Mara X och Linea Micra - vad har ni för erfarenhet

Klippan

Member
Hej!

Första inlägget men har läst ett bra tag. Min Jura automat börjar efter mer än 10 år visa tecken på att slutet närmar sig och när jag (för ca 1 år sedan) började leta efter ersättare förstod jag att en riktig och bra espresso som jag uppskattar så mycket när man dricker ”ute” inte kommer från en automatisk maskin.

Nu har jag snävat urvalet till två tre maskiner. Tänker i vilket fall para med Niche zero.

Kraven är både estetiska och kvalitativa. Det ska vara enkelt att göra rätt och även min otekniska fru med låga kaffekrav ska våga använda maskinen. Det finns inte tid för att utforska ljusrostat eller laborera för mycket. Det blir ca 20 shots per vecka, mest luongo och cappuccino. Oftast två koppar per tillfälle, ytterst sällan mer än 4.

Egentligen vill jag ha en linea micra som verkar leverera precis det jag vill ha men priset gör att jag ändå försöker hitta billigare alternativ - Mara X eller Elisabeth.

Varken Lance eller James Hoffman verkade särskilt imponerade av Lelit samtidigt som La Marzocco bara konstateras leverera men det har sitt pris. Jag skulle uppskatta era tankar kring dessa. Vad missar jag egentligen med det billigare alternativet? Blir det jobbigt att skumma mjölken med Maran t.ex? Är kvaliteten så mycket sämre? Är LM verkligen så mycket bättre? Jag har hittills inte kunnat se dem i verkligheten.

Input uppskattas!
 

Andreas75

Active member
Haft en MaraX tidigare och det är en riktigt bra maskin. Tror den och Elisabeth är svåra att toppa för det priset. Kan minnas fel men har för mig att Hoffman missade MaraX "kaffemode" där den ser till att hålla en väldigt jämn bryggtemperatur vilket är själv grejen med den jämfört med andra värmeväxlarmaskiner. Lance beskrev överhettningar som jag aldrig såg på min maskin.
Sen är ju säkerligen Linea Micra en ännu bättre maskin fast till ett helt annat pris. Prismässigt finns ju också flera andra bra maskiner att titta på som ligger mellan dessa till priset.
 

Klippan

Member
Haft en MaraX tidigare och det är en riktigt bra maskin. Tror den och Elisabeth är svåra att toppa för det priset. Kan minnas fel men har för mig att Hoffman missade MaraX "kaffemode" där den ser till att hålla en väldigt jämn bryggtemperatur vilket är själv grejen med den jämfört med andra värmeväxlarmaskiner. Lance beskrev överhettningar som jag aldrig såg på min maskin.
Sen är ju säkerligen Linea Micra en ännu bättre maskin fast till ett helt annat pris. Prismässigt finns ju också flera andra bra maskiner att titta på som ligger mellan dessa till priset.
Tack! Just överhettning gjorde att jag ursprungligen tappade intresse för för mara x så kul att höra.
Jag är inte jätteförtjust i rostfritt utan föredrar lack vilket begränsar utbudet en smula (just mara x finns i vitt med lönnvred)
 

basiecally

Well-known member
Har inte erfarenhet av just de två maskinerna men de flesta HXmaskiner har en tendens att överhetta. En dubbelkokare kommer vara mer tempstabil.

Problemet med överhettningen är inte värre än att man låter pumpen gå på tomgång tills gruppen slutar fräsa. Sen är det bara att göra sin espresso. Okomplicerat och kanske värt att inte plöja 15k extra på en maskin eller lägga massor av timmar på att leta. Men smaken är som baken!
 

Klippan

Member
Har inte erfarenhet av just de två maskinerna men de flesta HXmaskiner har en tendens att överhetta. En dubbelkokare kommer vara mer tempstabil.

Problemet med överhettningen är inte värre än att man låter pumpen gå på tomgång tills gruppen slutar fräsa. Sen är det bara att göra sin espresso. Okomplicerat och kanske värt att inte plöja 15k extra på en maskin eller lägga massor av timmar på att leta. Men smaken är som baken!
Tack för ditt svar! Förstår jag rätt att överhettning uppstår i så fall bara när man gör flera shorts på rakan och beror på att själva bryggruppen blir över 100 grader varm?
 

Andreas75

Active member
Tack för ditt svar! Förstår jag rätt att överhettning uppstår i så fall bara när man gör flera shorts på rakan och beror på att själva bryggruppen blir över 100 grader varm?
En "vanlig" värmeväxlarmaskin blir varmare och varmare ju längre den står på och då behöver man starta pumpen och tömma lite vatten så att det heta vattnet byts ut mot kallt vatten från tanken. Tror generellt inte att E61 maskiner får grupphuvudet överhettat av att man brygger med dom. Skulle nog säga att bryggvattnet i MaraX blir lite svalare efter en bryggning men ganska snabbt återhämtar den sig och ev gör den en sväng upp i temperatur då. Beroende av vilken version av MaraX och vilken inställning man har så kan dom bete sig lite olika efter bryggning.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det finns värmeväxlare med stigande, platt eller fallande profil. Men med tanke på att ni kommer från automat tror jag inte att det är värt att lägga allt för mycket energi på att tänka över det. Oavsett val här kommer det bli ett stort steg upp, kanske enormt.

Den som vill komma undan lindrigare kan satsa på en Nuova Simonelli Oscar 22. Fortfarande ett av de hetare budget-alternativen. Där behöver man spola gruppen till dess att det slutar fräsa innan man drar ett skott. Eller för all del Profitec Go om ni vill ha en färgglad maskin, för 2 cappuccino är det inte hela världen med enkelkokare även om det betyder lite mer väntan/planering.

Med det sagt, visst är det trevligt att slippa spola eller växla mellan bryggläge/ångläge. Sage Dual Boiler finns (delvis) i svart. Den, Lelit Elizabeth och Oscar 22 har timer, som kanske är något frun skulle uppskatta?

Av samma skäl kanske Niche Zero inte nödvändigtvis är bästa valet? Kanske att en kvarn med bönbehållare och timer eller rentav "grind by weight" som Eureka Mignon Libra eller Fiorenzato AllGround Sense också kan vara bra alternativ. Det är sällan man behöver ångra att lägga lite extra pengar på prylarna i alla fall och inte minst då på kvarnen.
 

basiecally

Well-known member
Tack för ditt svar! Förstår jag rätt att överhettning uppstår i så fall bara när man gör flera shorts på rakan och beror på att själva bryggruppen blir över 100 grader varm?
Du har fått svar från Andreas redan, nej iom att det är spolning som kyler så ger även bryggning viss kylning. Står maskinen oanvänd i fem minuter är det smart att spola gruppen. Min E61 behöver spola ca 1-2dl när den stått länge. Risken annars är att det blir stötkokning i portafiltret som får pucken att sprängas sönder. Sen hör ju till saken att en E61maskin ofta tar ca 40min på sig att helt komma upp i temperatur. Kan vara en quality of life-grej som vissa inte är beredda att planera sin dag för. Plus att den iom det drar mycket ström, det är 3kg mässing och närmare en liter vatten som ska värmas till runt 100C.
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
Förstår jag rätt att överhettning uppstår i så fall bara när man gör flera shorts på rakan och beror på att själva bryggruppen blir över 100 grader varm?
Nja. Grupphuvudet blir inte överhettat, det är (om vi pratar E61) för stort med för mycket yta exponerad mot omkringliggande luft och liten del ansluten till kokaren. Det som händer är att vattnet inne i värmeväxlaren blir överhettat, den går ju genom ångkokaren som är över 100° C varm.

Värmeväxlaren är dimensionerad för att kallt vatten som passerar genom den precis skall uppnå rätt temperatur när det går ut genom bryggruppen i andra änden. Men om vattnet i värmeväxlaren inte rör på sig, ja då kommer det ju värmas upp till samma temperatur som det omkringliggande vattnet i ångkokaren.
 

Klippan

Member
Det finns värmeväxlare med stigande, platt eller fallande profil. Men med tanke på att ni kommer från automat tror jag inte att det är värt att lägga allt för mycket energi på att tänka över det. Oavsett val här kommer det bli ett stort steg upp, kanske enormt.

Den som vill komma undan lindrigare kan satsa på en Nuova Simonelli Oscar 22. Fortfarande ett av de hetare budget-alternativen. Där behöver man spola gruppen till dess att det slutar fräsa innan man drar ett skott. Eller för all del Profitec Go om ni vill ha en färgglad maskin, för 2 cappuccino är det inte hela världen med enkelkokare även om det betyder lite mer väntan/planering.

Med det sagt, visst är det trevligt att slippa spola eller växla mellan bryggläge/ångläge. Sage Dual Boiler finns (delvis) i svart. Den, Lelit Elizabeth och Oscar 22 har timer, som kanske är något frun skulle uppskatta?

Av samma skäl kanske Niche Zero inte nödvändigtvis är bästa valet? Kanske att en kvarn med bönbehållare och timer eller rentav "grind by weight" som Eureka Mignon Libra eller Fiorenzato AllGround Sense kan också vara bra alternativ. Det är sällan man behöver ångra att lägga lite extra pengar på prylarna i alla fall och inte minst då på kvarnen.
Tack (alla) för synpunkter, rättningar och idéer!

Vad som från början talade starkt för Linea micra var den korta uppvärmningstiden. Sen tänkte jag att jag kanske bara kan låta MaraX stå på hela tiden (t.ex på helger) men då har jag missförstått tekniken. Inte optimalt förstår jag nu.
Kommer definitivt kolla de föreslagna alternativa maskinerna och kvarnar. Fick känslan att man inte vill ha bönorna liggande länge i en relativt stor hopper och tittade därför bara på singel dose.
Det är lätt att man blir rätt extrem i sina krav när man lyssnar på opinion makers :) samtidigt är man själv en nybörjare-amatör…Å andra sidan skulle jag gärna behålla det jag köper ”för alltid”.
 

basiecally

Well-known member
Man vänjer sig snabbt vid en liten extra manöver för att få det att funka. Även maskiner som kostar 100k har sina egenheter. Alla har ju en åsikt och syftet med att dryfta dem är nog bara att du ska veta vad du ger dig in på. Gaggia classic är en maskin med en del problem med men en vanlig instegsmaskin för folk som vill skaffa en "riktig". Blir varm rätt fort med. Man kan trixa med att tajma värmecykler för att få bäst resultat med mjölkskumningen men annars är det en rätt okomplicerad maskin att använda.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är vanligt att låta sin E61 eller HX stå på. Spola lite snabbt om det behövs, ingen större grej. Vattnet kan med fördel användas för att värma upp koppen för t.ex. cappuccino.

Alla maskiner som nämnts ska du kunna förvänta dig i alla fall 10 års bruk av innan större reparation, möjligtvis med undantag för Sage Dual Boiler och Gaggia Classic. Viss service, byte av packningar och andra mindre detaljer kan behövas men med bra vatten osv. kan de hålla betydligt längre än så och det finns gott om reservdelar (även där tror jag tyvärr Sage är lite undantag, även om de inte är obefintliga)

Skulle inte rekommendera Gaggia Classic för att skumma mjölk med, åtminstone utan omfattande mod.
 

basiecally

Well-known member
Tycker det går helt okej att skumma med Gaggia Classic. Blir bakvänt för mig som är van vid att ha ångröret på vänstersidan. Det hjälper att skaffa en lägre droppbricka och sen är det lite tajming med när man trycker på ångningsknappen med. Men det går helt okej att skumma till två cappucino.
 

Klippan

Member
IMG_4797.png

Vacker färg. Det står längre ner på sidan: ”Available end May 2024”. (Om någon mer än mig går i köptankar och hittar hit).
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,729
Inlägg
156,136
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp