Nu snackar vi malskivor

johey

Well-known member
Jag sökte men fann ingen tråd som behandlar malskivor och alla dess aspekter. Låt denna bli det! Jag uppdaterar första inlägget med matnyttigheter allt eftersom det poppar upp.

Först ut ett par frågor jag vill ha besvarade.

* Hur avgör jag om jag har koniska eller flata skivor? På min La Cimbali MD5 har jag två likadana skivor med ytterdiameter på 53,9 mm. Innerdiametern är 32,4. Det är tre skruvhål i vardera. Tjockleken i ytterkanten är 9 mm men de smalnar av mot mitten.

* Var skaffar jag ersättningsskivor? Vilka faktorer är nödvändiga att fråga efter för att garantera att jag får rätt skivor?

* Vilka av malskivornas faktorer avgör kvaliteten på kvarnen? Materialet? Huruvida de är koniska eller flata? Storleken? Vad är bra och vad är dåligt?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Du har flata skivor. Hade du haft koniska hade den undre sett ut "som en pyramid" och den övre hade sett ut som "en pusselbit som passar över en pyramid".

Ersättingsskivor skaffar man troligtvis genom någon återförsäljare som säljer kaffekvarnar av samma märke.

Stora skivor är bra eftersom de maler snabbare utan att behöva spinna med lika höga varvtal, vilket håller nere ljudnivån och framförallt värmeutvecklingen. Sedan koniska eller flata... De största monsterkvarnarna använder koniska, så det borde väl vara ett bättre alternativ. Men jag undrar om man känner någon skillnad?
 

Englund

Well-known member
lite OT: Faktiskt så använder stora monsterkvarnar även flata skivor...exempelvis vår butikskvarn från Mahlkönig (alias R2D2)...den maler ca 40 gr/sekund och är något svårjobbad som on demandkvarn till espresso :)
 

johey

Well-known member
Ok, tack! Då vet jag skillnaden mellan koniska och flata skivor.

Inte alls OT, Englund! Här snackar vi malskivor. :D

Apropå materialet... Vad är bra och vad är dåligt? Keramik har jag hört ska vara tåligt. De skivor jag har sett verkar vara av metall. Kan man byta ut metallskivor mot keramik i vilken kvarn som helst, eller är kvarnen gjord för det ena eller det andra?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag fortsätter väl på det inslagna ämnet:

Min Rocky har börjat kräva längre maltider än tidigare. Jag har gjort rent i kvarnen regelbundet, men ändock går utvecklingen mot längre maltider...

För ett halvår sedan behövde jag max 20 sekunder för 20 gram. Nu är jag uppe i 22-23 sekunder för samma mängd. Jag använder samma malgrad som tidigare.

Kan dessa längre maltider vara ett tecken på att skivorna är på väg att ta slut? Jag vet att kvarnen hade gått ett tag i butiken när jag köpte den mellandagarna 2007.

Hur ofta bör man byta skivorna? Och är det s--tsvårt?

//Stefan (som inte tokkört kvarnen på något vis; ett par malningar per dag på sin höjd)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag tror inte att en skillnad på 2-3 sekunder är tillräckligt stor för att dra några slutsatser. Skillnaden kan bero på att bönorna är av en annan sort/rostningsgrad/färskhet/annan luftfuktighet.

Ja, jag tänkte också så. Det är bara det att jag tycker mig ha använt flera olika färskhetsgrader, rostningar och sorter. Trenden är densamma oavsett och detta (min upplevelse) gäller givetvis efter maskinbytet.

Men bör inte vara ett tecken på att skivorna är på väg att ta slut då? :unsure:

//Stefan (som inte alls skulle sörja om det visade sig att det inte var något fel på malskivorna)
 

Marv

Well-known member
Det jag läste ngn stans var att ett tydligt tecken på att skivorna är på väg att ta slut, är när kaffet beter sig som gammalt kaffe och smakar som gammalt kaffe.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag tycker nog inte att mitt kaffe beter sig som annat - bevisligen - gammalt kaffe jag kört. Jag får bra extraktioner, råttsvansar och mottafläckar. Jag behöver inte mala tokfint utan kan använda den malgrad jag brukar. Det är bara maltiderna som har ökat överlag.

Att jag sedan inte riktigt får till kaffet - det smakar gammalt - beror nog snarare på mitt handlag... :blush:

//Stefan (som hemskt gärna skulle vilja byta ut sin kvarn men inte kommit sig för att vinna på lotteri än)
 

PF013

Well-known member
Jag bytte malskivor på min K6:a i veckan, och de gamla var riktigt slitna. 21 gram tog 26 sekunder med de gamla, och 8 sekunder med de nya. Så om du har riktigt slitna skivor så syns det på tiderna. :). Jag har för mig att jag hörde en siffra på nånstans mellan 500 kg och ett ton i livslängd på skivor i 60-70 mm-klassen, men kommer inte ihåg var. Så det handlar bara om hur mycket kaffe du dricker... ;)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
21 gram tog 26 sekunder med de gamla, och 8 sekunder med de nya.

Riktigt den skillnaden i tid förväntar jag mig inte med nya skivor till Rockyn. Den är inte särdeles snabb av sig ens från början. Ungefär ett gram i sekunden är nog maxfart... :D

Kanske är det så att KG har rätt. Det kanske bara rör sig om annorlunda förutsättningar... Drog ett par singelskott alldeles nyss och de blev helt OK. 21 sekunder maltid. Kanske slipper jag byta på ett tag? :huh:

//Stefan (som nyss justerade lavettan en aning så att den inte kärvar vid tillslaget)
 

TTobbe

Well-known member
Får mala väldigt nära nollan på m-203 för att få resultat i koppen är det tecken på att malskivorna börjar tappa bettet :unsure:
 

conjak

Member
Jag har också haft problem med att kaffe inte längre smakar bra. Man kan ju skylla en del på handlaget, men man märke ju också om det blir sämre efter hand. Har haft isär min Gaggia MM för rengöring, och det gjorde malningen snabbare, men det beror väl främst på att man inte har en flaskhals innan malskivorna på grund av kafferester.

Jag såg vid rengöringen att malskivorna verkade slitna, och undrade hur det kan påverka malningen och därmed kaffet. Kanske kan det vara så att man vid slitna skivor får partiklar av olika storlek, vilket föder frågan om det i såg är bra eller dåligt. Har kollat runt på Internet av sidor om "malningsteori". Inte helt enkel infallsvinkel, men man är ju nyfiken. Hittade då bl.a. den här sidan

http://www.roastmagazine.com/backissues/mayjune2007/gainingground.html

Där fick jag i alla fall svaret att, ja, malningen skall helst bara ge en partikelstorlek. Vilken storlek beror på vad man skall ha det till (espresso, brygg, kok etc.) och skall kombineras med bryggtiden så att man får en extraktionsgrad på 20% av "soluble solids" ur det malda kaffet, och samtidigt få 1,15 till 1,35 "soluble solids" i den färdiga koppen. Man kan alltså inte kompensera en låg extraktionsgrad med mer kaffe.

Klart som korvspat? Knappast! För hur gör man när man väl står där framför sin hemmakvarn? Man gör ju knappast en siktanalys och ritar spridningsdiagram. Men samtidigt hade intressant om tillverkarna hade offentliggjort en kurva för hur deras kvarn presterar vad det gäller spridning av partikelstorlek.
 

Marv

Well-known member
Gaggia MM mal inte kaffet, inte ens när den är ny, den krossar kaffet. Spara pengarna som nya skivor till MM kvarnen kostar och köp en ny kvarn.
 

Buffeln

Well-known member
Gaggia MM mal inte kaffet, inte ens när den är ny, den krossar kaffet. Spara pengarna som nya skivor till MM kvarnen kostar och köp en ny kvarn.

Ett mycket bra råd! :) Kvarnuppgraderingar är generellt det som ger störst skillnad på kaffet.

Angående när det är dags för skivbyte så är det lite personligt. Ju mer skivorna slits destå längre tid måste du mala för att få samma kornstorlek. Denna längre malning ger också mer värme till kaffet och påverkar smaken, men när man tycker att detta gör kaffet dåligt kan man ju bara avgöra själv.
 

GLC

Well-known member
Nån som har nån generell bild så man kan se om malskivorna är slitna eller inte, är svårt att uppskatta med blotta ögat tycker jag, utan referens då.
 

Nysquist

Active member
Tror ingen svarade om skillnaden med koniskta vs flata malskivor... ?
De koniska malskivorna kan mala lika snabbt som en flat malskiva på lägre rotationstid, möjligen för att man kan få större malyta per diameter med tanke på hur malskivan är utformat? Kaffegalningen förklarade varför det var gött att ha.

På jobbet bytar vi malskivor var 2-3 månader (här kokar vi kaffe ska ni veta) men jag har aldrig gjort någon analys på hur kaffet fungerar precis innan. Hemma har jag inte bytat rockyn än.

Stefan, hur många kilo kan du föreställa dig att du har malt igenom? Kan man föreställa sig att malnignstiden har förändrats på grund av något rent mekaniskt och inte malskivorna? ( t ex motorn).
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Jag tror den största skilnaden mellan flata och konkava malskivor för privat bruk till största del är ett rent estetiskt val.
Jag tror skillnaden är tydligare på kommersiella/större kvarnar.
 

conjak

Member
Gaggia MM mal inte kaffet, inte ens när den är ny, den krossar kaffet. Spara pengarna som nya skivor till MM kvarnen kostar och köp en ny kvarn.

Jo, jag är mel lite inne på den linjen också. Trött på den är jag i alla fall, så jag kikar på en ny. Hade inte tänkt lägga en förmögenhet. Är kanske inte en riktig kaffenörd när det gäller plånboken. Kul att jobba med förståelse och sedan välja en bra utrustning som ger mycket för pengarna. (Låter kanske konstigt i andras öron).

Jag undrar naturligtvis vilka "billiga" kvarnar som är bra. Kan man klara sig med 2 000.- eller däromkring? Såg att man kan få en Rancillio Rocky för drygt 2 500.-. Hur ligger Solis Scala resp. Solis Maestro till i sammanhanget?
 

Forumstatistik

Trådar
14,840
Inlägg
156,981
Medlemmar
19,471
Senaste medlemmen
Peter L
Topp