La Pavoni Professional problem OPV och vattenflöde

macahekee

Active member
Har ännu en gång köpt en LaPavoni, denna gången en professional, ca 10 år gammal. Var lite läckage i botten på kokaren så jag fixade det och bytte alla packningar. Har fortfarande två problem som jag inte lyckas lösa.
1) När maskinen är varm står den oftast och läcker ånga genom OPV. Fungerar ibland att slå till den med en träslev så som i insturktionsvideos men problemet kommer tillbaka ofta. Vilka delar bör bytas i ventilen?

2) När man ska brygga espresso och lyfter handtaget till högsta läget så känns inga vibrationer av att vatten trycks in i brygghuvudet. Det har det gjort i mina andra maskiner och man kunde känna när det slutade flöda och då dra ner spaken. När jag väntat ca 10 sek och drar ner spaken så går den ca 60-70% innan det börjar bli något motstånd, sen blir det lite trögt och det kommer ut 1-2 cl espresso, känns ganska svampigt och löst i motståndet. Tar jag bort PF och lyfter handtaget fullt så kommer det gott om vatten från bryggaren och allt ser ok ut (se klipp)
Visa bilaga IMG_3915.MOV
. Vad är fel?

Tacksam för tips
 

Jonken

Well-known member
1) 19 eller 20 på bilden, kan räcka med rengöring. Vad står trycket på?


2) det är luft i systemet. Tanken är att luften ska släppas ut från kokaren genom säkerhets- och antivakuumventilen men när den väl fungerar som den ska kan det ändå hjälpa att släppa ut lite ånga varje gång efter man har fyllt på med vatten. Det finns fortfarande lite luft i gruppen som du behöver bli av med:

Spola lite vatten snabbt genom gruppen, det ser också till att värma upp den.
Lås helst in portafiltret med spaken nästa hela vägen upp.
När du öppnar så att vattnet kan forsa in, vänta några sekunder och gör sen små små rörelser med spaken till att du känner att den blir styv eller det börjar droppa lite kaffe.
Nu kan du brygga med full volym och bättre kontroll över tryck.
 

macahekee

Active member
1) 19 eller 20 på bilden, kan räcka med rengöring. Vad står trycket på?


2) det är luft i systemet. Tanken är att luften ska släppas ut från kokaren genom säkerhets- och antivakuumventilen men när den väl fungerar som den ska kan det ändå hjälpa att släppa ut lite ånga varje gång efter man har fyllt på med vatten. Det finns fortfarande lite luft i gruppen som du behöver bli av med:

Spola lite vatten snabbt genom gruppen, det ser också till att värma upp den.
Lås helst in portafiltret med spaken nästa hela vägen upp.
När du öppnar så att vattnet kan forsa in, vänta några sekunder och gör sen små små rörelser med spaken till att du känner att den blir styv eller det börjar droppa lite kaffe.
Nu kan du brygga med full volym och bättre kontroll över tryck.
Tack, trycket står runt 1. Låter som dina tips definitivt kan funka. Jag provar på nytt. Vet att de här maskinerna helst ska ha ganska nymalda bönor vilket jag inte har hemma just nu så därför krävs väldigt fin malning vilket kanske försämrar det hela ytterligare.
 

Jonken

Well-known member
Du kan också försöka skruva ner trycket en aning, 0.8 bar sägs vara lagom och om det är fjädern som är svag kanske det räcker (tyvärr finns det ofta loctite i justeringsskruven på pressostaten så det kan vara lite knepigt).. men jag gissar på kalk eller packning som sluter dåligt. Du kan smörja packningen tunt med t.ex. armaturfett om det inte räcker med rengöring.
 

thecybertrash

Active member
2) När man ska brygga espresso och lyfter handtaget till högsta läget så känns inga vibrationer av att vatten trycks in i brygghuvudet. Det har det gjort i mina andra maskiner och man kunde känna när det slutade flöda och då dra ner spaken. När jag väntat ca 10 sek och drar ner spaken så går den ca 60-70% innan det börjar bli något motstånd, sen blir det lite trögt och det kommer ut 1-2 cl espresso, känns ganska svampigt och löst i motståndet. Tar jag bort PF och lyfter handtaget fullt så kommer det gott om vatten från bryggaren och allt ser ok ut (se klipp)
På min maskin (professional, premil med pressostat) så måste jag alltid öppna ångventilen efter att kokaren kommit upp i tryck, annars får jag detta problem. Det gör att trycket i kokaren nästan går ner till 0 omedelbart, och den måste "börja om", men när det väl är gjort så brukar det fungera bra. Vad jag förstår beror det på luft som fastnar i kokaren som får pressostaten att slå av trots att ångtrycket inte är tillräckligt högt.

Jag kan också få det problemet om grupphuvudet är för kallt, vet inte om du har termometer på ditt men jag brukar vänta tills det gått up runt ~85° innan jag lyfter handtaget.

Annars är just "spongy pulls" ett evigt problem med Pavoni, det finns mycket skrivet online om olika workarounds om du googlar. Det som fungerat bäst för mig är att ha lite större korg, se till att grupphuvudet är varmt och att tömma maskinen på luft.
 

macahekee

Active member
Tack till er båda! Tog till mig av alla tips ni skrev (utom att skruva på pressostaten) och nu fungerar det super, precis så som jag minns från när jag hade Pavoni tidigare. Blir svårt val nu när jag har både Pavoni och Giotto i perfekt skick och funktion i köket 😀
 

Jonken

Well-known member
Den andra generationens smala grupp (~1976-1999) värms upp på ett annat sätt och har mindre problem med fångad luft så länge den är varm, precis som du skriver.

Med läckande eller den nya sortens ventil ska man egentligen inte behöva släppa ut det "falska" trycket genom ångröret, men det är ett snabbare/mer effektivt sätt att minska lufthalten.
 
Topp