Ljummet kaffe Isomac Millennium

Jag har nyligen köpt en begagnad Isomac Millennium.

Den fyller (så småningom) kokaren och trycket regleras kring 1,5 Bar.

Trots detta är kaffet ca tio grader för kallt.

Några tips vad som kan vara fel?

Mvh Erik
 

Jonken

Well-known member
Hur mäter du temperaturen? Det är en hel del man behöver lära sig om en värmeväxlar-maskin. Börja med att vänta 45-60 minuter innan du mäter nästa gång så ser det kanske bättre ut.
 

Wilderwein

Well-known member
Jag har sett på isomac att man kan få ett falskt tryck i ångkokaren. Då får man öppna ångkranen så kommer maskinen igång och börjar värma kokaren.
 
Tack för tipsen.

Jag funderade också på om det kan vara "thermosyphon stall". Att det är av ånga är uteslutet eftersom den inte pyser när jag kör en flush. Försökte lufta den översta skruven på E61huvudet med pumpen igång, men det kom ut mer vatten än luft. Tyvärr ingen förbättring efter.

Kanske den reglerar trycket för lågt. Det är inte tillräckligt att släppa ut ånga för att bukt med det. Finns det något sätt att mäta temperaturen i kokaren? Hur varmt skall vattnet vara från hetvattenkranen?

Mvh Erik
 
Du svarade inte på hur du mäter bryggtemperaturen.
Sant. Jag mäter med en tunn kökstermometer på vatten eller kaffe som rinner ut från portafiltret. Det ger inte en bra absolutmätning, men jag kan jämföra med min gamla PIDtunade Gaggia. På Gaggian mätte jag ca 92 grader mot slutet av bryggningen. Nu mäter jag aldrig över 85 grader.
 

Mayhem

Well-known member
Hur varmt är utsidan på grupphuvudet, bokstavligen brännhet eller svalare?

Under uppvärmning hör du när kokaren kommer upp i temperatur att ånga pyser ut ur vacuumventilen som sedan stängs? Om inte, vad händer om du manuellt öppnar ångkranen så trycket kan jämna ut sig? Vacuumventilen kan ha fastnat i stängt läge och då enligt ovan bygga upp ett falskt tryck som inte motsvarar maskinens korrekta arbetstemperatur.
 

Jonken

Well-known member
92 grader på kaffe som är på väg ut låter snarare i varmaste laget, men som du är inne på är det inte en tillförlitlig metod. Jag antar att du tycker att det smakar som om det vore bryggt med låg temperatur också?

Det finns kanske utrymme att höja trycket med pressostaten en aning. Visst kan du kontrollmäta hur varm kokaren är, ta av höljet. Hetvattenkranen är inte intressant i sammanhanget.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
Om vacuumventilen har fastnat, plocka loss den och lägg den att kalkas av i ättika eller citronsyra någon timme. Eller byt den helt, brukar kosta någon hundring hos typ Kaffecompagniet.
 
Topp