandningar beroende på var de kommer ifrån.

Generellt är syditalienska blandningar mörkare rostade och innehåller mer robusta än norditalienska. Traditionellt använder de dessutom billigare bönor. Detta beror helt enkelt på att syditalien är en region som ekonomiskt har det bra mycket sämre ställt.

Allt detta gäller naturligtvis endast som riktmärken, det finns gott om undantag...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
JVD, fixade bilden i din post. Du bör inte ha något mellanrum mellan IMG och url.
Svarar som ristretto, men vill även vidmakthålla att syditalien inte enbart använder billigare/robusta enkom för att de är fattigare (eller var) utan för att även detta är en fråga om smak och inriktning. Kanske att den inriktningen har uppkommit just pga fattigdom, men det är ingen ursäkt att dissa den. Det hela har helt enkelt blivit en stilinriktning och bör respekteras. Och det är det många som gör, mig själv inräknad.
 

Lars

Well-known member
Intressant ämne! Har inte tänkte så mycket på det där med olika stilar. Oavsett stil, så är Super Creman en riktigt höjdare. Har dock inte provat den sedan jag bytte maskin. Det börjar bli dags för det.
 

ristretto

Active member
Cheffalo sa:
JVD, fixade bilden i din post. Du bör inte ha något mellanrum mellan IMG och url.
Svarar som ristretto, men vill även vidmakthålla att syditalien inte enbart använder billigare/robusta enkom för att de är fattigare (eller var) utan för att även detta är en fråga om smak och inriktning. Kanske att den inriktningen har uppkommit just pga fattigdom, men det är ingen ursäkt att dissa den. Det hela har helt enkelt blivit en stilinriktning och bör respekteras. Och det är det många som gör, mig själv inräknad.

Det var inte meningen att dissa syditalienarna utan enkom ett försök att förklara den historiska anledningen till varför syditalienarna använder billigare bönor. Själv tycker jag mer om lättrostade arabicablandningar men det är ju som sagt en smaksak...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Nej jag förstår det, men tyvärr är det en vida spridd uppfattning som jag inte gillar, så jag brukar vara ganska snar att försvara våra kära Sicilienare mfl syditalienare 8)
 

JvD

Well-known member
Jag har haft mina aningar hela tiden men äntligen har vi fått det bekräftat, nämligen att Cheffalo inte bara är vilken kaffeintresserad snubbe som helst utan vår egen maffioso. Är 100% säker på att Kaffemaskinen.se är deras förgrening i Sverige och deras enda syfte är att lura in oss alla i det svarta giftets band.

När ni läser detta är jag säkert redan likviderad. SHIT! ;-)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Cosa Nostra
Bli inte förvånad om du vaknar upp bredvid en påse brända bönor, eller en avhuggen E-61a... 8)
 

wesaft

Well-known member
Nej, det skulle inte förvåna mig, jag pratade illa om Bar Italia idag, genast började han varna mig vad som kunde ligga på kudden snart.
Fick ingen dödskyss som tur är ;)
 

zix

Well-known member
Båda rostningsgraderna som du visar på bilden ligger inom det område som brukar funka för espresso. Kan inte säga mer om kaffena du visar.
Det kanske är självklart, men bör dock sägas: de kaffesorter som ligger i blandningen har större betydelse än rostningsgraden. Dessutom måste rostningen anpassas till bönorna i viss mån, så man kan inte bara benhårt sträva efter en viss rostningsgrad oavsett böna.
T.ex. så tål (och kräver) en Monsun Malabar betydligt hårdare rostning än en Yirgacheffe, men båda kan användas till espresso, och båda har sin "sweet spot". Båda dessa är arabicor.

Den traditionella syditalienska typen av espresso får sin karaktär av både rostningsgraden - något hårdare än i norra italien - och blandningen; ofta mer robusta än i norra italien. Naturligtvis är det inte nödvändigtvis fel med mycket robusta, tvärtom kan det nog göra sig ganska bra i just espresso. Men samma sak gäller rostningen: man kan inte gå slaviskt efter en viss rostningsgrad och inte heller säga att ett kaffe som är si och så rostat alltid smakar på samma sätt.

Naturligtvis har extraktionsmetoden och malningen stor betydelse, men om vi säger att kaffet/blandningen är gjort för espressomaskiner och malt med rätt finhetsgrad för att få ett bra resultat så är de tre viktigaste parametrarna för smaken i den här ordningen:
1. Ursprung
2. Blandning
3. Rostning

Om man inte har råd eller möjlighet att skaffa sig bönor från det ursprung man önskar så kan man åstadkomma bra resultat genom att blanda. Så har man väl gjort i de flesta länder historiskt sett, men sedan det blev industri av kafferostningen gör man det nog primärt för att kunna hålla en jämn kvalitet och likartad smak på sitt kaffe, och naturligtvis för att bibehålla sitt/sina varumärkens identitet. Och inte minst för att spara pengar...

Rostningen styrs av de ingående bönorna - hemrostare kanske inte alltid orkar hålla på och rosta en sort i taget, men det kan man ju på rosteri. Generellt kan man säga att en mörkare rostning tar bort mer syrlighet i kaffet, och tar fram det bittra. Men vissa bönor kan från början vara VÄLDIGT syrliga, eller ovanligt bittra t.ex.
Edit: Därför kan man knappast använda en Kenya till espresso - den syrlighet som gör Kenyan väldigt god som bryggkaffe i t.ex. en bistro(presso-)kanna eller en vacuumbryggare ("don pedro") blir mördande surhet med espressoextraktion - och de flesta andra "stora" sorterna, t.ex. Colombia, bör rostas mörkt för att fungera som espresso.

För att komma tillbaka till din fråga om stilar, så kan man förutom att prata om nord- och syditaliensk stil också prata om rostningsstilar. Någon egentlig "espressorostning" finns inte, men oftast menar man då en rejält mörk rostning. För en bra och grundlig genomgång av de olika rostningsgraderna kan du gå in på coffee review.
 
Svarar som ristretto, men vill även vidmakthålla att syditalien inte enbart använder billigare/robusta enkom för att de är fattigare utan för att även detta är en fråga om smak och inriktning. Kanske att den inriktningen har uppkommit just pga fattigdom, men det är ingen ursäkt att dissa den.







--------------------------------
Ljud Bra Musik
 

Satyricon

Well-known member
Har just i dag öppnat ett paket malet Lavazza Gusto Ricco Tradizione Napoletana som jag tänker använda som robust bryggkaffe till frukost. Väcker härliga minnesfragment från Neapel till liv.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp