Moka pot - ett måste i samlingen?

johanhag

Active member
Börjar bli lite sugen på att utöka med ännu fler bryggsätt i sortimentet och en Moka pot är ju en klassiker. Hittills kör jag mest espresso eller V60 som är lite två extrempunkter, och tänker att jag vill ha nåt mitt i mellan som inte filtrerar bort så mycket oljor för att få en "len" kopp. Har en Aeropress med men gillar inte den så mycket, gillar inte momentet att pressa långsamt, så nu är den på jobbet på heltid.

Var i Italien en månad förra året och det blev mycket kaffe i Moka bryggare. Gillar att det är starkt men inte beskt (om man gör rätt), och mycket oljor kvar. Ett (mindre meckigt) alternativ skulle kunna vara en french press men blir väl en del sump kvar som känns sådär. Vad tycker ni? Finns det nåt annat liknande? Och nån som har tips på en bra liten Moka pot som funkar på induktion?
 

Jonken

Well-known member
Ett museum om kaffe skulle inte vara komplett utan, men för mig är moka mer som en romantisk idé snarare än något måste att ha hemma :rolleyes:..

Visst - när det är som bäst kan det bli ganska bra, med lyx-varianten från Bellman har man till och med lite kontroll (inte gjord för induktion). Om man önskar en "len" kopp med mycket textur finns det något att hämta, men du kanske kan experimentera lite med espressomaskinen för att smidigare få något i din smak? Då tänker jag på sånt som lungo, allongé, americano, 'sprover eller nomaricano.

Tygfiltrerat kaffe tycker jag också är värt att prova om du vill ha bra filtrering men oljorna kvar. Lite jobbigt att tvätta filtret tyvärr, men inte värre än att försöka hålla en Bialetti ren..
 

johanhag

Active member
Hehe du har en poäng, experimentera med lite längre espresso shots kan ju vara värt att testa! Men blir ju oftast rätt annorlunda smak med det höga trycket, och inte särskilt förlåtande. Med en Moka får jag rätt bra resultat om jag följer Hoffmans metod, men det är ju förvisso bökigt i sig och inte kul att hålla rent.

Tygfiltrerat har jag tänkt skulle vara kul att testa! Hoffmans favorit i alla fall :). Men som sagt bökigt att hålla rent, men man kan ju testa nån gång och ha i frysen iofs!
 

fforst

Member
Även om du inte tycker att pressa ner Aeropress så är det ändå en bryggare som du redan har. Kan kanske vara ett försök att testa med Fellow Prismo eller bara med metallfilter för att få mer kaffeolja i slutprodukten?
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp