Naturligt smaksatt kaffe

Jonken

Well-known member
Efter att ha läst om hur odlare börjat förädla sina bönor med andra frukter och kryddor tyckte jag att det var intressant att kunna testa Koppar Colombia Monteblanco "citric washed":


Eftersom det är slut klistrar jag in beskrivningen här:
Ursprung: Huila, Colombia
Producent: Rodrigo Sánchez Valencia på Finca Monteblanco
Sorter: Caturra Purpura
Odlingshöjd: 1730 möh
Bearbetningsmetod: Citric washed

När Rodrigo Sánchez Valencia var ny i kaffevärlden fann han 28 träd med arabicaklonen Caturra Purpura på berget Monteblanco och planterade dem på farmen som fått bära bergets namn. Där står de än idag, bara där på hela jordklotet. Men det är inte bara det som gör att Rodrigo sticker ut och målar om kaffekartan. Han har även dragit metoden anaerobisk fermentering till sin spets. Med processen Citric Washed låter han Caturra Purpura fermentera tillsammans med citrusfrukter efter skörd.

Vi har aldrig smakat något liknande. Någonsin. Det här är kaffe-kemi på allra högsta nivå. Vi förnimmer söt Sangria. Örtigheten är övertydlig, noterna svämmar över av lemoncurd och creme brulee. Intensiva blomdofter – lavendel, viol och rosenvatten...

Såhär efter första koppen hade jag önskat att man kunde fått smaka på det med vanlig process. För visst luktar det fantastiskt om bönorna, redan innan malning och ännu bättre efter. Anaerob förädling kan verkligen få ut spännande arom, men jag är ganska skeptisk till hur det ofta* smakar. Här känns det som att det är citrusfrukterna som har tagit över helt, för från böna till kopp är det den örtiga aromen och smaken av gröna citrusskal som slår igenom. Visst upplevs det blommigt, extremt örtigt och jag förstår kopplingen till lavendel/viol men kopplar den själv mest med citrusbeska. Tack och lov har den anaeroba processen inte tagit över helt, men det smakar varken kaffe eller frukt i slutändan.

Har ni några erfarenheter av naturligt smaksatt kaffe? Kanelstång i rosten är något jag har velat prova sen jag läste https://perfectdailygrind.com/2021/08/infused-coffees-experiments-with-fermentation/ men inte vågat eftersom jag är rädd att smaken kommer vara svår att bli av med.

Bönor smaksatta med essens är bland det värsta jag vet, det här var i alla fall intressant att dricka.

* nåja, har inte vågat köpa så mycket på grund av det..
 
Senast ändrad:

Jay

Well-known member
Det går inflation i såna här kaffen. Ännu värre är såna där som lagras på fat. Jag förstår inte riktigt vem köparen är?
 

Jonken

Well-known member
Jag har uppenbarligen både köpt och är i färd med att göra mitt eget. Omväxling förnöjer?

Ser inte så stor skillnad mot att tillsätta jäst för att påverka jäsningen eller lagra kaffe under speciella former som grottor i Yemen eller monsun i Indien.. Med det sagt så skulle jag bli ledsen om det var det enda kaffet som gick att få tag på, men även om det har blivit vanligare är det ju fortfarande ett väldigt begränsat utbud.
 

c_the_butcher

Active member
Jag är personligen negativt inställd till tillsatser. Jag tycker att kaffets egna natur ska få skina. Jag förstår dock att det finns människor som tycker annorlunda än mig. Jag har aldrig varit med om en smaksatt kaffe som jag tyckte om. Vi får se om det ändras någon gång :)
 

Jonken

Well-known member
Jag har aldrig varit med om en smaksatt kaffe som jag tyckte om. Vi får se om det ändras någon gång

Det hade inte jag heller innan det här - jag avskyr bönor som man bara låter dra till sig lite essens efter rostning.. för att det brukar smaka vidrigt.

Har du provat sånt här som snarare har fått mingla med kryddor eller frukt? Det är en betydligt mildare metod och det är inte ens säkert att det smakar t.ex. ananas bara för att man har lagt bönorna i ananas-puré utan verkar handla minst lika mycket om att man påverkar den mikrobiella aktiviteten och kanske själva rostningen efteråt.

Rostade precis mitt andra kanel-kaffe. Det är sant att jag känner mindre skillnad från själva råkaffet. Första försöket var med etiopiska bönor och nu andra med indiska. Det finns skillnad men inte i närheten lika stor som den hade varit utan att de fick fermentera om med kanel. Samtidigt smakar det väsentligt mildare av kanel än om man hade haft i lite pulver i det färdiga kaffet och så finns det något annorlunda över det hela som jag tror beror på hur de interagerar med varandra.
 
Senast ändrad:

Jay

Well-known member
Jag har uppenbarligen både köpt och är i färd med att göra mitt eget. Omväxling förnöjer?

Ser inte så stor skillnad mot att tillsätta jäst för att påverka jäsningen eller lagra kaffe under speciella former som grottor i Yemen eller monsun i Indien.. Med det sagt så skulle jag bli ledsen om det var det enda kaffet som gick att få tag på, men även om det har blivit vanligare är det ju fortfarande ett väldigt begränsat utbud.
Monsun i Indien har jag heller aldrig förstått.

Jag förstår att man kanske vill prova lite grejor hemma i köket, men den här aerobicstrenden måste dö ut snart. Går ju knappt att hitta tvättat kaffe under perioder...
 

c_the_butcher

Active member
Monsun i Indien har jag heller aldrig förstått.

Jag förstår att man kanske vill prova lite grejor hemma i köket, men den här aerobicstrenden måste dö ut snart. Går ju knappt att hitta tvättat kaffe under perioder...
Instämmer helt. Jag har verkligen börjat tröttna på den här trenden med allt mer fermentering. Det känns som att tvättade kaffen har hamnat i skymundan.
 

Jonken

Well-known member
Ja om man räknar in anaerobt så blir det ju desto vanligare och jag har svårt för när det börjar smaka sprit eller lite väl syrligt, tillsammans med en konstig beska. Än så länge tycker jag att det har blivit bättre i köket..

Skulle önska ett större fokus på annat än arabica för att komma åt nya smakprofiler.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,471
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp