SoddaM
Active member
Jag har inte haft någon espressomaskin innan men nu blev suget för stort så efter att ha spanat ett tag så fick jag håll i en begagnad Expobar Office Control från 2004. Efter lite påläsning tyckte jag att det verkade som att en begagnad sådan kunde vara ett schyst alternativ till en ny silvia. Jag fick maskinen i söndags och det visade sig att den inte fungerade helt tillfredsställande. Det kommer för lite vatten ur den helt enkelt.
Jag har mycket liten erfarenhet av handhavande av espressomaskiner och ingen erfarenhet av skruvande med desamma, därför vänder jag mig till er för tips och idéer. Jag har läst på en del så jag har en grundläggande idé om hur det hela fungerar, och jag är inte rädd för en skruvmejsel.
Hursomhelst. Jag började med det jag förstått att man alltid ska göra, jag började med avkalkning och rengöring av grupphuvudet. Så långt ingen bättring. En lite noggrannare beskrivning av problemet kanske skulle kunna vara på sin plats: När jag tömmer kokaren så får jag ut ungefär 6-7 dl vatten, att fylla på kokaren igen tar runt 10 minuter (pumpen stänger alltså av sig för att maxtiden gick ut, så jag får starta om maskinen för att få igång den igen 3-4 ggr innan kokaren är full). Jag passade på att mäta hur lång tid det tog att köra 6 cl vatten ur grupphuvudet (med pf och spridarfiltret borttaget), det tog 30 sekunder. Min slutsats var att både kokaren och värmeväxlaren får för dåligt flöde, låter det som en rimlig slutsats? Jag vet ju egentligen inte hur lång tid det ska ta...
När jag tagit bort fronten så har jag pumpen kopplad till någon form av luftborttagningsventil (lyckades jag googla mig till att det kanske var...) och sen vidare till OPV. jag har alltså två slangar som går tillbaka till tanken, en från luftborttagningsventilen och en från OPVn. När jag kör pumpen så rinner/droppar det kontinuerligt från slangen som går från den förstnämnda ventilen, så mycket så att när jag ledde ut den separat fick jag ihop 4-5 dl när jag fyllde upp kokaren från tom.
Jag är mycket tacksam för tips och idéer, om ni lyckades ta er igenom den här långa beskrivningen, jag behövde skriva av mig lite...
Vänliga hälsningar
Marcus
Jag har mycket liten erfarenhet av handhavande av espressomaskiner och ingen erfarenhet av skruvande med desamma, därför vänder jag mig till er för tips och idéer. Jag har läst på en del så jag har en grundläggande idé om hur det hela fungerar, och jag är inte rädd för en skruvmejsel.
Hursomhelst. Jag började med det jag förstått att man alltid ska göra, jag började med avkalkning och rengöring av grupphuvudet. Så långt ingen bättring. En lite noggrannare beskrivning av problemet kanske skulle kunna vara på sin plats: När jag tömmer kokaren så får jag ut ungefär 6-7 dl vatten, att fylla på kokaren igen tar runt 10 minuter (pumpen stänger alltså av sig för att maxtiden gick ut, så jag får starta om maskinen för att få igång den igen 3-4 ggr innan kokaren är full). Jag passade på att mäta hur lång tid det tog att köra 6 cl vatten ur grupphuvudet (med pf och spridarfiltret borttaget), det tog 30 sekunder. Min slutsats var att både kokaren och värmeväxlaren får för dåligt flöde, låter det som en rimlig slutsats? Jag vet ju egentligen inte hur lång tid det ska ta...
När jag tagit bort fronten så har jag pumpen kopplad till någon form av luftborttagningsventil (lyckades jag googla mig till att det kanske var...) och sen vidare till OPV. jag har alltså två slangar som går tillbaka till tanken, en från luftborttagningsventilen och en från OPVn. När jag kör pumpen så rinner/droppar det kontinuerligt från slangen som går från den förstnämnda ventilen, så mycket så att när jag ledde ut den separat fick jag ihop 4-5 dl när jag fyllde upp kokaren från tom.
Jag är mycket tacksam för tips och idéer, om ni lyckades ta er igenom den här långa beskrivningen, jag behövde skriva av mig lite...
Vänliga hälsningar
Marcus