Ny här och lånar gärna eran erfarenhet

Martin

Member
Hej

Har gjort espresso hemma mer än tio år, resultatet har aldrig blivit hundra. När jag läser era inlägg börjar jag förstå att mina krups-maskiner och min kaffekvarn från den lokala järnhandlaren inte håller måttet. :shock:

Tänkte därför ta en rejäl sudd av mina surt förvärvade pengar och äntligen köpa en "riktig maskin"

Krav? Bästa möjliga kaffe! Jag vill också ha en maskin som kan brygga många koppar kaffe och skumma mjölk så att jag kan bjuda mina vänner, utan att det tar hela kvällen.

Efter att ha letat runt lite har jag fastnat för Quickmill Andreja eller B.F.C Juior Plus. Har jag sådan tur att någon här har erfarenhet av båda? Annars vore det kul att höra vad ni tycker.

Siktar jag för högt, finns det billigare maskiner som klarar samma sak?

/Martin på väg att bli en stolt kaffenörd!
 

arto

Well-known member
Om du har levt ihop med din Krups i tio år så tycker jag att du förtjänar det absolut bästa du någonsin kan tänka dig, dvs du siktar absolut inte för högt :D Men glöm inte att redan från början räkna in en bra kvarn :)
 

niad

Well-known member
BFC:n lär ju klara det utan problem. Den skulle jag köpt om jag inte blivit förförd av utseendet på min Elektra Micro Casa Semiauto. Elektran kan vara värd en fundering om man inte tittat på den tycker jag. Den presterar utan vidare för ditt syfte och är som sagt i mitt tycke jävligt snygg. Det jag kan framhålla med Elektran är att det praktiskt taget inte går att få ut en dålig kopp den är synonym med ordet förlåtande skulle jag vilja påstå och det har även framkommit i tester som pågått i månader och upp till ett år på Coffeegeek och Home-Barista. Att den sen skummar mjölk perfekt även för den som har tummen mitt i är också något att väga in.

Men som sagt BFC tror jag mycket på, tycker fortfarande att den lockar fast jag köpt ny maskin för bara en tid sen, de skall ju hålla suverän kvalitet också vilket definitivt skall räknas med. Om den är förlåtande vet jag inte. En maskin som jag fattat inte skall vara i lika hög grad förlåtande är Silivian t.ex..

Att kunna mala lite "fel" och tampa lite "fel" och få både lång eller kort extraktion på shotsen men ändå alltid få ut gott kaffe är en viktig sak om man har gäster och inte har kvarnen perfekt inställd. Jag kan fortfarande med gott samvete säga att jag ännu inte fått ut en enda dålig kopp sedan jag började använda maskinen.
 

brengen

Well-known member
Jag tycker att BFC`n är en väldigt läcker maskin (främst levettan) och har många gånger försvunnit in i drömmarnas värld när jag stått framför denna apparat inne på kaffemaskinen.

Dock skulle jag vilja slå ett slag för Andrejan. Jag har inte mycket till erfarenheter av denna men kommer snart att slå till på en Vetrano som är väldigt lik Andrejan.

Tycker att Andrejan är att föredra framför BFC`n pga att den har lite större kokare, mer rörligt ångrör som dessutom är isolerat och att den har en större yta för koppvärmning.

Tror dock att du kommer bli mycket nöjd vilken av dessa du än väljer.
 

Martin

Member
Hej

Tack för bra svar, kommer troligen att inhandla en ny kvarn när jag ändå håller på.

Någon som har en BFC eller Quickmill som har några åsikter? Ris eller Ros!

Har faktiskt kollat på Elektran men tyckte att den var lite för prålig för min smak.

Kan nog hålla med om att jag är värd något bättre efter tio år i Krupsträsket, gäller bara att övertyga regeringen :twisted:

/Martin
 

Tobias

Well-known member
Jag har en BFC junior levettamodellen och kan inte komma på något att klaga på. den är stabil den är konsekvent från shot till shot, om man bara kommer ihåg att flusha ordentligt.

Att koppvärmaren är liten ser jag inget problem med jag förvärmer alltid kopparna med varmvattentappen och torkar ur med en handuk. Men inte väljer man maskin efter koppvärmarstorlek(förhoppningsvis).

Min åsikt om andrejans utseende; skokartongig
Min åsikt om min egna lilla pärla; smäcker :D
 

brengen

Well-known member
Håller med Tobias om att BFC`n är smäcker och ser lite bättre ut än Andrejan. Dessutom verkar BFC`n vara väldigt gediget byggd.

Dock är det lite omständigt att fylla på vatten i BFC´n (rätta mig om jag har fel) jämfört med Andrejan och sådana småsaker som vattenpåfyllning, rörligt och isolerat ångrör, koppvärmningsytan mm är sånt som avgör för mig när det handlar om en sådan stor investering.
 

Martin

Member
Tobias sa:
Jag har en BFC junior levettamodellen och kan inte komma på något att klaga på. den är stabil den är konsekvent från shot till shot, om man bara kommer ihåg att flusha ordentligt.

Vad innebär det att man måste flusha ordentligt? Blir resultatet inte bra om man inte flushar?

har även Andrejan detta som krav?

Ska bli härligt med lite helg :D

Tack för tålamodet /Martin
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Flusha innebär att du låter vattnet rinna igenom bryggruppen så att du får ner temperaturen. Temperaturen är ju det stora problemet med alla E-61 or. Men som sagt. flushar du tillräckligt så funkar det fint. Min B.F.C går som en klocka och kan inte annat än att rekommendera maskinen. Jag var ganska skeptisk till att den inte hade rörliga armar (till skillnad från Giotto och Quickmill) men förvånansvärt nog är det inga problem med en fasta armar. Enligt min mening är det hur smidigt som helst at fylla på vattnet också, dock vet jag inte hur konstruktionen är exakt på de andra.
 

bertilkarlsson

Active member
Nu hänger jag inte med riktigt... Kan någon reda ut vad som händer i en E61-grupp. Vad egentligen innefattas i begreppet E61-grupp? Logiskt sett i min föreställningsärd blir vattentemperaturen i kokaren lägre om man flushar medan temperaturen ute mot portafiltret snarare stiger. Jag kör en ECM Botticelli med sådan grupp sedan några veckor, allt verkar fungera bra utan något extra flushande.


/Bertil
 

bertilkarlsson

Active member
Ok, på kaffemaskinen står det att den har en "proffesionell" bryggrupp, utan att precisera mera. kaffegrosssisten däremot påstår att det är en E61-grupp.
En allmän fråga: Är bryggruppen den del av kaffemaskinen som leder fram vattnet från kokaren till filtret eller går det att mer precist definiera?
Jag är inte orolig, bara intresserad :roll: och vill lära mig maskinen grundligt.
Är efter två veckors användning smått förälskad :oops:

/Bertil
 

zix

Well-known member
Det som filterhandtaget sätts fast i är gruppen.
Konstruktionen på gruppen är viktig. Den avgör hur flödet och spridningen är på vattnet, den kan göra temperaturstabiliteten bättre eller sämre. E61 är en gruppkonstruktion som har visat sig fungera väldigt bra. Den gjordes av Faema men det finns flera kopior av originalet som är likadana och funkar lika bra. Vibiemme sitter tydligen på patentet just nu, vilka de tillverkar för mer än sig själva vet jag inte.

En bra funktion som finns på E61:an är för-fuktning av kaffet, det rinner alltså ner lite vatten på pucken innan maskinen kommer upp i fullt tryck. Detta gör maskinen mer förlåtande.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
bertilkarlsson sa:
Är efter två veckors användning smått förälskad :oops:

/Bertil

Det är bra 8) Nej, den har ej e61. Grossisten har nog inte kollat så noga ;) Den är proffesionell så till vida att den är i solit material, är för filter 58mm i diameter och är utrustad med backventil osv.
Flusha behöver du bara göra med värmeväxlare när de stått varma en stund och förångat lite av kaffevattnet.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp