Lelit mara x problem

TheEspressoNerd

Active member
Hej allihop,

Installerade flow control igår på min mara X och idag när jag körde lite testning så slutade det komma vatten ur brygghuvudet när jag hade ”levern” uppe. Samtidigt kommer det ett knäckande ljud/konstigt fjäder ljud intrång maskinen. Någon som har någon aning vad detta kan bero på?

Mao så när jag drar upp levern kommer det vatten och sedan av tar det och slutar efter några sekunder samtidigt som detta konstiga ljud kommer.

Tacksam för all hjälp!
 

Bilagor

  • IMG_0232.mov
    28.5 MB · Visningar: 0

FruityEspresso

Active member
Du ä kanske inte van vid att ha så hög temperatur? Det som låter är vattenånga. För att temperaturen i HX röret är så högt att en del av vattnet därigenom blir till ånga. Temperaturen i en HX maskin som Mara X är direkt propertionell till flödet, så när du minskar flödet ökar du temperaturen. Det är därför man i princip aldrig använder flödes reglering av den typen på HX maskiner.
 

FruityEspresso

Active member
Om du vill slippa vattenånga, så behöver du hålla bryggtemperaturen nere på runt 90-92 grader eller så. Allt däröver så kommer du alltid få en del vattenånga, och vatten som kommer ut med ångtryck när du öppnar, även om pumpen är avstängd.
 

TheEspressoNerd

Active member
Nä det är inte temperaturen som är problemet. När jag har flödeskontrollen helt öppen så börjar det flöda vatten sedan helt plötsligt så försvinner vattenflödet utan att jag rör flödeskontrollen :unsure:

Och ljudet som jag syftar på är inte det kokande/ång ljudet utan ett högt knakande i bakgrunden.

Just I denna video syns det inte hur vattnet bara sluta komma efter några sekunder.
 

FruityEspresso

Active member
Om vattnet slutar komma så är det för att pumpen inte lyckas pumpa in mer vatten i HX röret. Det har inget med flödesmodifikationen att göra. Pumptryck-mätaren verkade stå helt stilla på noll under hela videon. Det var därför jag antog att du inte hade pumpen på. Det är ju uppenbart öppet från HX-röret till brygggruppen.
 

Jonken

Well-known member
Ja det låter lite som att pumpen inte kickar igång? Har du justerat själva spaken också under installationen? Du kan prova att trycka in knappen manuellt.
 

FruityEspresso

Active member
Att pumpen låter betyder inte att den pumpar vatten. Den kan helt enkelt vara utsliten också. Jag tänker att kolla pumpens funktion är nästa logiska steg. Om pumpen är död så kommer maskinen bete sig ungefär sådär. Det rinner och ångar en liten stund, men sedan så kommer det inget mer. Och det kan också förklara klickljuden. Det kan vara pumpen som hackar.
 

TheEspressoNerd

Active member
fattar, nu är jag extremt ovan med att meka på maskiner och hur de funkar så kanske är en dum fråga men borde det inte också vara problem då att fylla upp kokaren?

För jag tömde kokaren efter detta hände och när jag starta maskinen igen så kunde kokaren fyllas upp normalt utan problem.

ljudet och problemet kommer endast när jag har satt igång pumpen för bryggning.
 

FruityEspresso

Active member
Jo, du har rätt att det borde vara problem med att fylla kokaren om pumpen är sönder. (Och där är det farligt, om kokaren kör igång utan vatten i så brinner värme-elementet upp. Och det är väldigt dyrt att byta.). Om pumpen funkar trotts allt, så antyder det att elektroniken i bryggkretsen glappar på något vis, så att pumpen inte får stabil och bra spänning när den ska pumpa bryggvattnet (men att den får bra stabil spänning när kretsen som fyller kokaren använder pumpen).
 

TheEspressoNerd

Active member
Kan med glädje meddela att problemet löste sig dagen efter när jag körde pumpen och rörde flödeskontrollen framåt och bakåt en stund. :giggle:

Dock vad som skedde har jag ingen aning om :unsure:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,777
Medlemmar
19,370
Senaste medlemmen
Gurkanshörn
Topp