Malningsgrad kontra bryggtid presskaffe

Kaffebryggarn

Active member
Hej

Jag har min klassiska presskanna som jag minns att jag fått till sånt där perfekt kaffe förr, dock med annan kvarn osv.

Jag försöker få till det igen och dom gånger det blir för beskt kaffe provar jag en lite grövre malningsgrad men hittar inte tillbaka till det goda kaffet. Jag låter kaffet dra i 3,5 minuter.

Nu till min fråga, hur relaterar parametrarna malningsgrad och "bryggtid" till varandra när man gör presskaffe?


Skickat från min SM-A405FN via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Bryggtid är lite komplicerat i en presskanna, eftersom kaffet inte blir filtrerat ordentligt. Har du provat https://youtu.be/st571DYYTR8 ?

Om du använder en Wilfa WSCG/CGR är det bättre att ha ungefär samma inställning som för filterkaffe, det är där den maler som jämnast. Om du inte blir nöjd med tekniken ovan, försök med att dra ner lite på bryggtiden och häll upp/drick omgående efteråt.
 

Kaffebryggarn

Active member
Stort tack för tipset! Jag kör den svarta wilfan, testade på inställningen filter och följde video. Jäklarns vilket kaffe det blev! 😃

Skickat från min SM-A405FN via Tapatalk
 

Brunabönor

Well-known member
Tänkte också på videon som Jonken la ut efter ditt inlägg. När jag praktiserade samma metod med presskanna första gången så tänkte jag att det finns bara att göra på det här sättet!

Kul att du fann det givande.. Skål!
 

Kaffebryggarn

Active member
Då kom jag på nästa sak. Efter att rört om kaffet i presskannan olika mycket har jag fått olika resultat. Någon som har erfarenhet av det?

Skickat från min SM-A405FN via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Ju mer agitation desto mer extraktion. Så rör försiktigt om du tycker att det blir beskt annars.
 

botze

Well-known member
Hej! Har nyligen börjat använda presskanna, efter många år av espresso. Blev serverad presskaffe på ett kafé nyligen och häpnade över hur gott det var. Tänkte därför göra ett försök själv. Frågan är hur man hittar fram till rätt malningsgrad... har en kvarn som jag uteslutande använt till espresso (och en och annan mocha). Givetvis behövs en betydligt grövre malningsgrad, frågan är hur grov? Kvarnen i fråga är en Demoka M-203.
Såg också videon som postades här, intressant, han rekommenderar alltså att INTE pressa ner filtret i kannan.... och att låta det dra 7-8 minuter.
 

Jonken

Well-known member
Det blir många varv på justeringsskruven :lol: men sikta på ungefär samma storlek som vanligt vakuumpackat kaffe tycker jag.
 

botze

Well-known member
Det blir många varv på justeringsskruven :lol: men sikta på ungefär samma storlek som vanligt vakuumpackat kaffe tycker jag.

Ja många varv blir det 😁 men jag överdrev och skruvade alldeles för långt, det blev väldigt grovt 😁 därför har jag lite svårt att hitta tillbaka till en "lagom" malningsgrad. Minns inte längre hur vaccumförpackat kaffe ser ut 😁 tänkte att man kan smaka/prova sig fram till en lagom malningsgrad....
 

Jonken

Well-known member
Minns inte längre hur vaccumförpackat kaffe ser ut  tänkte att man kan smaka/prova sig fram till en lagom malningsgrad....

Självklart, smaken avgör :)

Färdigmalet ligger ganska nära vanligt strösocker. Jag skulle satsa på aningen grövre. Fram med linjal om du vill :lol: när de större partiklarna är runt 1 max 1,5mm har du hittat fram
 

botze

Well-known member
Självklart, smaken avgör :)

Färdigmalet ligger ganska nära vanligt strösocker. Jag skulle satsa på aningen grövre. Fram med linjal om du vill :lol: när de större partiklarna är runt 1 max 1,5mm har du hittat fram

Så pass grovt alltså. Jag får prova. Tack för hjälpen!
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp