Nu snackar vi malskivor

conjak

Member
Jag tror den största skilnaden mellan flata och konkava malskivor för privat bruk till största del är ett rent estetiskt val.
Jag tror skillnaden är tydligare på kommersiella/större kvarnar.

Det tror nog jag också. Teorin med längre varvtal med koniska skivor låter vettig, och sambandet med värmeutvecklingen. Industrin verkar mala i valskvarn. Skall ge väldigt bra distribution av partikelstorleken, men sånt kommer man ju inte i närheten av hemma :nowink:
 

Buffeln

Well-known member
Största skillnaden mellan flata och koniska skivor är nog inte kvaliteten (även om vissa hävdar att det är skillnad) utan, om man skall generalisera lite, att koniska bygger mer på höjden och flata mer på bredden. Kvarndesignen kan ju därför påverka valet. Varvtalet styrs ju bl.a. av hur stor malande yta du har och denna är ju större på koniska skivor, om man jämför skivor med samma diameter.
 

conjak

Member
Lästen en intressant artikel på Home baristas (http://www.home-barista.com/reviews/titan-grinder-project-particle-size-distributions-of-ground-coffee-t4203.html). Där kom de fram till att koniska skivor verkar ha en tendens att producerar mer av de fina partiklarna är vad de flata gör. De hade en superfin mätutrustning och kunde plotta resultaten i diagram. Där såg man två toppar, den man hade ställt in (runt 400 um) och en runt 40 um. Man kan naturligtvis inte dra några långtgående slutsatser från en, om än bra, test på bara tre maskiner. Men det kan ligga något i det. Vad har ni andra för känsla av det? Och är den fina fraktionen alltid av ondo?
 

Gholam

Well-known member
Lästen en intressant artikel på Home baristas (http://www.home-barista.com/reviews/titan-grinder-project-particle-size-distributions-of-ground-coffee-t4203.html). Där kom de fram till att koniska skivor verkar ha en tendens att producerar mer av de fina partiklarna är vad de flata gör. De hade en superfin mätutrustning och kunde plotta resultaten i diagram. Där såg man två toppar, den man hade ställt in (runt 400 um) och en runt 40 um. Man kan naturligtvis inte dra några långtgående slutsatser från en, om än bra, test på bara tre maskiner. Men det kan ligga något i det. Vad har ni andra för känsla av det? Och är den fina fraktionen alltid av ondo?

Om det var homogent fint vore det ytterst önskvärt men att det blir en sammansättning kan omöjligt vara bra. Inte intuitivt åtminstone.
 

conjak

Member
Jo, och de konstaterade att det smakade olika. Fast vad gör inte det i kaffesammanhang. Fast de tyckte att smaken korrelerade med kurvorna, och det kan ju vara intressant. I en kommentar är det en som säger att han alltid tyckt att kaffe från en kvarn med koniska malskivor "tastes brighter". Är det någon här som märkt en sådan korrelation.

Min tanke med inlägget var att addera något till diskussionen om vad som skiljer flata skivor från koniska (förutom formen då alltså). Större yta och därmed möjlighet till lägre hastighet och då mindre värmeöverföring har ju nämnts tidigare.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,798
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp