Har en del mixade frågor här, som jag hoppas jag kan få hjälp med. Frågorna kommer blandas med mina "påstående som jag tror är rätt, men som jag gärna blir tillrättavisad på om det behövs. Jag ska försöka hålla inlägget så uppstyrt jag bara kan. =)
Jag sitter sedan några år tillbaka på en Moccamaster som jag är nöjd med. Däremot vill jag köpa på mig lite fler saker, och kunna göra lite olika sorters kaffe, och behöver reda ut en del saker, samt få tips.
1. Jag har hittills mest kört vanligt Zoegas skånerost. Jag dricker mitt kaffe svart, och försöker få min MM att brygga på sina 6 minuter. (Gör jag halvkanna försöker jag dra ut på det med droppstoppen osv). Däremot har jag insett jag nog kommer få stor effekt om jag köper en kvarn. Frågan är då om det är en Wilfa CGR-1 jag bör köpa? http://www.tretti.se/hushallsapparater/kaffe-espresso/kaffekvarnar/wilfa-cgr-1
Som jag förstått det ska det malas, och inte skivas och just den ska vara ganska bra för en rätt billig peng, samt vara lite tystare. Jag är inte intresserad av en manuell kvarn.
2. Jag är ett stort fan av videon http://www.youtube.com/watch?v=mupueSMHBJQ och har tittat in var jag kunde köpa dessa Kalita prylar, och hittade http://lillakafferosteriet.nordicshops.com. Frågan är då om detta bryggsätt skulle göra så stor skillnad, gentemot om jag skulle manuellt hälla på min MM istället? Kannan på MM är ju anpassad för att ha fiterhållaren direkt på kannan också, så jag kan ju göra manuellt med de sakern jag redan ha också. Men stört skillnad måste jag väl få på om jag har färskmalt kaffe istället?
3. I ovan nämnda videon kör de en kopp på 3m30sek. Hur ligger det egentligen till med tiden. När man kör på bryggare snackas det ju hela tiden om 6 minuter, och nu är det nere på drygt 3 minuter med Kalita, så vad gäller. Undrar även eftersom jag ibland gör kaffe (även med mitt Zoegas) i en presskanna, och skulle vilja veta hur man ska ändra tiden för det bryggsättet då istället?
4. Sist, men kanske det viktigaste, är att jag undrar vad jag behöver för att göra liknande vanligt svart kaffe, men att få med creme:an? När jag köper kaffe på en kiost eller mack, typ Statoil eller Pressbyrån, eller på Max, så har de ju maskiner som först maler bönor, och som sedan pressar fram en kopp svart kaffe. (Inte espresso). Samma sak blev det oftast när jag nu precis var i Paris, och beställde en kopp kaffe (och de frågade Americano, och jag sa ja, eftersom jag inte vill ha espresso) och fick en vanlig liten kopp (ej espresso-liten) svart med creme:a.
Hur görs detta kaffet, och vad behöver jag köpa för att göra det? Jag vet att många vänner till mig har någon form av podmaskin, och när de ska bjuda på kaffe, och jag säger nej till en espresso, så trycker de ut vad de kallar en Lungo. Detta påminner ju ganska mycket om detta kaffet som jag får på t.ex. Max, och jag undrar om det kanske är samma sak då? http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo
Jag försökte kolla lite i Paris hur de gjorde sitt kaffe, och jag uppfattade det som att de gjorde mitt kaffe på liknande sätt man gör en espresso. Samma maskin liksom.
Så, som jag förstår det så är en kvarn det första jag behöver köpa, för att få ut mer av mitt bryggande på Moccamastern, men kanske även en podmaskin för att kunna göra vanligt svart kaffe med creme:a och kanske en och annan espresso? Eller hur ligger det till?
Tack.
/Söder
(Jag hade nog ett bättre avslut på inlägget innan, men det verkar som att det inte blev postat, och jag fick börja om från en autospar)
Jag sitter sedan några år tillbaka på en Moccamaster som jag är nöjd med. Däremot vill jag köpa på mig lite fler saker, och kunna göra lite olika sorters kaffe, och behöver reda ut en del saker, samt få tips.
1. Jag har hittills mest kört vanligt Zoegas skånerost. Jag dricker mitt kaffe svart, och försöker få min MM att brygga på sina 6 minuter. (Gör jag halvkanna försöker jag dra ut på det med droppstoppen osv). Däremot har jag insett jag nog kommer få stor effekt om jag köper en kvarn. Frågan är då om det är en Wilfa CGR-1 jag bör köpa? http://www.tretti.se/hushallsapparater/kaffe-espresso/kaffekvarnar/wilfa-cgr-1
Som jag förstått det ska det malas, och inte skivas och just den ska vara ganska bra för en rätt billig peng, samt vara lite tystare. Jag är inte intresserad av en manuell kvarn.
2. Jag är ett stort fan av videon http://www.youtube.com/watch?v=mupueSMHBJQ och har tittat in var jag kunde köpa dessa Kalita prylar, och hittade http://lillakafferosteriet.nordicshops.com. Frågan är då om detta bryggsätt skulle göra så stor skillnad, gentemot om jag skulle manuellt hälla på min MM istället? Kannan på MM är ju anpassad för att ha fiterhållaren direkt på kannan också, så jag kan ju göra manuellt med de sakern jag redan ha också. Men stört skillnad måste jag väl få på om jag har färskmalt kaffe istället?
3. I ovan nämnda videon kör de en kopp på 3m30sek. Hur ligger det egentligen till med tiden. När man kör på bryggare snackas det ju hela tiden om 6 minuter, och nu är det nere på drygt 3 minuter med Kalita, så vad gäller. Undrar även eftersom jag ibland gör kaffe (även med mitt Zoegas) i en presskanna, och skulle vilja veta hur man ska ändra tiden för det bryggsättet då istället?
4. Sist, men kanske det viktigaste, är att jag undrar vad jag behöver för att göra liknande vanligt svart kaffe, men att få med creme:an? När jag köper kaffe på en kiost eller mack, typ Statoil eller Pressbyrån, eller på Max, så har de ju maskiner som först maler bönor, och som sedan pressar fram en kopp svart kaffe. (Inte espresso). Samma sak blev det oftast när jag nu precis var i Paris, och beställde en kopp kaffe (och de frågade Americano, och jag sa ja, eftersom jag inte vill ha espresso) och fick en vanlig liten kopp (ej espresso-liten) svart med creme:a.
Hur görs detta kaffet, och vad behöver jag köpa för att göra det? Jag vet att många vänner till mig har någon form av podmaskin, och när de ska bjuda på kaffe, och jag säger nej till en espresso, så trycker de ut vad de kallar en Lungo. Detta påminner ju ganska mycket om detta kaffet som jag får på t.ex. Max, och jag undrar om det kanske är samma sak då? http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo
Jag försökte kolla lite i Paris hur de gjorde sitt kaffe, och jag uppfattade det som att de gjorde mitt kaffe på liknande sätt man gör en espresso. Samma maskin liksom.
Så, som jag förstår det så är en kvarn det första jag behöver köpa, för att få ut mer av mitt bryggande på Moccamastern, men kanske även en podmaskin för att kunna göra vanligt svart kaffe med creme:a och kanske en och annan espresso? Eller hur ligger det till?
Tack.
/Söder
(Jag hade nog ett bättre avslut på inlägget innan, men det verkar som att det inte blev postat, och jag fick börja om från en autospar)