Hej!
Ny här på forumet och har äntligen införskaffat lite espressoutrustning till hemmet, men har väldiga problem med att få en konsekvent extraktionstid när jag gör min espresso.
Utrustningen är föjande:
Kvarn: Mazzer Mini E type A
Espressomaskin: Rancilio Silvia V3 med Rancilios originalkorg 14 g.
Hela utrustningen köpt begagnad men i gott skick. Har skruvat isär och rengjort kvarnen och malskivorna, och de både ser och känns skarpa enligt min lekmannabedömning. Maskinen har jag kalkat av och rengjort ordentligt, backflushat samt bytt brygghuspackning. Har inte bytt spridarfiltret men det ser fräscht ut och har rengjort det.
Nu till problemet: När jag gör min espresso så är det en oerhört ojämn extraktionstid, slås främst av detta när jag gör två i följd. Den inställning jag har i dagsläget ger en helt okej (är trots allt helt ny på detta) shot med 14 g in och 40 g ut på ca 26 sekunder. När jag sedan gör den andra shotten med samma mängd kaffe är extraktionstiden hälften! Det bara kluckar ut kaffe ur filtret!
Vad i all världen beror detta på? Har jag missat något viktigt att ta hänsyn till på Silvian när man gör upprepade shots?
Tacksam för er expertis!
EDIT: Kanske placerade jag tråden i fel del av forumet, någon får isåfall gärna flytta den till rätt plats!
Ny här på forumet och har äntligen införskaffat lite espressoutrustning till hemmet, men har väldiga problem med att få en konsekvent extraktionstid när jag gör min espresso.
Utrustningen är föjande:
Kvarn: Mazzer Mini E type A
Espressomaskin: Rancilio Silvia V3 med Rancilios originalkorg 14 g.
Hela utrustningen köpt begagnad men i gott skick. Har skruvat isär och rengjort kvarnen och malskivorna, och de både ser och känns skarpa enligt min lekmannabedömning. Maskinen har jag kalkat av och rengjort ordentligt, backflushat samt bytt brygghuspackning. Har inte bytt spridarfiltret men det ser fräscht ut och har rengjort det.
Nu till problemet: När jag gör min espresso så är det en oerhört ojämn extraktionstid, slås främst av detta när jag gör två i följd. Den inställning jag har i dagsläget ger en helt okej (är trots allt helt ny på detta) shot med 14 g in och 40 g ut på ca 26 sekunder. När jag sedan gör den andra shotten med samma mängd kaffe är extraktionstiden hälften! Det bara kluckar ut kaffe ur filtret!
Vad i all världen beror detta på? Har jag missat något viktigt att ta hänsyn till på Silvian när man gör upprepade shots?
Tacksam för er expertis!
EDIT: Kanske placerade jag tråden i fel del av forumet, någon får isåfall gärna flytta den till rätt plats!
Senast ändrad: